Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Rinnes regering planerar satsa hundratals miljoner på snabba tågförbindelser - ett tåg via Sibbo och Borgå kan bli aktuellt

Från 2019
Uppdaterad 16.05.2019 08:33.
Juna seisoo Siuntion seisakkeella, aamu sarastaa.
Bildtext Antti Rinnes kommande regering vill göra en storsatsning i tågnätet.

Finlands nästa regering håller på att förbereda en massiv satsning på nya tågförbindelser, bland annat snabba förbindelser från Helsingfors till Åbo och Tammerfors samt från Helsingfors till östra Finland, möjligen via Sibbo och Borgå. Det skriver Helsingin Sanomat.

Förhandlingarna är ännu inte klara, men enligt tidningens uppgifter handlar det om minst tre nya snabba tågförbindelser och omfattande utbyggnad och reparationer av vägnätet.

Den preliminära planen är att satsa 200 miljoner euro på planeringen av förnyelserna, men den totala prislappen på planerade nya tågförbindelser ligger på 11,4 miljarder euro, vilket är mer än det skulle kosta att förnya försvarets jaktplan.

Miljardbelopp på infrastruktur

I miljardbeloppet ingår också kostnader på 1,8 miljarder för den planerade centrumslingan. Förbindelsen mellan Helsingfors och Tammerfors beräknas kosta över fem miljarder, men genom förbindelsen ska också Helsingfors-Vanda flygplats kopplas till det riksomfattande tågnätet via en tunnel.

I planerna ingår också elektrifiering av förbindelsen mellan Hangö och Hyvinge.

Partierna som nu förhandlar om ett regeringsprogram är beredda på att lägga ner 500-700 miljoner euro på förbättringar av vägnätet. En stor del av vägnäten är i dåligt skick.

Nytt lån för att betala arbetet

Meningen är att finansiera arbetet med att ta nytt lån. Omfattningen av investeringen ska också delvis bero på konjunkturläget: Ju mer arbetslösheten stiger, desto mer kan regeringen investera i trafikförbindelserna. Men staten ska inte betala hela summan, en del faller också på kommunerna, EU och eventuella övriga parter.

Antti Rinne (SDP) har talat om vägsatsningar länge. Man motiverar de planerade satsningarna med att de skapar tillväxt i områden med mycket arbetsplatser och med att göra det lättare för människor att vara mobila.

Förnyelserna inom tågförbindelserna skulle stå klara först om tio år.

Det finns många frågetecken, särskilt kring förbindelsen till östra Finland om hur gynnsam den skulle vara. Gruppen som förhandlar om trafiksatsningarna leds av Europaparlamentarikern Merja Kyllönen (vf) och i gruppen sitter många politiker från östra Finland.

Diskussion om artikeln