Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bildningsnämnden i Borgå tog emot namninsamlingar om farliga skolvägar - vice ordförande tror inte det ändrar på saken

Från 2019
sammanbitna föräldrar överräcker en namnlista till bildningsnämndens ordförande
Bildtext Linda Nic Oireachtaigh överräcker Tjusterbyföräldrarnas namnlista till bildningsnämndens ordförande Catharina von Schoultz.
Bild: Yle/Mira Bäck

På torsdagen överräckte föräldrar från Tjusterby och Kullo var sin namninsamling till bildningsnämnden i Borgå. Föräldrarna vill att deras barn ska få tillbaka rätten till skolskjuts på grund av farlig skolväg.

Yle Östnyland skrev om 11-åriga Cian Breens skolväg i Tjusterby för några veckor sedan.

Tidigare har också äldre lågstadiebarn som bor längs med Tjusterbyvägen haft rätt till skolskjuts, men i januari 2018 uppdaterade bildningsnämnden listan på farliga vägar.

Nu har barn i årskurs 3 och uppåt inte längre rätt att åka taxi på grund av farlig väg. Föräldrarna tycker att beslutet är helt fel och att Tjusterbyvägen är alldeles för farlig i rusningstid.

Också i Kullo har statusen ändrat för flera vägavsnitt, och Kulloföräldrar lämnade in en egen namninsamling till bildningsnämnden.

bildningsnämndens ordförande håller i namnlistan hon fått av föräldrar
Bildtext Bildningsnämndens ordförande Catharina von Schoultz.
Bild: Yle/Mira Bäck

Bildningsnämndens ordförande Catharina von Schoultz (SFP) försäkrade föräldrarna om att man nog tar saken på allvar, men att nämnden måste vara rättvis i sina beslut.

Hon har tidigare sagt till Yle Östnyland att saken är svår att behandla, för om bildningsnämnden ändrar sig när det gäller en vägsträcka så borde man veta att det inte finns andra liknande sträckor där man också skulle behöva frångå en bedömning.

Tror inte det blir ändring

- Namninsamlingarna är en signal från dem som bor på området, om deras uppfattningar om besluten vi gjort. Om de påverkar vad som beslutas i fortsättningen är en helt annan sak, säger vice ordförande Markus Hammarström (SDP).

Han konstaterar att nämnden behandlade ärendet förra månaden. Då ändrade man inte Tjusterbyvägens status till farlig.

- Ärendet kommer till stadsstyrelsen för upptagningsrätt. Vad man kan läsa i medierna så finns det en vilja hos vissa medlemmar i stadsstyrelsen att ta upp frågan igen. Det kan ju eventuellt betyda att frågan kommer tillbaka till nämnden för behandling, eller om stadsstyrelsen själva gör ett beslut, säger Hammarström.

Jag har svårt att se att det skulle ha kommit någon direkt ny information som skulle ändra på saken

Markus Hammarström

Hammarström är skeptisk till att resultatet skulle vara ett annat om bildningsnämnden behandlar ärendet igen.

- Jag tycker själv att vi i nämnden har använt så mycket tid på det. Vi har satt oss in i Koululiitu och principer. Många av oss har bekantat sig med vägavsnitten konkret, gått eller kört där, säger Hammarström.

Staden använder ett nationellt datorprogram som heter Koululiitu för att kunna jämföra olika vägar och ställa dem i relation till varandra.

Hammarström upplever att medlemmarna i nämnden har gjort ett grundligt arbete.

- Jag har svårt att se att det skulle ha kommit någon direkt ny information som skulle ändra på saken. Men om stadsstyrelsen remitterar ärendet till oss och ger oss anvisningar om att besluta på annat sätt, så kanske vi måste ta det i beaktande då, säger Hammarström.

Diskussion om artikeln