Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Björkqvist blir ishockeyproffs – nionde finska NHL-avtalet på en månad

Från 2019
Kasper Björkqvist står vid målet.
Bildtext Kasper Björkqvist står vid målet.
Bild: Jerome Davis/Icon Sportswire/AOP

Den 21-årige finlandssvenska ishockeyspelaren Kasper Björkqvist har tecknat ett tvåårskontrakt med NHL-klubben Pittsburgh Penguins. På en månad har hela nio finländare tecknat NHL-avtal och den listan förväntas bli längre.

Det handlar om ett tvåårskontrakt som i NHL ger Björkqvist 925 000 dollar per säsong. Spelar han i AHL hela säsongen får han nöja sig med 162 500 dollar.

Efter tre säsonger i collegelaget Providence inleder Björkqvist därmed sin proffskarriär. Han lämnade Finland sommaren 2016 efter tre säsonger i Blues A-juniorlag.

Förra säsongen noterades han för 17 + 13 = 30 poäng på 42 matcher i Providence College. Providence tog sig till NCAA:s Frozen Four, där de fyra bästa lagen gör upp om segern.

– Kasper spelade många stora matcher under sin collegekarriär och klev fram då det verkligen gällde, säger Bill Guerin i Pittsburghs klubbledning.

– Vi är oerhört belåtna över hur Kaspers poängproduktion har utvecklats. Han är en disciplinerad hockeyspelare som alltid spelar för laget.

Många Pittsburghfinländare

Björkqvist draftades sommaren 2016 efter att ha ingått i Finlands JVM-guldlag på hemmaplan och Pittsburgh har sedan dess haft ögonen på Esboprodukten. Då han nu har tecknat ett NHL-kontrakt är det uteslutet att fortsätta med collegehockey.

Nästa säsong kommer Björkqvist därmed att hålla till i AHL eller NHL. Björkqvist är en mångsidig spelare och har även med NHL-mått en imponerande fysik.

Just nu återhämtar sig Björkqvist från en skada och kommer därmed inte att delta i Pittsburghs juniläger för unga spelare.

I Pittsburghs organisation får Björkqvist åtminstone sällskap av Olli Määttä, Niclas Almari och Oula Palve. Det är också möjligt att Juuso Riikola fortsätter i klubben.

Nionde blåvita kontraktet

Under den senaste månaden har hela nio spelare skrivit kontrakt med NHL-klubbar
SpelareNy klubbTidigare klubb
Kasper BjörkqvistPittsburghProvidence College
Mikael HakkarainenChicagoMuskegon
Aleksi HeponiemiFloridaKärpät
Oula PalvePittsburghTPS
Arttu RuotsalainenBuffaloIlves
Niclas AlmariPittsburghHPK
Teemu KivihalmeTorontoKärpät
Otto LeskinenMontrealKalPa
Tony SundSan JoseSport

Den listan kommer senast efter VM att förlängas. Enligt Oliwer Kaskis agent är backen klar för Detroit Red Wings.

Också en annan VM-back, Jani Hakanpää, förväntas ta klivet över Atlanten. Enligt Hämeen Sanomat ska han ha skrivit på för Anaheim Ducks.

Målvakten Veini Vehviläinen förväntas krita på för Columbus Blue Jackets och centern Eetu Luostarinen är aktuell för Carolina Hurricanes.

Rasmus Kupari har sedan sommaren 2018 ett kontrakt med Los Angeles Kings men spelade hela säsongen i Kärpät.

Förra säsongen fick rekordmånga (50) finländare spela NHL-hockey. Av dem har hittills bara en bekräftat att han lämnar NHL. Montreals målvakt Antti Niemi representerar nästa säsong KHL-klubben Jokerit.