Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europarådet håller ministermöte i Helsingfors - Ryssland, ekonomi och trygghet står på agendan

Från 2019
Uppdaterad 17.05.2019 10:20.
Sauli Niinistö och Thorbjörn Jagland skakar hand. Mellan dem står utrikesminister Timo Soini.
Bildtext President Sauli Niinistö och Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland skakar hand. Mellan dem står utrikesminister Timo Soini.
Bild: Lehtikuva

Tyckte du att trafiken löpte långsamt i Vanda i dag? Eller kanske du som rörde dig i huvudstadsregionen tyckte att du såg fler polispatruller än vanligt? Flera länders representanter anlände till Helsingfors för att i dag fira Europarådets 70-årsjubileum och på fredag delta i Europarådets utrikesministermöte.

Europarådets 70 års firande
Bildtext Firandet i Finlandiahuset.
Bild: Lehtikuva

Här kan du se firandet i efterhand.

Mötet indikerar också att Finland avslutar sin roll som ordförandeland i Europarådets ministerkommitté. Både jubileumsfirandet och mötet ordnas på Finlandiahuset. Utanför byggnaden vajade flera flaggor på torsdagen.

- Under mötet kommer vi att behandla frågor som är ytterst viktiga för hela Europa. Vi kommer att diskutera organisationens roll i att lösa konflikter och kriser och i att trygga de mänskliga rättigheterna, säger utrikesminister Timo Soini i ett pressmeddelande.

På mötet kommer över 30 ministrar att diskutera de politiska, ekonomiska och institutionella utmaningar som Europarådet står inför. Man ska bland annat diskutera organisationens reform, ekonomiska bärkraft och hur man ska trygga civilsamhällets verksamhet.

Timo Soini och Marie Erikson inför Europarådets 70 års firande.
Bildtext Timo Soini och Norges utrikesminister Ine Marie Eriksen Søreide.
Bild: Lehtikuva

Rysslands medlemskap står också på agendan. Landet har inte betalat sina medlemsavgifter efter att landet fråntogs sin rösträtt i Europarådets parlamentariska församling. Den togs bort som en följd av den ryska olagliga annektering av Krimhalvön 2014.

Europarådet befinner sig därför nu i en knepig situation. Medlemsländerna borde ta ställning till Rysslands rätt att delta i den parlamentariska församlingen.

Fullt upp för Helsingforspolisen

Helsingforspolisen har varit sysselsatt under hela dagen. Du kan följa med deras arbete på Twitter.

Källor: Utrikesministeriet, Yle, STT

Diskussion om artikeln