Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

USA kommer få en egen sångtävling – ska heta American Song Contest och startas upp av kända Melloprofilen Christer Björkman

Från 2019
christer björkman, melodifestivalen
Bildtext Christer Björkman, även kallad "Mr Melodifestivalen" har arbetat som tävlingsproducent för ESC i fem år och arbetat med svenska Melodifestivalen i hela 18 år.
Bild: CC-BY-SA-3.0, Author: Albin Olsson, https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Abbedabb

Christer Björkman med flera vill exportera ESC över Atlanten och starta upp American Song Contest, rapporterar flera svenska medier. Enligt planerna ska den första tävlingen arrangeras redan 2021 eller 2022.

Christer Björkman är en känd profil både inom Melodifestivalen och inom Eurovision Song Contest.

Han har arbetat för Mello i 18 år och även de senaste fem åren som tävlingsproducent för ESC.

– Melodifestivalen och Eurovision har varit en del av mitt liv sedan jag var liten, säger Christer Björkman under en presskonferens till Dagens Nyheter (bakom betalmur).

Vill skapa en show som ska täcka all amerikanska delstater

Förutom Christer Björkman kommer också regissören och tv-producenten Anders Lenhoff, programledaren och producenten Peter Settman med sitt ett bolag och Ola Melzig som är produktionschef för ESC delta i satsningen.

– 2021 eller 2022 startar vi. Vi räknar med att göra något över en säsong och inte över några dagar. Men vi har inte något kontrakt med något tevebolag ännu, säger Anders Lenhoff till DN.

Deltagarna i satsningen fick bara för två veckor sedan ett exklusivt tillstånd att skapa American Song Contest, baserat på ESC här i Europa.

"Kommer bli lika fantastisk som ESC"

Kunskapen finns, säger Christer Björkman och målet är att göra American Song Contest lika bra som ESC.

För hans egen del betyder det här att han kommer att lämna Melodifestivalen.

Det har tidigare varit klart att han skulle lämna över uppdraget till Karin Gunnarsson 2021, men nu blir det oklart om det behöver ske ett år tidigare.

– 2020 blir allt som vanligt och kanske också 2021, vi får se hur långt vårt nya projekt har kommit då. Det här kan bli mitt sista, stora projekt, säger Christer Björkman till DN.

Diskussion om artikeln