Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljardersättningar och PR-skandal – tyska Bayer kämpar med följderna av köpet av Rounduptillverkaren Monsanto

Från 2019
Bayers fabrik.
Bild: EPA/KIRSTEN NEUMANN

För det tyska bolaget Bayer är det ett företagsköp som håller på att utveckla sig till en verklig katastrof. I början av veckan föll i USA en ny dom kring bekämpningsmedlet Roundup. Två miljarder dollar kan Bayerägda Monsanto nu tvingas betala till ett amerikanskt par och ytterligare tusentals domstolsfall väntar.

Om en historisk dag talade Bayerchefen Werner Baumann då det i september 2016 stod klart att det tyska bolaget vill köpa amerikanska Monsanto, som bland annat tillverkar det mycket omdiskuterade bekämpningsmedlet Roundup.

Nu några år senare börjar företagsköpet mer och mer verka som ett historiskt stort misstag.

Werner Baumann, vd för Bayer.
Bildtext Werner Baumann har en del att fundera på.
Bild: EPA/SASCHA STEINBACH

I Tyskland talas det till och med om att bolaget med sina omkring 115 000 anställda kan tvingas kämpa om sin existens.

Det som var tänkt som ett samarbete för att nära världens befolkning handlar nu för Aspirintillverkaren Bayer mest om att axla den tunga börda som Monsantoköpet för med sig.

Över 13 000 rättsfall väntar

De två miljarder dollar som Monsanto nu dömdes att betala i ett tredje stort uppmärksammat rättsfall är nämligen bara en början.

I USA väntar ytterligare över 13 000 fall som bygger på att glyfosat i Monsantos bekämpningsmedel har förorsakat cancer.

I kommentarerna frågar man sig nu om Bayerledningen stirrade sig så blind på vad Monsanto kan erbjuda i form av produkter och forskning att man helt glömde bort problemen med affären.

Till problemen hör förutom det snabbt stigande antalet rättsfall kring bekämpningsmedlet Roundup också det amerikanska företagets redan tidigare tvivelaktiga rykte, bland annat när det kommer till hur man behandlar personer som kritiserar företaget.

Bayers fabrik.
Bild: EPA/HAYOUNG JEON

Den nytta som aktieägarna enligt bolagsledningen skulle ha av köpet har bytts ut mot att värdet på Bayeraktien under det senaste året har rasat med nästan hälften.

Vid bolagsstämman i Bonn för några veckor sedan kokade ilskan över och majoriteten av aktieägarna röstade för att inte ge vd:n ansvarsfrihet, något som inte tidigare har hänt inom de största tyska börsbolagen.

Listade kritiker i Frankrike

I Frankrike dras Bayer nu samtidigt med en stor PR-skandal.

Det har nämligen visat sig att Monsanto har gjort upp listor på personer som är kritiskt inställda till företaget och som därför enligt företaget antingen måste övervakas eller utbildas.

Listade finns enligt franska medier omkring 200 politiker, forskare och journalister.

Bayer har bett om ursäkt och lovat interna utredningar. I Frankrike utreds fallet nu vidare av åklagare.

I Tyskland kräver en grupp gröna politiker att Bayer går ut med vilka personer som finns med på listorna och i vilket syfte de är listade.

Diskussion om artikeln