Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi behöver inte beblanda oss och ha främlingar här, låt ungrare vara ungrare" - migrations- och familjefrågor väcker känslor inför EU-valet i Ungern

Från 2019
Kantor Szucsne, Unkarin kansalainen
Bildtext Irén Szücsné Kántor bor vid gränsen mellan Ungern och Serbien och stöttar regeringens migrationspolitik helhjärtat
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

Den 26:e maj är det dags för det ungerska folket att välja sina representanter i EU. Och Ungern har alltmera visat sig bli en tongivande röst för en politisk rörelse som vill se ett mindre sammanhållet Europa.

Irén Szücsné Kántor, bor tillsammans med sin man Zoltán i den lilla byn Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien.

Szücsné Kántor har bott här sedan mitten av 1980-talet. När stora grupper flyktingar plötsligt började anlända till Ungern 2015, förändrades tillvaron radikalt, enligt henne.

- De kom i stora grupper, säger hon. Mängden människor gjorde en rädd. En massa starka, unga män som betedde sig framfusigt och nonchalant. Vi var direkt rädda för dem.

Busskö på ungerska sidan.
Bildtext 2015 anlände stora mängder flyktingar från bland annat Afghanistan, Syrien och Irak.
Bild: Yle / Susanna Sjöstedt

På Szücsné Kántors mark står ett bostadshus från början av 1900-talet med diverse nyare tillbyggnader, ett par skjul och bakom allt en sparsamt bevuxen jordplätt kringgärdat med ett trådstaket där hönor och tuppar och gäss springer omkring.

På andra sidan staketet löper en grusväg bred nog för en bil, och bortom den ett rejält stängsel beklätt med taggtråd, övervakningskameror och högtalare.

Raja-aitaa Röszken kylässä, Unkarin rajalla
Bildtext Bortom Szücsné Kántors staket står det flera meter höga stängslet. Det patrulleras regelbundet av polis och övervakningskameror finns utplacerade med jämna mellanrum.
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

När regeringen samma år bestämde sig för att bygga det kontroversiella stängslet för att hålla migranter borta från landet, var det bland annat på hennes mark man bestämde sig för att det skulle placeras.

I början var hon, liksom många andra grannar upprörda över bygget och de patrullerande poliserna och militärerna, men trots det, och att hon, enligt henne själv, inte fått någon kompensation för den konfiskerade marken, tycker hon ändå att stängslet varit bra.

Unkarin rajakylän asukas
Bildtext Szücsné Kántor var en av många Röszkebor som blev av med bitar av sin tomt för att regeringen ville bygga migrantstängslet - och hon säger sig fortfarande inte fått något betalt för det.
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

- Sedan hösten 2016 är livet helt annorlunda, det är nästan som det var förr, berättar hon. Man behöver inte vara rädd för någon, det är inget oväsen på nätterna. Vi vågar åka på semester i en vecka och lämna huset utan att någon gör någon skada.

För Szücsné Kántor råder det ingen tvekan om att regeringens och Viktor Orbáns linje är den rätta, även om gärna skulle se att regeringen inte bara fokuserade på stängslet utan de människor som bor vid det också.

Regeringens budskap är tydligt - och ofta det enda som hörs

Orbán och hans parti har mycket tydligt visat sin ståndpunkt, både utomlands och på hemmaplan: Ungern, enligt Orbán, ska inte ha några migranter, och EU ska inte diktera hur Ungern handskas med den här saken.

Viktor Orbán öppnar Fidesz valkampanj 5.4.2019
Bildtext Viktor Orbán anser att han försvarar Europa mot migranterna, och tänker fortsätta med det.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

- Överallt när man slår på TV:n är det bara migration, migration, migration hela tiden, säger Szücsné Kántor. Det vore skönt för alla om det här bara tog slut. Det vore bäst om alla bara stannade där de är.

Viktor Orbáns budskap har tydligt gått hem hos Irén Szücsné Kántor.

- Varför ska EU diktera hur många migranter vi ska ta emot? Vi är tillräckligt många som vi är. Därför är också Viktors familjepaket bra. Vi behöver inte beblanda oss och ha främlingar här. Låt ungrare vara ungrare.

Szücsné Kántors bakgrund och situation i gränsstaden Röszke är unik på många sätt, men hon är inte den enda som ger Fidesz och Viktor Orbáns politik tummen upp.

Robert Laszlo, Political Capital, Budapest Hungary
Bildtext Robert László vid tankesmedjan Political Capital, säger att de politiska grupperna i Ungern har sina egna hängivna följare, och att information sällan flödar fritt mellan dem.
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

Robert Lászlo, politisk sakkunnig vid den oberoende tankesmedjan Political Capital, menar att ungrarna sedan Fidesz kom till makten för nio år sedan systematiskt matats med mängder av övervägande negativa budskap om bland annat migration.

- Budskapen är oftast tillspetsade, säger Lászlo. ”Stoppa Bryssel, mera respekt åt Ungerns folk, stoppa invandringen, om du kommer till Ungern – visa respekt, ta inte ungrares jobb.” Och så vidare.

Alternativ information om hur många flyktingar som faktiskt kommer, hur integrationspolitiken i resten av Europa fungerar eller vad för alternativ som finns för Ungern, når väljare som Szücsné Kantor dåligt.

Fideszanhängare på kampanjmöte i partiledaren Viktor Orbáns födelsestad Székesfehérvár.
Bildtext Fidesz dominerar den traditionella informationsgången i TV och tidningar på landsbygden.
Bild: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Här har regeringens kampanjer och kontroll över medierna haft verklig effekt.

- Fidesz har åstadkommit ett tillstånd där det råder parallella verkligheter, säger Lászlo. Det finns fortfarande en opposition, och det finns någon slags oberoende media, främst på nätet. Och för dem som följer politiken noga, oftast högutbildade stadsbor, så finns det information att få. Men i de kretsar där man har ett gott öga till Fidesz, uppstår en ekokammare där alternativa budskap inte kommer fram.

Utanför städerna är tidningarna överlag regeringsvänliga och de statliga TV-kanalerna dominerar. Hos lågutbildade, eller just på landsbygden är medievanorna sådana att regeringspartiets budskap i praktiken är det enda som når dem, säger han.

Fidesz har åstadkommit ett tillstånd där det råder parallella verkligheter

Irén Szücsné Kántor tycker att Viktor Orbán, eller bara Viktor som hon familjärt kallar honom, gör ett starkt jobb i EU, och anser att det är viktigt att rösta i det kommande valet, om man ska stå för sina åsikter.

- Nu sitter alla och tror att de kommer att vinna, inklusive oppositionen och alla förfärliga, migrationsvänliga EU-politiker. Om det blir så, så betyder det slutet för Europa. Det är i alla fall min åsikt.

Oppositionens uppförsbacke

Att det kommande valet på många håll betecknas som ett ödesval står klart även i Ungern.

I gatubilden i huvudstaden Budapest dominerar två huvudsakliga meddelanden – och båda bär Fidesz och premiärminister Viktor Orbáns signaturer. Regeringen lyfter på svansen för sin familjesatsning, och uppmanar folk att rösta i valet för att hindra migrationsvänliga krafter från att få för mycket makt i EU.

Väljare som vill rösta på andra än kandidater från regeringspartiet Fidesz får däremot jobba för att få reda på vilka alternativen är.

Unkarilainen poliitikko Barnabas Mester
Bildtext Barnabás Mester ser mediedominansen som ett växande demokratiskt problem
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

Eftersom Fidesz dominerar så mycket av offentligheten, och medierna, oavsett om det är online eller tryck eller TV eller radio,till största delen styrs av intressen knutna till Fidesz, så har möjligheterna för oppositionen att få fram sitt budskap minskat, säger Barnabás Mester, representant för en koalition mellan socialisterna MSZP och det rödgröna Párbeszéd.

- Det säger en del om demokratins tillstånd i Ungern att oppositionen förlorat verktygen att kommunicera med sina egna väljare, säger Mester.

Oppositionspartiernas reklam med vallöften eller kandidatalternativ är försumbart få. Och enligt partierna själva har det inte med ovilja att synas. Men Fidesz har en betydligt större budget att röra sig med, och har fördelar när det gäller själva reklamutrymmet.

De utrymmen för plakat som finns i det offentliga rummet ägs alla av företag med band till Fidesz, säger Márton Gyöngyösi från högerpartiet Jobbik.

- Även om vi hade de pengar som skulle krävas så skulle vi inte kunna komma åt plakatplatser, säger Gyöngyösi.

Marton Gyöngyösi
Bildtext Márton Gyöngyösi menar att Fidesz via mellanhänder stryper oppositiones budskap ekonomiskt
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

Under första maj, en dag då partierna traditionellt gör väsen av sig och där både de och staden ställer till med olika evenemang i Budapest, passar många av oppositionspartierna på att föra kampanj. Men det är inte säkert att det räcker.

Fidesz monopol på samhällsdebatten växer

Robert László från den politiskt oberoende tankesmedjan Political Capital säger att valreklamdominansen är del av Fidesz allmänt växande kontroll över diskursen i det ungerska samhället.

- Fidesz ser sin regeringstid som ett tillfälle att breda ut sig, säger László. Målet är inte att sitta kvar i några perioder, utan helst permanent.

Lászlo säger att Fidesz varit framgångsrika i att forma om viktiga statsfunktioner, administrationen och medierna, dit även företagen som äger plakatutrymmen hör, så att i princip ingen annan ska
ha en chans att komma till tals.

Målet är inte att sitta kvar i några perioder, utan helst permanent

På ytan, juridiskt sett, verkar allt vara i ordning men i praktiken är det allt annat, menar László. Eftersom plakatplatserna styrs av Fidesz har de möjlighet att föra en permanent kampanj, inte bara under valtider.

Moderna utmaningar kräver moderna lösningar

Enligt prognoserna väntas Fidesz att ta hem merparten av Ungerns platser i Europaparlamentet. Partiet Momentum, en nykomling i politiken med mycket unga, urbana väljare, har enligt projektionerna en liten chans att få en plats.

Bara de lyckas få sitt budskap att ses och höras, förstås.

Unkarilainen opposition edustaja Balazs Nemes
Bildtext Balázs Nemes tror att oppositionen måste närma sig väljarna direkt, på gatan och på nätet, för att nå framgång.
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

För att försöka kringgå Fidesz informationsmonopol har man tagit till en annan metod – bland annat en mobil kampanj med plakat fästa på lastbilar som kör omkring, en taktik som även övriga oppositionspartier prövat på.

- Vi försöker hitta nischer där vi är effektiva, som just på fältet eller i sociala medier och så vidare, säger partirepresentant Balázs Nemes. Det här är saker som inte går att ta över lika lätt bara för att man har råd att kasta pengar på det.

Flera ungerska barn betyder färre plats för migranter

Medan oppositionens agendor fördelar sig på allt från migrationsfrågor till äldreomsorg och reformer av vården, har regeringens familjepolitiska åtgärder tagit mycket utrymme i det offentliga inför EU-parlamentsvalet.

För att råda bot ett allt krympande befolkningstal har premiärminister Viktor Orbáns regering sedan flera år lanserat diverse åtgärdspaket riktat åt familjer. I början av året var det dags för det senaste.

Barn leker med grön leksakstraktor i plast.
Bildtext Ju fler barn, desto fler förmåner ingår det för ungerska familjer. Men det är en investering med potentiella fallgropar.
Bild: Mostphotos

För några år sedan hade en familj med tre barn varit Fidesz och Viktor Orbáns idealfamilj. Nu är det helst fyra barn eller fler som gäller, och regeringens stödprogram är en bra idé, tycker många. Flera har vågat satsa på en större familj tack vare stöden.

Ekonomiska morötter hägrar för gifta par som skaffar många barn. Bland annat behöver en kvinna under 40 år som skaffar minst fyra barn inte betala inkomstskatt. Andra exempel är förmånliga lån på exempelvis bilar och bostäder som kan skrivas av beroende på antalet barn som föds i familjen.

Mycket ansvar på kvinnorna

Vissa ögonbryn har lyfts, och kritik har framkommit som säger att den här politiken binder föderskorna, alltså kvinnorna, vid hemmen och i praktiken leder till ett väldigt traditionellt sätt att se på den moderna familjen.

Unkarin tiede akatemia, sosiologia
Bildtext Sociologen Dorottya Szikra tycker att det är positivt att det finns en familjepolitik, men tycker att den har sina brister.
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

Sociologen Dorottya Szikra vid det ungerska vetenskapsinstitutet MTA, säger att den kritiken bara delvis är befogad.

- Det är klart att det finns vissa traditionella element, säger Szikra, men paketet innehåller många punkter som ska hjälpa kvinnor att snabbt kunna återgå till arbetslivet efter mödraskapsledigheten.

Regeringen dessutom har utlovat många fler dagisplatser, och incitament för att far- och morföräldrar ska kunna delta aktivt i barnens uppväxt.

Där hon tycker att paketet missar är att den inte alls lyfter fram pappornas roll i uppfostran.

- Det är inget tal alls om papporna någonstans, att de skulle ta del i exempelvis ledigheten när barnet är litet.

Förmåner med fallgropar

Men trots att familjepaketet är populärt, så är det inte utan problem.

- Varken skattelättnaderna eller de förmånliga bostadslånen stödjer de fattigare familjerna, säger Szikra. Man kan säga att de försöker stötta de så kallade ”arbetande familjerna”. Det är i den här gruppen man skulle vilja se att flera barn föds, och inte bland de fattigare.

Eftersom många av förmånerna är lån, och inte bidrag, innebär det en stor risk, menar Szikra. Om familjerna exempelvis inte producerar den ”utlovade” mängden barn, eller om de skiljer sig blir de återbetalningsskydliga till avsevärda summor.

Varken skattelättnaderna eller de förmånliga bostadslånen stödjer de fattigare familjerna

- Överenskommelsen är egentligen inte mellan medborgare och staten, menar Szikra, utan staten ger räntestöd till en aktör på marknaden, bankerna. Därför är det delvis bankerna som också sätter villkoren för lånen, och det ligger ju naturligtvis i deras intresse att få de lånen återbetalda.

Anonyymi kuva, Leikkipuisto Arabia, 29.09.2016.
Bildtext Både banken och regeringen vill att förmånstagarna ska vara trygga, arbetande familjer med en ekonomisk framtid.
Bild: Yle/Jari Kovalainen

Robert László, vid tankesmedjan Political Capital, menar att den här regeringssatsningen snarare plockar politiska poäng än ger större konkreta resultat när det gäller befolkningsökningen.

- Ingen regering har uppnått en spektakulär babyboom på några år med lite skattelättnader och lån, menar László.

När man granskar detaljerna framgår det att det bara vänder sig till en viss typ av medborgare, de som Fidesz vill vinna över eller binda till sig ytterligare, säger han.

Och det är lättare att visa att man tar tag i saker genom ett familjepaket än att försöka åtgärda större strukturella problem som utbildning eller vården, eftersom de är mycket mera tidskrävande och resultaten är osäkra.

Laszló ställer sig också frågande till att plakatkampanjen med familjepolitiken dök upp så snart efter den andra, numera ökända kampanjen där regeringen anklagade Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att konspirera med miljardären George Soros. Enligt den kampanjen jobbade de för att öka migrationen i EU och underminera ungerska intressen.

- De visste, tror jag, att det skulle skapa rabalder. De nya plakaten dök upp med en sådan fart att man får känslan av att det hela var förberett på förhand.

Familjepolitiken inför EU-parlamentsvalet har annars också gått hand i hand med den ständiga diskussionen om migration.

Regeringspartiet Fidesz främsta valslogan och premiärminister Viktor Orbáns meddelande till det ungerska folket har handlat om en sak – Ungern behöver inga migranter, utan fler ungrare istället.

Och det är upp till familjerna att se till att den här visionen blir verklighet.

Diskussion om artikeln