Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Sex toppkandidater bjöd på en hyfsad show i Bryssel - men är det hela trots allt ett spel för gallerierna?

Från 2019
Kandidater i EU-valets valdebatt

Debatten mellan sex toppkandidater ger en bra bild av var de europeiska partierna står med en vecka kvar till EU-valet. Svenska Yles korrespondent i Bryssel sammanfattar sina intryck av debatten.

1. På sikt är det lätt av vara överens om klimatmålen men när man börjar tala om tidtabellen så hettar det till

Klimatpolitiken hör till de viktigaste frågorna under det nya EU-parlamentets mandatperiod. Det här märktes tydligt i i ordväxlingen mellan toppkandidaterna i gårdagens debatt.

Manfred Weber från centerkonservativa EPP säger att ett koldioxidneutralt EU är något alla strävar efter. Men de åtgärder som vidtas får inte gå ut över pensionärer, låginkomsttagare och industriarbetare inom biltillverkningen fortsätter Weber.

Socialdemokraten Frans Timmermans kontrar med att han är trött på att höra om vem som kommer att missgynnas av klimatåtgärderna - om inget görs är det uttryckligen de svagaste i samhället som lider, säger han.

Debatten visar på den rävsax som de europeiska politikerna befinner sig i vad klimatpolitiken beträffar. Hur ska man lyckas göra ambitiös klimatpolitik på ett socialt hållbart sätt?

2. Alla vill ha en mer rättvis beskattning - men det är lättare sagt än gjort

Beskattningen är ett annat tema som delar åsikterna bland toppkandidaterna. ALDE:s toppkandidat Margrethe Vestager anser att EU behöver en digital skatt för att komma åt teknologijättar som Google och Facebook.

Vidare anser Vestager att det borde införas en miniminivå för företagsskatter inom EU för att förhindra osund konkurrens mellan medlemsländerna.

De grönas Ska Keller håller med. Enligt Keller är det inte hållbart att de starkaste medlemmarna av samhället smiter undan skatter som behövs för att finansiera välfärden.

Att harmonisera beskattningen inom EU har ändå visat sig vara lättare sagt än gjort. I dagens läge kan enskilda medlemsländer dra nytta av möjligheten att erbjuda storbolag förmånliga skattevillkor.

Rätten att besluta över sin beskattning är inget medlemsländerna lär avstå från i första taget.

3. Systemet med toppkandidater livar upp valrörelsen - men är det trots allt ett spel för gallerierna?

Gårdagens debatt ger en bild av var de europeiska partierna står då drygt en vecka återstår till valet.

Samtidigt lyste parlamentets två mest EU-kritiska grupper med sin frånvaro, eftersom ingendera utsett egna toppkandidater inför valet.

Det är med de här grupperingarna som de EU-vänliga partierna väntas ta många duster med under den kommande mandatperioden.

Det är också oklart om någon av de sex toppkandidaterna som debatterade igår verkligen kommer att väljas till kommissionsordförande.

Systemet med toppkandidater i EU-valet har ifrågasatts av medlemsländerna som vill förbehålla sig rätten att i sista hand avgöra vem som blir ny kommissionsordförande.

Om rådet som företräder medlemsländerna väljer att förbise de politiska gruppernas förslag till kommissionsordförande kommer systemet med toppkandidater att framstå som ett spel för gallerierna.

I så fall kan sittande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker bli den första och sista toppkandidaten att väljas till ordförande för kommissionen.

Missade du den direktsända debatten mellan toppkandidaterna? Du kan se den i repris på Arenan på originalspråket.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln