Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Nina Lykke: Äktenskapets tid är förbi – det är fint men samtidigt väldigt naivt att tro att kärleken ska hålla livet ut

Från 2019
Uppdaterad 17.05.2019 09:37.
Den norska författaren Nina Lykke.
Bildtext Den norska författaren Nina Lykke är intresserad av att höra en otrogen man klaga över sin nya livssituation.
Bild: Jo Michael

Då Nina Lykke var 34 år gammal skiljde hon och hennes man sig. Hon säger att det var tur att hon gjorde det då hon ännu var ung och orkade ta sig an nya förhållanden. I hennes bok Nej och åter nej spelas skilsmässans goda och dåliga sidor upp från alla parters håll.

Jan lämnar Ingrid för sin betydligt yngre älskarinna Hanne. Jan och Ingrid har varit gifta i 25 år och deras äktenskap går på autopilot. Trots sin nya unga älskarinna går Jan inte ut ur det havererade äktenskapet som en vinnare.

Männen ställer pliktskyldigt upp på reproduktionskrav från den nya, unga och barnlösa kvinnan han förälskat sig i

– Utgångspunkten för min bok var tanken på alla de män som efter en skilsmässa hittar sin plats hos de yngre barnlösa kvinnorna. Kvinnorna i sin tur delar sinsemellan på männen. Alla får sin omgång med dem, sen går de vidare till nästa kvinna.

– Männen ställer pliktskyldigt upp på reproduktionskrav från den nya, unga och barnlösa kvinnan han förälskat sig i. Männen ställer upp i förälskelsens rusning, men sen kommer vardagen emot och då upptäcker de mitt i allt att de är tillbaka på ruta ett.

Mannen förlorare i sin egen otrohetsaffär

Nina Lykke säger att det hela handlar om en otroligt stark existentiell upplevelse för de nyskilda männen. Hon menar att dessa män på ett sätt blir lite inlurade i den nya småbarnsvardagen.

De har övergett sin familj för ett annat liv och nu ska de vara lyckliga då de fått som de önskade

– Jag tvivlar inte på att det är äkta stark kärlek de känner för sina yngre kvinnor, men de hade kanske sett fram emot att ta det lite lugnare på äldre dagar. Gå med i en vinklubb, börja resa igen, men istället blir det en ny omgång blöjbyten och man ska passa tider och hämta på dagis igen.

Mannen är gammal och han blir ännu äldre. På ett år åldras Jan tio år. Nina säger att det finns väldigt mycket komiskt material att hämta ur detta. Dessa män kan inte klaga, de har ju själva valt att ha det så här. De har övergett sin familj för ett annat liv och nu ska de vara lyckliga då de fått som de önskade.

– Ingen är intresserad av att höra en otrogen man klaga över sin nya livssituation, kan man tänka sig. Men här tänker jag tvärtom. Jag är faktiskt intresserad av den här klagovisan. Jag ville få en inblick i dessa nya förhållanden som sett till statistiken har en mycket dålig överlevnadsprocent.

Jag tror helt ärligt att om de här nya kvinnorna skulle veta sanningen om hur det kommer att bli med den nya familjen så skulle de kanske inte alls från början ge sig in i det hela

bokpärmen nej och åter nej
Bildtext Nina Lykke har skrivit en bok om skilsmässa och kris.
Bild: Wahlström & Widstrand

– Det finns säkert många män med nya familjer som har det bra och som är väldigt glada över att de får reproducera sig en gång till, som känner sig virila och livskraftiga. Men jag tror ändå att både männen, men också deras nya kvinnor, får en överraskning när de står där med sin nya familj.

Svårt att komma in som den nya kvinnan

– Kvinnorna i de här förhållandena kommer in i etablerade familjeliv, eventuellt med sura tonåringar som hatar dem för att de förstört deras liv och splittrat deras familj. Den lämnade hustrun som är arg och bitter försöker ödelägga allt den nya och unga hustrun tar sig an.

– Med det här som utgångspunkt skall den nya kvinnan bilda sin egen trygga och kärleksfulla familj. Jag tror helt ärligt att om de här nya kvinnorna skulle veta sanningen om hur det kommer att bli med den nya familjen så skulle de kanske inte alls från början ge sig in i det hela.

När förälskelsen avtar och allt blir lite mer vardag så sitter den nya mamman mitt i en kaotisk tillvaro med ungar, ex svärföräldrar, nya svärföräldrar och sura tonåringar. Och alla parter tycker lika illa om den nya situationen och längtar tillbaka till det som en gång var.

Men de unga kvinnorna är också väldig intresserade av de här äldre männen som tydligt visar att de är handlingskraftiga och trygga

– Men ändå sker det här hela tiden, vi gör så här för att vi kan. Vi har en frihet i dag som man inte tidigare hade då det kommer till att skilja sig och gifta om sig. I dag har själva skilsmässan blivit en egen institution.

Att gifta sig är väldigt naivt

Man får lätt bilden av att männen är som rovdjur som går omkring och haffar åt sig de nya unga kvinnorna. Men de unga kvinnorna är också väldig intresserade av de här äldre männen som tydligt visar att de är handlingskraftiga och trygga.

De är fertila, de är virila, de vill gärna ha fler barn, de klarar av att ta hand om en familj, de klarar av att uppfostra barn. De helt enkelt osar familjeliv om dem. Jag föreställer mig att det är oerhört tilldragande.

Men är äktenskapets tid förbi, kommer folk att sluta gifta sig?

– Folk kommer nog att fortsätta gifta sig. Det är fint att man är romantisk och att man tänker och tror på att förhållandet kommer att hålla livet ut. Det handlar om att man lever på hoppet, ett hopp som inte dör, och det är väldigt fint.

Men är det inte rätt naivt att tänka så?

– Jo väldigt naivt. Men det är också naivt att sätta barn till världen. Jag har barn som är nästan vuxna, som inte ens bor hemma längre, men jag är fortfarande otroligt rädd för att något ska hända dem. Vissa nätter kan jag inte sova för att jag oroar mig så mycket för mina barn. Jag har inte vant mig vid att de är vuxna och ansvarar för sig själva.

– Så för mig känns det väldigt naivt att sätta barn till världen eftersom man inte kan förstå hur rädd man blir för att något ska hända dem sedan. Men det här är saker man måste lära sig att leva med.

Rollfördelning mellan barn och föräldrar

I boken bor Ingrids och Jans två vuxna söner fortfarande hemma och beter sig som två ouppfostrade tonåringar.

Jag blev varken missbrukare eller mördad fast jag hade otroligt mycket frihet och fick göra vad jag ville

– Det är någonting som är helt galet i dag med rollfördelningen mellan föräldrar och barn. Oavsett hur gamla både barnen och föräldrarna än är så sitter förälder- och barnrollen i.
Du kan till exempel se en 60 år gammal son med sin 85-åriga mor och dynamiken dem emellan är densamma som för 60 år sedan.

Nina menar att Ingrid och Jan inte gjort något fel i sin barnuppfostran. De hämtar och för dem från dagis, skolor och träningar, de läser för dem, de byter kläder på dem, lagar mat, bäddar sängar, städar efter dem. De beter sig helt enkelt som vilka föräldrar som helst gör i dag.

– Jag var själv barn på 70-talet, då uppfostrade ingen barn som vi gör i dag. Vi har inte fått det i vår barndom som vi nu ger våra barn. Men vi fick andra saker, som frihet – en frihet som barnen i dag inte har. Vi fick göra lite vad vi ville, på gott och på ont. På gott då det gäller mig själv i varje fall. Jag blev varken missbrukare eller mördad fast jag hade otroligt mycket frihet och fick göra vad jag ville.

Nina Lykke är alla tre karaktärerna i boken

Vem upplever du själv att du är av de här tre karaktärerna i boken?

– Jag är ju egentligen alla tre men samhällsmässigt och om man tänker biologiskt är jag väl nog närmast Ingrid. Jag är en frånskild kvinna på över 50 år. Då det kommer till Jan så upplever jag att han och jag har gått samma väg. Jag har varit grafisk designer och är nu författare. Och i samband med det har jag fått mer status i samhället.

Jag har varit på båda sidorna av bordet

Då det kommer till den unga älskarinnan Hanne undrar jag hur Nina kan leva sig så fullständigt in i den karaktären.

– Jag har ju aldrig själv upplevt hur det är att vara 35 år och barnlös. Mina egna barn fick jag innan jag fyllde 30. Men det är inte så svårt att föreställa sig hur det skulle kännas att längta efter barn i den åldern, speciellt då de flesta runt omkring en börjar bilda familj.

Har du någon gång varit någons älskarinna?

– Det kan jag inte svara på, säger Nina och skrattar.

– Men om vi säger som så att jag har både bedragit och blivit bedragen. Jag har varit på båda sidorna av bordet. Jag tror faktiskt att de flesta har varit på alla sidor av bordet utan att de kanske själva är medvetna om det. Det är många som blir bedragna utan att de vet om det.

Nina Lykke uppträder på litteraturfestivalen Helsinki Lit på Savoy teatern fredagen den 17.5. Yle streamar allt program från den två dagar långa festivalen. Den visas också direkt på Yle Fem.

Helsinki Lit I suorana Savoyn lavalta - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln