Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps nya invandringspolitik: Släpp in genierna i stället för familjeåterförening

Från 2019
Uppdaterad 17.05.2019 00:48.
President Trump framför Vita huset i solsken
Bildtext President Trump framför Vita huset.
Bild: EPA-EFE

President Donald Trump annonserar en ny migrationspolitik som betonar meriter och belönar genier. Familjeåterföring är mindre viktigt, säger presidenten. Han är beredd att vänta till efter valet 2020.

Presidenten talar om en modern och rättvis invandringspolitik, som behövs eftersom den nuvarande lagen är över 50 år gammal. Hans förslag sägs vara pro-amerikanskt, bra också för invandrarna och för arbetarna.

Ingen minskning av inflyttare planeras, men en mur behövs för att stoppa illegal trafik av invandrare, knark och mänskohandel.

Svärsonen i arbete: Invandringsplan under beredning

President Trump talade vid en ceremoni utanför Vita huset på torsdag eftermiddag. Många av formuleringarna var bekanta från Trumps valmöten före och efter att han blev vald till president.

Presidenten själv verkade håglös trots den lilla publikens uppmuntrande applåder. Där satt regeringsmedlemmar och Republikaner från kongressen. Talet sändes direkt i flera tv-kanaler.

Någon konkret plan eller ett lagförslag finns inte ännu. Arbetet pågår fortfarande under ledning av svärsonen Jared Kushner och andra Vita huset-anställda och republikanska politiker.

"Vi diskriminerar genierna, låt dem stanna"

Trump vill, som tidigare, stoppa det han kallar kedjemigration, det vill säga familjeåterföreningarna. Många länder belönar talang och utbildning, men inte USA.

- Under nuvarande dåliga lagstiftning har vi inte möjlighet att ge förtur åt en doktor, en forskare eller en studerande som examineras som den främsta i sin klass från de bästa universiteten. Nu måste de återvända hem.

Trump i talarstolen framför rad av män i svart kostym, bakom dem presidentens teleprompter
Bild: EPA-EFE

Trump beklagade att företag lämnar USA och flyttar till andra länder för att amerikanska migrationsregler hindrar dem från att anställa de mest begåvade.

- Vi diskriminerar genier och briljans, sa Trump och lovade en förändring bara han får igenom förslagen. Antalet invandrare ska inte minska, men största delen ska komma genom merit och kompetens, sa presidenten.

Greencard ersätts av "Build America-visum"

Vita husets plan, som alltså inte ännu finns, ska avskaffa lotterisystemet. Det har nu gett möjlighet att få uppehållstillstånd och i slutändan medborgarskap i USA. I stället ska man ha klara allmänna kriterier.

I stället för nuvarande Greencard införs en ny visumkategori som bygger upp företagsamhet och skapar arbetsplatser, skisserade presidenten.

Systemet går enligt Trump under namnet ”Build America-visa”.

Ett poängsystem planeras som ger fler poäng åt yngre, högt utbildade invandrare. Det är meriterande att kunna försörja sig själv och bra att ha en businessplan som skapar nya arbetsplatser för amerikanska arbetare.

"Död vid ankomst"

Planen sägs vara en del av Trumps valkampanj för återvalet 2020.

Flera ledande demokratiska politiker har deklarerat att de inte kan godkänna Trumps plan, när den väl kommer. Därför sägs planen vara död redan innan den har presenterats.

Trump betonar fortfarande muren mot Mexiko. Han talar nu om att den ska finansieras av dem som använder gränsövergångarna.

Ingen lösning verkar finnas för de så kallade Daca-barnen, det vill säga papperslösa barn till invandrare som kom illegalt till landet för länge sedan. Trump avskaffade deras specialtillstånd, som president Obama hade gett dem några år tidigare, och de hotas nu av utvisning.

Måste kanske vänta

Också president Trump var medveten om att hans plan knappast går igenom.

- Då måste vi vänta till efter valet i november 2020, när vi har återtagit en republikansk majoritet i representanthuset, och håller senaten och Vita huset, sa Trump.

Men också en del republikanska väljare sägs vara kritiska till invandringsförslaget för att det inte går tillräckligt långt i avvisningen av invandrare.

Källor: CNN, New York Times.

Diskussion om artikeln