Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Toni Söderholms Tyskland är så gott som kvartsfinalklart efter sensationell vändning – spelarna fick lov att dra ut på stan efter segern: "Dessa killar kan bete sig"

Från 2019
Tysklands chefstränare Toni Söderholm firar 2–2-kvitteringen.
Bildtext Tysklands chefstränare Toni Söderholm firar 2–2-kvitteringen.
Bild: Peter Schatz / imago images / All Over Press

Tyskland–Slovakien var en nyckelmatch med tanke på avancemang och slovakerna såg ut att gå mot en livsviktig trepoängare. På slutet vände Tyskland 1–2 till 3–2 och nu ligger hemmanationen risigt till. Efter matchen var den tyska chefstränaren Toni Söderholm förbannad på domarna, men stolt över sitt lag.

Efter en händelsefattig och mållös första period började det hända saker i den andra.

Marc Michaelis gav Tyskland ledningen med 1–0 men innan matchen hunnit halvvägs hade Slovakien vänt på steken efter två powerplaymål. Andrej Sekera och Libor Hudacek noterades i målprotokollet och Slovakien ledde med 2–1.

Tyskland fick jaga länge. Med 02:45 kvar att spela plockade den tyska förbundskaptenen Toni Söderholm ut målvakten Mathias Niederberger för att jaga en kvittering med sex utespelare.

En knapp minut senare (58:08) fick Tyskland och Markus Eisenschmid utdelning, 2–2. Men tyskarna var inte färdiga.

Med en halv minut kvar att spela avancerade Leon Draisaitl längs högerkanten och pricksköt in 3–2-segermålet. Den tyska segeryran var total och hemmafansen på läktarna i Kosice hängde läpp.

– Därför gör han 50 mål i NHL. Han behöver inte mycket utrymme för att få något till stånd. Idag såg ni varför han är en speciell spelare, säger NHL-backen Korbinian Holzer på IIHF:s webbplats.

Efter den imponerande segern mot USA i VM-premiären har Slovakien åkt på tre raka förluster. I måndags vann Kanada över Slovakien med 6–5 efter att Mark Stone avgjort i matchens sista sekund.

Trots att lagen i A-gruppen har spelat i kors ligger Slovakien risigt till med tanke på avancemang. Om Tyskland besegrar Kanada eller USA skulle Slovakiens kvartsfinalaktier stiga märkbart, om inte riskerar slovakernas VM-fest att få ett snabbt slut.

– Jag tycker att vi var enastående i kväll. Jag är stolt över laget, ingen kunde ha jobbat hårdare, säger den slovakiska chefstränaren Craig Ramsay.

Bra resultat, bristfälligt spel

Tyskland tog sin fjärde raka seger och är så gott som klart för kvartsfinal trots att tuffa matcher mot Kanada, USA och slutligen Finland väntar.

Chefstränaren Toni Söderholm var nöjd.

– Hatten av för motståndaren, som spelade bra och gjorde det svårt för oss. Jag kan bara hylla våra killar för hur de kämpade, sade han enligt det tyska ishockeyförbundet.

Till MTV säger Söderholm att laget hade marginalerna på sin sida.

– Det spelar ingen roll hur vi vinner, men själva spelet motsvarade inte riktigt våra förväntningar.

Leon Draisaitl och Korbinian Holzer är två av det tyska lagets fyra NHL-spelare.
Bildtext Leon Draisaitl och Korbinian Holzer är två av det tyska lagets fyra NHL-spelare.
Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press

På torsdag och fredag är tyskarna spellediga och det ledde till att det efter matchen fanns möjlighet att tillbringa kvällen på stan.

– De får dricka öl. Dessa killar kan bete sig. Vi behöver en ledig dag, på torsdag gör vi inte någonting, säger Söderholm.

Han var besviken på domararbetet. I slutet av matchen tacklade slovaken Ladislav Nagy Tysklands storlöfte Moritz Seider. Nagy fick en 2+10-minuters utvisning och Seider kunde inte återvända. Se sekvensen på Twitter.

– De har nu pratats om domararbetet i ett par dagar, Jukka (Finlands chefstränare Jalonen) har också tagit upp det. Nu måste IIHF vakna och skydda spelarna.

– Det handlar inte om vinster eller förluster, utan om att idrottaren ska kunna utöva sitt yrke med hälsan i behåll, säger Söderholm.

Spel mot ett mål

Som väntat tvålade Ryssland till Italien. Segersiffrorna skrevs 10–0 och Ryssland har fulla 12 poäng efter fyra spelade matcher.

Nikita Kutjerov stod för fyra poäng (1 + 3) och toppar poängligan med 3 + 7 = 10 poäng. Kedjekamraten Nikita Gusev är delad tvåa med 2 + 6 = 8 poäng.

Italien kammade noll för fjärde gången i rad både vad mål och poäng beträffar. Efter fyra spelade matcher är lagets målskillnad 0–30.

Resultat, onsdagens sena kvällsmatcher:

Tyskland – Slovakien 3–2
23:54 1–0 Michaelis (Eisenschmid)
28:30 1–1 Sekera (Cernak, Tatar)
29:55 1–2 Hudacek (Panik, Tatar)
58:08 2–2 Eisenschmid (Seidenberg, Kahun)
59:33 3–2 Draisaitl (Tiffels, Kahun)

Ryssland – Italien 10–0
00:31 1–0 Zaitsev (Gusev, Kutjerov)
08:30 2–0 Khafizullin (Gusev, Kutjerov)
13:15 3–0 Kuznetsov (Barabanov)
16:14 4–0 Ovetjkin (Kuznetsov)
20:18 5–0 Kuznetsov (Ovetjkin, Orlov)
26:03 6–0 Kovaltjuk (Kuznetsov)
33:41 7–0 Dadonov (Kutjerov, Gusev)
36:25 8–0 Grigorenko (Barabanov)
44:52 9–0 Kutjerov (Khafizullin, Zaitsev)
45:27 10-0 Dadonov (Kovaltjuk)

Matcher, torsdag:

Klockan 17.15:
Kanada – Frankrike
Sverige – Österrike

Klockan 21.15:
Finland – Danmark
Tjeckien – Lettland

Diskussion om artikeln