Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konstvärlden blandar sig i opiatskandalen i USA - The Met slutar ta emot donationer av släkt som tillverkar OxyContin

Från 2019
Uppdaterad 16.05.2019 22:19.
Bild från Sackler-flygeln i konstmuseet.
Bildtext Bild från Sackler-flygeln på The Metropolitan Museum of Art.
Bild: Erwin Verbruggen

Ett av de största och inflytelserikaste konstmuseerna i världen, Metropolitan Museum of Art på Manhattan i New York, meddelar att man inte längre mottar donationer av den likaså inflytelserika släkten Sackler.

Orsaken till att The Met nu svartlistat den penningstinna släkten är att den äger läkemedelsföretaget Purdue Pharma, som tillverkar det narkotiska oxikodonpreparatet OxyContin.

Bild av fasaden till Purdue Pharmas huvudkontor i Stamford, Connecticut.
Bild: JUSTIN LANE

OxyContin spelar en av huvudrollerna i den svåra opiatkrisen som plågar USA - något som president Donald Trump kallar för nationellt nödläge.

Museet har sju miljoner besökare årligen, vilket ger det enorm synlighet och tyngd i samhällsdebatten - men också ett moraliskt ansvar.

Exempelvis ordnas världens mest prestigefyllda modegala, The Met Gala, årligen på Metropolitan Museum of Art.

Billy Porten anländer till välgörenhetsgalan buren av sex män i guldbyxor.
Bildtext En av gästerna anländer storstilat till The Met Gala.
Bild: JUSTIN LANE

Museet gav efter för kritiken

The Met har alltid varit beroende av bidrag och Sacklers har varit generösa mot museet i flera årtionden; frågan är alltså prekär.

Kritiken har dock vuxit sig till sådana proportioner i takt med att opiatskandalen eskalerat, och museet såg ingen annan utväg än att stoppa gåvoflödet från multimiljardärsläkten.

Kvinna i en utställningssal på The Met.
Bild: JUSTIN LANE

Exempelvis kampanjen Prescription Addiction Intervention Now (PAIN) Sackler, skapad av fotografen Nan Goldin, riktar sig mot alla kulturinstitutioner som tar emot donationer av ättlingar till Mortimer och Raymond Sackler.

The Met har därför sett över sin donationspolicy under de senaste månaderna.

Direktionsordförande Daniel Weiss meddelade i går att museet inte längre tar emot gåvor av personer som har sitt finger med i den hälsokris som uppkommit av opiatmissbruk.

- Frågan är svår eftersom privat välgörenhet bokstavligen skapat museet - varje enskilt utställningsföremål och en stor del av själva byggnaden har kommit från personer som drivits av kärlek till konsten.

Bild inne i The Met
Bild: Wikimedia Commons

- Men för tillfället känner vi oss tvungna att avsäga oss donationer som inte är i publikens intresse eller i vår institutions intresse, sade Weiss.

Museet kommer dock inte att avlägsna utställningsföremål som tidigare donerats av familjen - exempelvis Sacklerflygeln får stå kvar.

Liknande beslut gällande donationer av släkten har redan tidigare fattats av bland annat Guggenheimmuseet i New York, de brittiska Tate-museerna, några mindre museer i USA samt flera akademiska institutioner i USA.

Otaliga rättsprocesser mot Purdue Pharma

OxyContin är en starkt smärtstillande och beroendeframkallande läkemedel som vanligtvis ordineras till exempelvis cancerpatienter.

Läkemedelsföretaget har dock lockat läkare att ordinera preparatet till människor med lindrigare besvär.

Resultatet är att miljoner människor missbrukar receptbelagda opiater och tiotusentals personer dör årligen av missbruket.

Opiaten OxyContin
Bild: Wikimedia commons

Hälsoforskningsinstitutet NIH har beräknat att närmare 80 procent av alla heroinmissbrukare i USA har startat missbruket med starka värkmediciner.

Åtta medlemmar av familjen Sackler har via företaget stämts för aggressiv marknadsföring av OxyContin. Dessutom har Purdue Pharma åtalats av otaliga amerikanska städer och distrikt för den epidemi de anses ha framkallat.

Släkten och läkemedelsföretaget har systematiskt förnekat att de skulle ha gjort något fel.

Släktens ombud har också meddelat att man accepterar museets beslut.

- Vi inser att museet genom att ta emot gåvor i dessa tider försätter museet i en besvärlig sits. Vi respekterar The Met och det är det sista vi önskar.

Källor: AP, The Guardian, BBC

Diskussion om artikeln