Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stjärnförstärkningen presenterade sig direkt när Tre Kronor mosade Österrike – jämnare mellan Kanada och Frankrike

Från 2019
Uppdaterad 16.05.2019 21:20.
Tre Kronor firar ett mål.
Bildtext Tre Kronor höll lekstuga mot Österrike.
Bild: EPA-EFE​/CHRISTIAN BRUNA

En period räckte för Tre Kronor för att säkra segern mot ett chanslöst Österrike. Desto jämnare mellan Kanada och Frankrike, där kanadensarna i sista perioden ett tag ledde med bara uddamålet.

Inför mötet med Österrike låg Tre Kronor faktiskt bara på en femteplats i sin grupp. Ett Tre Kronor som idag hade med sig stjärnförstärkningarna John Klingberg (Dallas Stars) och Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche).

Och en av dem presenterade sig med buller och bång direkt. Gabriel Landeskog, som anslöt till laget så sent som i förmiddags, var med poängen 1+2 högst delaktig i 9–1-krossen.

Det var just Landeskog som inledde målskyttet, redan efter drygt en minuts spel tryckte han in pucken från nära håll.

Sju och en halv minut senare var ställningen redan 4–0, efter att Marcus Krüger, William Nylander och Adam Larsson målat varsin gång.

Innan periodvilan hann Adrian Kempe prickskjuta in femman i krysset för Tre Kronor.

Den betryggande ledningen gjorde att Tre Kronor kunde sakta av på takten. Svenskarna gjorde två mål i den andra akten och två i den tredje, bland annat fick Elias Lindholm och Elias Pettersson göra sina första mål för turneringen.

– Alltid skönt att göra mål. Det är kul att försöka hitta kemin med lagkamraterna, motståndet är ju ingen höjdare så vi kämpar på och försöker mest slipa på detaljer, sade Elias Lindholm till SVT.

Jämnare mellan Kanada och Frankrike

I matchen mellan Kanada och Frankrike såg kanadensarna ut att gå mot en promenadseger i första perioden. Anthony Mantha, Darnell Nurse och Anthony Cirelli förde Lönnlöven upp i en tremålsledning, samtidigt som målvakten Carter Hart bara behövde stå i vägen för pucken två gånger.

I den andra perioden kunde ändå den franska lagkaptenen Damien Fleury reducera och knappt halvvägs in i den sista perioden satte Anthony Rech in 3–2-reduceringen.

Närmare än så kom inte Frankrike, Mantha och Mark Stone fastställde slutsiffrorna 5–2.

Resultat:

Kanada – Frankrike 5–2 (3–0, 0–1, 2–1)

Sverige – Österrike 9–1 (5–0, 2–0, 2–1)

Diskussion om artikeln