Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Författaren Ebba Witt-Brattström: Vi hade sjutton lyckliga och sexton olyckliga år i vårt äktenskap

Från 2019
Vegas sommarpratare 2019 Ebba Witt-Brattström
Bildtext Bildtext: Ebba Witt-Brattström är litteraturvetare, författare, feminist och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas sommarpratare Ebba Witt-Brattström talar om Svenska Akademien och sin ex-man Horace Engdahl.

“Om du till slut bara kan älska din närmaste människa när han sover bredvid dig, så du inte behöver vara rädd för hans humör, då är det dags att gå. Så jag gick. Och därmed dog drömmen om det livslånga förhållandet. Men jag kommer aldrig att sluta sörja.”

Det finns ingen karta för hur liv ska levas, hur äktenskap ska skötas eller vart man ska gå när makt och förakt plötsligt slår sig ner vid ens frukostbord. Först efteråt kan man försöka rita in gränser som överskreds och områden som övergavs.

Ebba Witt-Brattström i Helsingfors 2012. Står vid räcke inomhus med staty i bakgrunden.
Bildtext I Helsingfors 2012.
Bild: Markku Ojala / All Over Press

Ebba Witt-Brattström har ritat sina kartor under flera år, bl.a. i boken Århundradets kärlekskrig och nu även i boken Historiens metoo-vrål.

Hon var gift med akademiledamoten Horace Engdahl i 33 år och deras äktenskapskris och skilsmässa har diskuterats både på kultursidor och löpsedlar.

Den estniska släkten utplånades i Gulaglägren

I sitt sommarprat reflekterar Ebba över kärlek och makt men hon berättar också om sin familjs dramatiska och traumatiska historia.

- Min mammas estniska släkt utplånades i Gulag, vilket gav mig fobi för orden ”deportation” och ”Sibirien”. Alla var döda, utom mormor, säger Ebba Witt-Brattström.

Gammal skäggig rysk man betraktar en släktingsgravkors i skogen. I förgrunden på ett träd ett oskarpt foto på en kvinna..
Bildtext En rysk man betraktar en släktings grav i Gulag där många fick sätta livet till.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

I familjens skapelseberättelse var mormor alltings ursprung.

- Som person var hon svår att älska, svårt traumatiserad av den tre månader långa flykten genom ett Ryssland i totalt kaos.

Ebbas estniska mormor och hennes två döttrar flydde från Odessa tillbaka till Tallinn år 1921. Hon var en överlevare, men märkt av sina förluster.

Först i september 1944, när Sovjet ockuperade Estland, flydde Ebbas mormor med sina två, nu vuxna döttrar, till Sverige tillsammans med den stora flyktingvågen.

- Mormor dominerade min barndom med sina mardrömmar, sina utbrott, sin bitterhet och sin vantrivsel i mellanmjölkslandet Sverige. Att växa upp med en människa som sörjer sitt förlorade hemland är prövande.

Ebba fostrades i ett matriarkat där kvinnokraften var självklar

Ebba växte upp med mormor och mamma. Föräldrarna hade separerat när Ebba var liten.

- Det var självklart att världen bars upp av kvinnors kraft och arbete. Å andra sidan, från pappas sida var det lika självklart att kvinnors och flickors livsval respekterades. Han hade vuxit upp med en yrkesarbetande krigsänka till mamma.

Ebba växte upp i ett matriarkat och var dessutom befriad från pojkars dominans, trakasserier och kommentarer då hon gick i flickskola. Självkänslan var god, men världen visade sig vara hård.

- Jag var illa rustad för mötet med killar och män. Hel, ren och med bästa studentbetyg klev jag ut ur Franska skolans port, 18 år gammal. Döm om min häpnad när jag upptäckte att det inte räckte särskilt långt.

Männen dominerade i litteraturen och studievärlden

Ebba Witt-Brattström läste litteratur på universitetet och irriterade sig tidigt över att kurslistorna var fyllda av böcker av manliga författare, böcker som handlade om män och böcker som tenterades för manliga lärare.

Ebba Witt-Brattström
Bildtext Ebba har medverkat i otaliga tv-intervjuer.
Bild: Yle/Pixel

Hon engagerade sig feministiskt i Grupp 8 och jobbade hårt för att synliggöra skrivande kvinnor. Under tio år arbetade hon med ett samlingsverk som presenterade 850 skrivande kvinnor under tusen år, men den intresserade inte de manliga lärarna.

Pojkvännerna hade också svårt att hantera hennes iver och intellekt och det var först när hon träffade Horace Engdahl som hon upplevde ett genuint intresse från en man för vad hon tänkte och tyckte.

Horace Engdahl under Nobelfesten 2016
Bildtext Horace Engdahl på Nobelgalan.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

- Här var han: den rätte mannen-i-mitt liv! Älskansvärd i sina trasiga jeans, sina fransiga ostrukna skjortor, sin slitna läderjacka och sin fåniga toppluva. En komplett nörd, som bara läst manliga författare och som var totalt tafatt inför kvinnor. Men diskutera med mig, det ville han!

Svenska Akademin förändrade allt

Ebba och Horace diskuterade och doktorerade. De fyllde diskmaskinen och tog hand om de fyra barnen.

- Sjutton lyckliga år och sexton olyckliga, summerar Ebba sitt äktenskap.

Makten förändrade honom. Och jag förändrades av hans förändring och plötsligt var allt annorlunda

Sedan kom förändringen, i och med att Horace blev invald i Svenska Akademin.

Horace Engdahl i frack 2008 vid bord med kandelabrar med levande ljus.
Bildtext Horace Engdahl 2008.
Bild: All Over Press

- Den tredje personen i vårt äktenskap blev Akademin, med alla sina maktstrider. Då ändrades mönstret. Kärleksmönstret blev ett maktmönster. Makten förändrade honom. Och jag förändrades av hans förändring och plötsligt var allt annorlunda, säger hon.

Den gemensamma ideologiska basen var plötsligt inte så solid.

Makten korrumperade mannen och också kvinnan förändrades

Ebba började kompromissa med sin ide om att stå i bredd i både arbetsliv och föräldraskap. Hon hade alltid varit en stor kritiker till Svenska Akademin och nu var plötsligt hennes man dess ständige sekreterare.

Ebba Witt-Brattström talade vid Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors den 8 september 2017.
Bildtext Ebba på föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors.
Bild: Yle / Peter Lüttge

- Det som hände är en fråga om makt. Makt korrumperar alltid. I det här fallet handlade det om att peka med hela handen för att visa vilken slags svensk litteratur och forskning som skulle belönas med priser och stipendier motsvarande 3 miljoner euro årligen.

Först var det mest män som fick erkänsla av Akademien.

- Sen skapades små stipendier till kvinnor vid sidan om. Nu, inför den massiva kritik Akademien fått för sin manschauvinism, har det långsamt börjat jämna ut sig.

Hon lämnade Horace

Men en dag gick det inte att kompromissa längre. Förändringen och förlusten av de gemensamma värderingarna var för stor, hon lämnade Horace. Ebba säger att starka människor inte bryts, de brister, och hon brast.

Pärmiblderna till Ebba Witt-Brattströms och Horace Engdahls böcker.
Bildtext Böckerna om Ebba och Horace.
Bild: Albert Bonniers förlag, Norstedts förlag

- Men jag reste mig igen. I mitt hjärta finns och ska alltid finnas minnet av mannen i mitt liv. Jag vaknade upp en dag och kände mig pånyttfödd. Jag var fri. Jag hade kommit ut i rätt ände.

I dag säger Ebba att hon inte känner bitterhet, bara sorg över en dröm som vittrade ner och urlakades av alla maktkamper.

- Min smärta försvann, jag kände mig försonad, nästan lycklig igen. Ångrar jag honom? Nej, faktiskt inte.

Ebba Witt-Brattström

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA
The Platters & Paul Anka: The Great Pretender
Beyoncé: Formation (från Lemonade)
Ainbusk Singers Josefin Nilsson: Älska mig för den jag är
The Beatles: Somethin in the way she moves = Something
Edit Piaf: Non, je ne regrette rien
Emmylou Harris: Save the last dance for me

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln