Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två unga kvinnor springer över en asfaltplan. I bakgrunden hejar barn på en läktare. En man i framgrunden fotograferar.

Lucia i maj och Stafettkarneval i Serbien - "Mina finska vänner hjälper mig med alla problem"

Från 2019

Hur ser Stafettkarnevalen ut i Serbien, och hur ser den traditionella serbiska slava-festen ut i Kyrkslätt? En klass elever från Winellska skolan deltog i ett kulturarvsutbyte med en skolklass från Grocka i Serbien. "Det roligaste var att få nya vänner", säger eleverna.

- Hela staden var med. Det stod folk på gatorna och visste att vi skulle komma. De hade på sig skjortor med Finlands flagga och de hade målat skyltar som de visade upp. De hade jobbat verkligen hårt med det, säger Natascha Foley från Winellska skolan.

- Det var mycket mindre än i Finland - men det var ändå jättecoolt. Det var så mycket finare än vi väntat oss. Hela skolan var med och ordnade evenemanget, de hade hejarklackar och allt möjligt, säger Foleys klasskompis Ella Paukku.

Två unga kvinnor ser in i kameran. De är inne i ett hus. Solen lyser in på deras ansikte. De ser glada ut.
Bildtext "Det roligaste var att få nya vänner", säger Ella Paukku (t.h.) och Natascha Foley från Winellska skolan.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Stafettkarnevalen - det var svaret då Paukku, Foley och deras klasskompisar tillfrågades om en del av deras kultur som de ville dela med sig av till en skola i Serbien.

Några veckor sedan besökte Kyrkslätteleverna den serbiska skolan. I den lilla staden Grocka, strax utanför huvudstaden Belgrad, hade eleverna satt upp en egen Stafettkarneval.

- Hela vår skola deltog i projektet och det var ganska mycket jobb med att ordna Stafettkarnevalen. Men jag tyckte slutresultatet blev väldigt fint och det var fint att se Kyrkslättbarnen så glada, säger Kaja Čolić.

- De andra eleverna villa visa Kyrkslättbarnen hur fin vår skola är, så de var alla med och hjälpte till med evenemanget. Det kändes fint, säger Lukas Savković.

Lågstadieelever i Grocka springer stafett på Staffetkarnevalen i Serbien - Spela upp på Arenan

Čolić, Savković och de andra serbiska eleverna var på besök i Kyrkslätt i förra veckan. På programmet stod bland annat att gå på den finska Stafettkarnevalen. Besökets höjdpunkt var ändå den traditionella serbiska slava-festen som Kyrkslätteleverna ordnade på Wohls gård.

Under slava-festen äter man en slava, en vetekaka. Man firar också familjens skyddshelgon.

- Vi har inte helgon på samma sätt som i den ortodoxa traditionen - så jag funderade ifall vi har något liknande i Svenskfinland. Så nu ska vi ha ett Luciatåg här i maj, säger Ingelisa Wikholm, lärare vid Winellska skolan.

Ute på Wohls gård är det ändå inte mycket som för tankarna till vinterns mörker. Det är en vacker vårkväll och temperaturen ligger vid ungefär 15 plusgrader. Doften av gårdens träd och blommor ligger tung i luften. Jag har själv lämnat jackan i bilen för första gången i år.

- Vi får be alla att sluta sina ögon och tänka sig en mörk decemberkväll då det regnar och blåser. Det väckte stor munterhet i vår skola när jag gick runt med Luciadräkt. Vi har också bakat pepparkakor och jultårtor, säger Wikholm.

En kvinna står inne i ett hus. Hon har på sig en traditionell folkdräkt. I handen har hon en glasburk med en björkkvist och Serbiens flagga.
Bildtext Läraren Ingelisa Wikholm hade tagit på sig en traditionell folkdräkt från Kyrkslätt för slava-festen.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Pengar från EU

Utbytet ordnas av Föreningen för kulturarvsfostran i Finland, inom ramarna för EU-projektet Heritage Hubs. Heritage Hubs mål är att göra unga medvetna om sitt eget och andras kulturarv och att öka utbytet mellan kulturer.

Pengarna för utbytet kommer både från EU, Utbildningsstyrelsen och Svenska Kulturfonden.

Gerd Norrgård var med och skapade den ursprungliga projektidén. Hon har ordnat ett mindre kulturutbyte vid hennes barns daghem då hon bodde i Italien.

- Vi ordnade Lucia på ett daghem i Rom och barnen provade på att fira enligt den nordiska traditionen. Jag lärde senare känna personer som jobbar för Föreningen för kulturarvsfostran i Finland och berättade om utbytet. Vi konstaterade att det var något man kunde göra i större skala, säger Norrgård.

Porträtt på en kvinna. Hon ser in i kameran. Hon står utomhus. Det ser ut som en vårkväll.
Bildtext Gerd Norrgård kom med den ursprungliga projektidén.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Hon säger att det är tre eller fyra skolor som är med i projektet från Finland, Serbien och Spanien. Även Italien är med som teknisk partner.

- Jag är inte insatt i det praktiska, men alla skolor hade ett liknande utbyte av kulturarv med besök till en partnerskola i ett annat land.

Endast en kulturkrock

Projektet har antagligen lyckats, om man ska tro på vad eleverna Foley och Paukku från Winellska skolan berättar.

- Det roligaste med projektet har varit att få nya vänner och att se och uppleva en helt annorlunda kultur, säger Foley.

Ingendera har varit till Serbien tidigare.

- Det var lite som att fara till Frankrike, men det var mindre. Alla var väldigt trevliga och hela staden visste att vi var på väg, säger Foley.

Grocka är en relativt liten stad, med ungefär lika många invånare som Kyrkslätt, säger Paukku.

- De berättade att alla känner varandra där, säger hon.

- Alla var så pratsamma, de pratade med dig fast du inte kände dem. Maten och kulturen var också annorlunda, säger Foley.

En liten kulturkrock råkade de ut för.

- De hade klädkod i skolan. Man fick inte visa axlarna, vilket jag inte visste, så jag kom med axlarna bara till skolan en dag. De sade att det inte var så farligt men jag höll ändå på mig min jacka resten av dagen, säger Foley.

"Vi kan ändra på varandras kulturer"

Čolić från Grocka tycker ändå att hon och de finska eleverna är likadana.

- Skolan är likadan och de har likadana familjer. Det är intressant att se vad som är olikt och vad likadant i våra kulturer.

- När vi får träffa barn från andra länder kan vi ändra på varandras kulturer. Det är också roligt att träffa någon från en helt annan region, säger Lukas Savković.

Tre barn står framför ett vitt trähus. De ler och ser in i kameran.
Bildtext Kaja Čolić (t.v), Lukas Savković och Jovala Źurovac säger att det är roligt att vara på besök i Finland.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Eleverna från Grocka säger också att något av det bästa med utbytet var att få nya vänner.

- Jag har lärt mig många nya saker. Jag gillar Finland och finländarna. Finländarna är väldigt gästvänliga, säger Jovala Źurovac.

- Jag kände inte några barn från Finland före det här projektet. De är väldigt trevliga och hjälper mig med de problem jag stöter på, säger Lukas Savković.

Nedan kan du höra hur det lät då eleverna från Winellska skolan gästade Yle Huvudstadsregionens studio före Serbienresan, och hur det var på Wohls gård när hela gänget hade slava-fest.

Elever från Winellska skolan tar Stafettkarnevalen till Serbien

7:09

Staffetkarneval i Serbien och Lucia i Maj - Kyrsklättelever deltog i kultuarvsprojekt med elever från Serbiska Grotcka

11:06

Diskussion om artikeln