Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Missade du finalen i Eurovision Song Contest 2019? Här kan du se hela sändningen!

Från 2019
Uppdaterad 19.05.2019 03:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Spänningen stiger då det blir dags för final. Alla nordiska länder förutom Finland deltar och Sverige ligger bland förhandsfavoriterna.

Duncan Laurence har legat högst på spelbolagets sidor sedan låten introducerades i Eurovision Song Contest och procentenheterna verkar bara öka ju närmare finalen vi kommer.

Musikaliskt har verket allt; berörande text, snygga ackord och såklart Duncan själv som ensam sitter på den stora scenen framför ett enkelt elpiano.

duncan laurence sjunger sittandes vid ett elpiano och har en liten lampa bredvid sig
Bildtext Finns det något bidrag som kan utmana Nederländernas Duncan?
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Det är 44 år sedan Nederländerna senast tog sin vinst.

Nederländerna har också fyra gånger kommit sist i tävlingen och fått noll poäng hela två gånger - så på ett sätt skulle nog en vinst sitta fint för landet.

Australiens Kate klättrar och klättrar - kan hon komma lika högt upp på spelbolagets sidor som på scenen?

Men så har vi Kate som sjunger för Australien.

Kate Miller-Heidke tog Europa med storm då hon sjöng klockren opera samtidigt som hon gungande flera meter uppe i luften på en cirkuspåle.

kate som sjunger för australien står tillsammans med två dansare iklädd i svart och själv i vit klänning på tre cirkuspålar med en bild av universum i bakgrunden
Bildtext Kates nummer blir bara finare och finare ju mer man tittar på det. Vyn är nog ännu häftigare på plats i Tel Aviv.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Miller-Heidke är också den första som vunnit Australiens egen uttagning inför ESC - eftersom det i år är första gången Australien haft en egen uttagning.

Dessutom skimrar hennes vita klänning ibland i rosa och det ser verkligen ut som att hon rör sig i ett "zero gravity"-område då hela universum verkar formas runtom henne.

Absolut ett av de mest sevärda numren av kvällens bidrag.

Australien har hittills aldrig vunnit tävlingen. Det var ju förstås inte så länge sedan de fick delta för första gången (2015, i samband med ESC:s 60-årsfirande).

sergej lazarev sjunger med splitter av glas i bakgrunden
Bildtext Både Rysslands Sergej och Sveriges John Lundvik har dalat neråt på placeringslistorna, men är fortfarande i top fem.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN
john lundvik med en från the mamas sjunger mot varandra
Bildtext Ikväll får vi se hur det går för Sverige.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Queen of Pop äntrar scenen med splitternya singeln "Future" - men vi får också höra den ikoniska "Like A Prayer"

Ännu innan torsdag var det oklart om Madonna skulle komma och uppträda under finalens mellanakter på lördag.

Men nu är det klart och förutom att vi, först av alla, får höra hennes nya singel, så får vi också översköljas av nostalgi då Madonna dessutom uppträder med "Like a Prayer", som blev en stor hit när den kom ut 1989.

Laulaja Madonna
Bildtext Madonna är klar för lördagens final.
Bild: EPA-EFE

Får vi också skymta Måns Zelmerlöw, Conchita Wurst, Eleni Foureira och Ukrainska stjärnan Verka Serduchka under mellanakterna?

Årets mellanakter i Tel Aviv, Israel har varit otroligt underhållande och intressanta - och det blir bara bättre till finalen.

Förutom att Madonna flygs in enkom för ESC kommer vi också att få se några stjärnor från tidigare Eurovisioner.

Och det bästa av allt är att de inte ska framföra sina egna låtar, utan göra egna tolkningar på andra ESC-låtar.

Måns Zelmerlöw, som vann ESC 2015 för Sveriges del med låten "Heroes" kommer att framföra Eleni Foureiras "Fuego" som kom på en andra plats i förra årets tävling.

Även Conchita Wurst, Eleni Foureira och Ukrainska stjärnan Verka Serduchka kommer att framföra egna varianter att tidigare ESC-låtar.

Verka Serduchka
Bildtext Verka Serduchka - vi har saknat dig!
Bild: EPA / SEPPO SIRKKA
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Finalen sänds lördagen den 18 maj i Yle TV2, på Yle Arenan och i Radio X3M med start klockan 22.00. Sändningen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln