Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Amanda skrev 10 laudatur och blev ett bekant namn i hela Finland: "Kändis vill jag nog inte bli"

Från 2019
Amanda Sandelin.
Bildtext Amanda Sandelin.
Bild: Markku Rantala / Yle

Amanda Sandelin går i Gymnasiet Grankulla samskola. Av alla årets abiturienter hade hon det bästa studentbetyget - hela tio laudatur. Det gjorde att hennes telefon ringde i ett under dagen som resultaten offentliggjordes.

Då Amanda Sandelin kör till jobbet brukar hon lyssna på radio i bilen. Men en morgon hörde hon plötsligt sitt eget namn nämnas.

Då hade nämligen resultaten från årets studentskrivningar just offentliggjorts och Sandelin hade skrivit tio laudatur - det bästa resultatet i landet, vilket uppmärksammades stort i media.

- En intressant upplevelse. Men kändis vill jag nog inte bli för det har varit lite jobbigt då telefonen ringt konstant, säger Sandelin.

Champagnefärgade rosor.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Anna Savonius

En positiv överraskning

Sandelin berättar att hon är intresserad av så många ämnen att hon hade svårt att välja bort något ämne. Därför valde hon att skriva tio ämnen.

Under våren 2018 skrev hon två laudatur i biologi och hälsokunskap och sedan gick resten av bara farten. Hon berättar att resultatet var en liten - men idel positiv - överraskning för henne själv.

- Jag ville prestera så bra jag kunde och se vart det leder.

Att media uppmärksammar vårens toppstudent är ett årligen återkommande fenomen, men Sandelin hade inte själv anat att hon skulle stå i rampljuset den här våren.

- Inte ens samma morgon som jag fick veta mitt resultat kunde jag ana något, för någon annan hade kanske skrivit flera än tio, berättar hon.

Det är ju lite svårt att studera tio ämnen på universitetsnivå

― Amanda Sandelin

Hon blir överrumplad då hon blir tillfrågad om vilket ämne hon tycker minst om.

- Många har frågat mig om mitt favoritämne, men det här är en ännu svårare fråga, säger hon till slut.

Som svåraste ämne väljer hon matematik, eftersom det krävde mycket inför skrivningarna, och finska - även om hon kommer från ett tvåspråkigt hem.

Ingen prestationsångest inför studentexamen

Det är lätt att föreställa sig att Sandelins goda resultat trissar upp förväntningarna från omgivningen. Men Sandelin tar alla förväntningar med ro.

Hon menar att hon fritt kan bestämma vad hon vill göra härnäst.

- Jag har inte känt att någon försöker pressa mig åt något håll, säger hon.

Sandelin berättar att hon inte kände sig stressad inför studentexamen. Men under hela skoltiden har hon känt sig tvungen att få höga vitsord.

Hon har alltid varit bra i skolan, vilket i sin tur har skapat ytterligare press att prestera bra.

- Det var jättekonstigt om jag fick sämre vitsord i skolan än jag brukade få, säger hon.

Sandelin tror också att hennes omgivning utan förvåning skulle acceptera att hon tar ett mellanår.

Hon berättar att hon har haft svårt att bestämma vad hon vill göra i framtiden, eftersom hon är intresserad av så många olika saker.

- Men det är ju lite svårt att studera tio ämnen på universitetsnivå, konstaterar hon.

Studentmössa
Bildtext Arkivbild.
Bild: Derrick Frilund / Yle

För att varva ner mellan läspassen brukar Sandelin spela handboll eller laga mat och baka.

- Eller slötitta på film eller en tv-serie.

Måste dra gränsen någonstans

Sandelin berättar att det svåra var att sålla bort vilka ämnen hon ville skriva - men konstaterar att man måste dra gränsen någonstans.

- Det var till och med svårt att välja ut de tio ämnen jag skrev i studentexamen. Jag ville också skriva psykologi men fick till slut inse att tiden inte räckte till, säger hon.

Sandelin berättar att hon har sökt in till en ny engelskspråkig linje vid Helsingfors universitet som kombinerar matematik, fysik, kemi och datateknik.

- Det ger en bredare utbildning och man har också möjlighet att kombinera och välja så många ämnen som man vill, säger den blivande studenten.

Amanda Sandelin.
Bild: Markku Rantala / Yle

Nya antagningskraven till högskolor påverkar ämnesvalen i högre grad

Vid ansökningen till högskolor läggs allt mera fokus på studentbetyget, men det har enligt Sandelin inte påverkat hennes och hennes jämnåriga kompisars ämnesval i studentexamen.

- Då min årskurs började gymnasiet var mycket ännu oklart så det påverkade inte oss, men för min syster som är två år yngre, spelar det en mycket större roll - för att inte tala om dem som nu söker in till gymnasiet, säger Sandelin.

Hon berättar vidare att hon för sin egen del valde ämnen som intresserade henne, men hon har också hört att många väljer att skriva lång matematik eftersom det ger höga poäng då man söker in till så gott som alla utbildningar.

- På så vis har det nog påverkat ämnesvalen för många, säger Sandelin.

Diskussion om artikeln