Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tennisens stora rackarunge slog till igen – skällde först ut flera stjärnspelare och diskades sedan efter att ha kastat en stol ut på banan

Från 2019
Uppdaterad 17.05.2019 09:57.
Nick Kyrgios servar.

Nick Kyrgios har inga varma känslor för Novak Djokovic och Rafael Nadal. Efter att ha väckt avsky med sina uttalanden fortsatte han med att skapa kalabalik på tävlingsbanan.

Nick Kyrgios är tennisvärldens kanske största talang, men samtidigt också den överlägset största busen. Australiensaren har upprepade gånger väckt uppståndelse med sitt dåliga beteende.

Resultaten har däremot uteblivit trots att han stundvis blixtrar till med sin fenomenala förmåga att hantera en tennisboll.

De senaste kontroverserna uppstod i samband med mastersturneringen i Rom. Först skällde han ut flera av sina medtävlare i en intervju, sedan diskvalificerades han efter ett utbrott mitt i andra omgångens match mot norska Casper Ruud.

“Kan inte stå ut med honom”

Novak Djokovic och Rafael Nadal toppar tennisens världsranking och har massvis med fans runtom världen. Kyrgios hör ändå inte till dem.

– Djokovic verkar ha ett sjukligt behov av att vara omtyckt. Han vill vara som Roger (Federer). Jag kan inte stå ut med det, säger Kyrgios i en intervju för tennisjournalisten Ben Rothenbergs podcast.

– Sättet han firar efter att ha vunnit en match (skickar kyssar och hjärtan till publiken) är pinsamt. Det är mycket pinsamt.

Novak Djokovic jublar.
Bildtext Kyrgios är inte förtjust i Djokovics sätt att jubla efter segrar.
Bild: imago images / Insidefoto/ All Over Press

Djokovic har vunnit de tre senaste grand slam-turneringarna och är en av de stora favoriterna också i Franska öppna som börjar om i slutet av maj. Totalt har han 15 grand slam-segrar.

Kyrgios håller med om att Djokovic hör till de bästa som någonsin spelat tennis, och misstänker även att serben kommer att slå Federers rekord på 20 grand slam-titlar.

Enligt Kyrgios skulle det här ändå inte vara tillräckligt för att Djokovic skulle vara förtjänt att kallas alla tiders bästa tennisspelare.

– Oavsett hur många grand slam-titlar han vinner så kommer han aldrig att vara den största för mig. Jag har spelat mot honom två gånger (och vunnit båda). Om han inte kan besegra mig så är han inte den bästa genom tiderna.

Rasar på Nadal och Verdasco

Kyrgios kritiserar även 17-faldiga grand slam-vinnaren Rafael Nadal, som enligt Kyrgios inte visar tillräckligt med respekt.

– Nadal är min raka motstats. Om han besegrar mig är allt okej. Men så fort jag slår honom så visar han ingen respekt. Inte för mig, inte för mina fans och inte för spelet.

Den spelare som Kyrgios verkar ha de största problemen med är ändå Fernando Verdasco.

Fernando Verdasco.
Bildtext Fernando Verdasco har som bäst varit sjua i världsrankingen.
Bild: imago images / Insidefoto/ All Over Press

– Verdasco gör mig galen. Jag blir arg bara av att höra hans namn. Han visar ingen ödmjukhet. Han är den mest arroganta personen jag har träffat, kritiserar Kyrgios.

– Han säger inte hej, han tror att han är så cool och guds gåva. Han tror att han är så otrolig för att han slår en boll över ett nät.

Diskad efter utbrott på plan

Kyrgios uttalanden hade knappt hunnit börja sprida sig över tennisvärlden då det redan var dags för följande kontrovers.

Det var i det tredje setet mot norska talangen Casper Ruud som Kyrgios tappade humöret. Han hade haft problem med nerverna redan tidigare, men i ställningen 1–1 i det tredje setet kokade det över totalt.

Först söndrade han sin racket, sedan sparkade han en vattenflaska, kastade ut en stol på banan och kallade åskådarna för “jäkla idioter”.

Domaren gav först en varning men straffåtgärderna eskalerade snabbt till en diskvalificering. Kyrgios skakade ändå artigt hand med både domaren och Ruud före han marscherade bort.

ATP meddelade senare att Kyrgios får böta sammanlagt 20 000 euro för incidenten. Dessutom får han klara sig utan de 45 rankingpoäng som han skulle ha fått från turneringen, samt 33 635 euro i prispengar.

Ruud som avancerade till den tredje omgången tyckte att Kyrgios ännu borde straffas ytterligare.

– Jag är knappast den enda som tycker att han borde stängas av i åtminstone ett halvt år, sade Ruud efter matchen.

Dagen var annars också rätt så händelserik i Rom. På grund av häftigt regn på onsdagen var det många som fick spela två matcher på torsdagen.

Publiken bjöds på gott om stjärnglans då bland annat Djokovic, Nadal och Federer (och Verdasco) spelade och vann två matcher var. Även damernas världsetta Naomi Osaka vann två matcher under torsdagen.

Kyrgios lämnade däremot Rom rätt så snabbt. På Instagram beklagade han det skedda.

– Det var en mycket händelserik dag. Känslorna tog över och jag måste säga att atmosfären var galen. Mycket tråkigt att det slutade i en diskvalificering. Sorry Rom, vi ses igen, kanske, skrev Kyrgios.

Diskussion om artikeln