Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Steve Bannon vill grunda en högerradikal gladiatorskola på ett italienskt kloster - men nu hopar sig mörka moln över projektet och hela Bannons Europaäventyr

Från 2019
Vy med det italienska klostret Certosa di Trisulti
Bild: Yle / Christin Sandberg

Starten för Steve Bannons gladiatorskola för unga högerradikala politiker i ett gammalt kloster söder om Rom ser ut att dra ut på tiden. Detta efter att förvaltarna har hamnat i trubbel med rättvisan. Motståndarna till centret kräver nu att kontraktet bryts.

En timmes körning söderut från Rom, drygt 800 meter över havet, omgiven av djup ekskog tornar det mäktiga 1200-tals klostret Trisulti upp sig.

Här tillverkade benediktinmunkarna en gång i tiden örtmediciner med plantor från den egna trädgården och apoteket var ett av de mest framstående för sin tid.

Interör av det apotek som idag är en del av klostermuseet i Trisulti.
Bildtext Det som tidigare var apoteket är idag en del av klostermuseet.
Bild: Yle / Christin Sandberg

Idag står det i princip övergivna klostret i centrum för en politisk ideologisk strid.

- Kontraktet måste brytas och Bannon och hans folk måste lämna Trisulti, säger Daniela Bianchi, regionpolitiker, aktivist och en av initiativtagarna till de protester som organiserats mot den planerade ”suveränitetsskolan”.

Bannons Europaäventyr saknar stöd bland etablerade partier

Efter att ha fått sparken som Trumps högerpopulistiska chefsstrateg vände Steve Bannon sin uppmärksamhet till Europa.

Genom ”The Movement”, som drivs från Bryssel av den belgiska advokaten och extremhögerpolitikern Mischaël Modrikamen, hade Bannon vidlyftiga planer på att skapa en bred högerpopulistisk nationalistisk allians inför EU-valet.

Målet var att krossa det som de kallar det vänsterliberala etablissemanget, vilket de menar dominerar i västvärlden.

Men stödet från de etablerade partierna långt ut på högerkanten har uteblivit.

- Salvini (ledare för högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega red. anm.) går starkt framåt och behöver inte dem, säger Bianchi.

Inte heller går det som planerat med öppnandet av den gladiatorskola i klostret Trisulti, där unga framtida högerradikala ledare ska utbildas i de judisk-kristna rötterna till försvar för västvärlden.

Och där islam, flyktingar, abortförespråkare, hbt-personer, påven Franciskus och Kina är några av fienderna.

Med tanke på klostrets dåliga skick, och att skolstarten har skjutits på framtiden flera gånger och inga arbeten på fastigheten ännu har påbörjats, är det många som undrar om det finns några pengar

Rättsliga turer försenar starten av Bannons gladiatorskola

Det högerradikala och ultrakatolska institutet, Dignitatis Humanae (DHI) som leds av en av Steve Bannons allierade, engelsmannen Benjamin Harnwell, har fått ett kontrakt på förvaltning av Trisulti.

Kontraktet uppgår till 19 år med en kostnad på 100 000 euro per år, inklusive kostnader för underhåll och upprustning av klostret.

Det som inte framkom vid upphandlingen var att DHI planerade att uppföra en skola för utbildning av unga högerradikala ledare.

Sedan dess har en rad oklara omständigheter uppdagats.

Benjamin Harnwell är Steve Bannons högra hand i den planerade gladiatorskolan i Italien
Bildtext Efter 25 års erfarenhet i politiken är Benjamin Harnwell idag ordförande för den kristna fundamentalistiska tankesmedjan Dignitatis Humanae Institute som han även grundat.
Bild: Yle / Christin Sandberg

Med tanke på klostrets dåliga skick, och att skolstarten har skjutits på framtiden flera gånger och inga arbeten på fastigheten ännu har påbörjats, är det många som undrar om det finns några pengar.

Det tycks finnas fog för en undran om allt står rätt till. Den senaste tiden har grävande journalister bland annat i dagstidningen la Repubblica , visat på en rad oegentligheter kring anbudet för förvaltningen av Trisulti.

Dels har det uppdagats att DHI inte uppfyllde alla krav som ministeriet för kulturarv hade krävt vid tiden för anbudet.

Och dels har banken, danska Jyske Bank som gått i god för finanserna, sagt att de aldrig har undertecknat ett sådant brev som presenterades vid anbudet.

Det skulle i så fall vara en förfalskning och det är nu under utredning.

- Jag måste gå till botten med det här brevet och ta reda på varför banken säger att det är falskt, säger Benjamin Harnwell till Svenska Yle.

Vi är nöjda så länge vi får in de skattepengar som kommunen är berättigad till

― Vincenzo Deparasis, vice borgmästare i Collepardo.

Kritik mot påven delar katolska kyrkan

En annan motgång för förvaltaren är att de personer inom den katolska kyrkan som enas i sin kritik mot påven Franciskus och som har gått i god för institutet och dess aktiviteter och därmed möjliggjort att Harnwell fick ta över förvaltningen, nu har tagit ett steg tillbaka efter de senaste avslöjandena.

- Jag är inte naiv, jag inser att alla inom den katolska kyrkan måste lyda påven, säger Harnwell.

Det innebär att han har lämnats ensam.
- Om jag uttalar mig mot ett av påvens politiska ställningstaganden så gör jag det för att sanningen och rättvisan står på min sida, säger en övertygad Harnwell.

Enligt honom står inte påven på italienarnas sida utan på den mäktiga rika elitens, vilka tjänar pengar på människohandel, anser Harnwell.

Det handlar framför allt om en kritisk syn på påvens positiva inställning till flyktingmottagandet i Italien och övriga Europa.

Lokalbefolkningen ser möjligheter

Några kilometer nedanför klostret ligger samhället Collepardo, vars lokalbefolkning håller en låg profil vad gäller planeringen av den politiska skolan.

- Vi litar på att allt har gått rätt till när DHI fick förvaltningen av Trisulti och är nöjda så länge vi får in de skattepengar som kommunen är berättigad till, säger Vincenzo Deparasis som är vice borgmästare i Collepardo.

Det finns också andra som likt kommunpolitikerna är glada så länge klosterverksamheten - vilken den än må vara - lockar folk och ger intäkter till den lilla staden med knappt 950 invånare.

Och så finns det även de som säger sig vara katoliker, men som ansluter sig till kritiken mot påven och den katolska kyrkans öppenhet för flyktingmottagande.

Vincenzo Deparasis, vice borgmästare i Collepardo
Bildtext Vincenzo Deparasis, vice borgmästare i Collepardo, säger att de inte har något att invända mot den utveckling Trisulti har tagit.
Bild: Yle / Christin Sandberg

Positionera sig mot innebär att ta politisk ställning

När det visade sig att de nuvarande förvaltarna inte hade för avsikt att nöja sig med att förvalta kulturarvet som klostret representerar, utan planerade att öppna en politisk skola växte dock tvivlet hos en del.

- Vi har blivit förda bakom ljuset en gång, och då är det svårt att lita på det som kommer efter, säger Ivana Lisi som driver ett B&B i Collepardo.

Hon är orolig för de ultrakonservativa värderingar som Bannons anhängare representerar. Som att de inte accepterar mångfald.

Ivana Lisi driver ett B&B i Collepardo
Bildtext Ivana Lisi säger att de flesta gäster på hennes B&B är pilgrimsvandrare och tillfälliga arbetare.
Bild: Yle / Christin Sandberg

Enligt Daniela Bianchi från solidaritetsnätverket Comunità solidale, fritt översatt Stödjande gemenskap, är det ett misstag av de lokala ledarna att inte positionera sig mot främlingsfientlighet och fascism.

- Vi kommer dock att fortsätta ta den här ideologiska kampen, säger hon med en önskan om att fler av lokalinvånarna vågade ansluta sig till den positionen.

Hon ifrågasätter den tystnad hon tycker råder i frågan från alla håll.

- Det är konstigt att inte någon vänsterpolitiker använder sig av det sprängstoft som finns i det här i sin EU-valkampanj, säger hon.

Internationella journalister har satt Trisulti på världskartan

Bianchi menar att hade det inte varit för protesterna via nätverket Comunità solidale i december förra året och i mars i år så hade media inte haft samma fokus på Trisulti och det som sker där.

Protestsmarsch mot Bannons planerade gladiatorskola i Italien
Bildtext Flera motdemonstationer har ordnats i området mot den planerade gladiatorskolan.
Bild: Yle / privat

Hon påpekar också att nätverket startade som en regional protest mot de för flyktingar stängda hamnarna i Italien och de inskränkningar av mänskliga rättigheter som den nya högerpopulistiska regeringen drev på. Det vill säga man organiserade sig innan Trisulti gavs till Bannons allierade.

Harnwell i sin tur konstaterar att han och Bannon inte har behövt lägga ut en euro på marknadsföring. Det jobbet sköter journalisterna.

Hans kalender är fulltecknat många veckor framöver.

Lika övertygad som förvaltaren är om att kunna ro i land projektet så är de som protesterat övertygade om att kontraktet kommer att upphävas.

- Bannon och hans anhängare hade underskattat den kulturella, sociala och inte minst politiska kontexten i Italien när de gav sig in på det här, säger Bianchi som själv är medlem i socialdemokratiska, Demokratiska Partiet (Pd).

Pilgrimsleder ökar turismen i annars övergivna bergsbyar

Utanför klostermurarna pågår något som känns som en parallell verklighet. Där har två cyklister stannat för att släcka sin törst vid en vattenkälla.

Gigi Dessemibus och Luisa Nazzoli är vana pilgrimsvandrare, denna gång med cyklar.
Bildtext Gigi Dessemibus och Luisa Nazzoli är vana pilgrimsvandrare. Fast de tagit cyklarna denna gång.
Bild: Yle / Christin Sandberg

Varje dag kommer vandrare och cyklister som tar sig fram på pilgrimsleden San Benedetto som går förbi klostret.

- Vi gör det här av religiösa skäl men också för att vi tycker om den här typen av långsam turism, säger Gigi Dessemibus och Luisa Nazzoli från Friuli Venezia Giuglia inte långt från Venedig.

Den politiska strid som pågår kring klostret säger de sig inte känna till. Och det blir ingen guidad rundtur i klostermiljön, som de hade önskat. Klockan är tio och det är ännu inte öppet för intresserade besökare.

Diskussion om artikeln