Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Helander inleder jakten på svenskt handbollsguld: “Det största jag varit med om”

Från 2019
Benjamin Helander.
Bildtext Benjamin Helander ser fram emot handbollskarriärens största matcher.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

Benjamin Helanders Alingsås HK drabbar samman med IK Sävehof i den första SM-finalen på lördag. “Det blir helt 50/50”, misstänker Helander i Yle Sportens intervju.

– Det här är nog det största jag har varit med om som handbollsspelare. Det ska bli helt jäkla roligt!

Så här beskriver Benjamin Helander känslorna dagen innan SM-finalerna i handboll kör igång mellan Helanders Alingsås HK och IK Sävehof.

Alingsås slutade fyra i grundserien och bjöd på en rejäl skräll i semifinalerna. Laget slog ut de fyra senaste årens mästare och klara grundserievinnaren IFK Kristianstad med 3–0 i matcher.

– I början av säsongen var det väl ganska upp och ned. Ibland stod vi för jättebra insatser, men hade lite problem på bortaplan. Ju längre säsongen gick desto bättre spelade vi. Vi blev stabilare och toppade formen ganska bra till slutspelet, beskriver Helander lagets väg till final.

Jämn serie att vänta

Efter att ha säkrat finalbiljetten fick Alingsås vänta ett tag innan motståndet klarnande. Till slut var det IK Sävehof som röjde IFK Skövde ur sin väg.

– Vi blev ju klara ganska tidigt. Första tiden höll vi upp matchtempot på träningarna. När motståndet klarna har vi fokuserat lite mer på dem, berättar Helander.

Finalmotståndaren Sävehof slutade sjua i grundserien, det vill säga tre placeringar bakom Alingsås. De två senaste inbördes mötena har dessutom gått till Alingsås.

Men enligt Helander betyder det inte att hans lag skulle vara favorit inför finalerna som inleds på lördagen i Alingsås.

– Det är helt 50/50 skulle jag säga. Båda har gjort ett bra slutspel. De har höjt sig massor från grundserien.

– De är ett jäkligt bra lag med en massa bra backar. De spelar ganska fult och tufft försvarsspel, beskriver Helander motståndaren.

Tillbaka i final

För Alingsås är SM-finalerna inget nytt. Under de fem senaste säsongerna spelade laget i final fyra gånger, men i fjol blev det stopp i semifinal.

År 2014 firade man guld i Alingsås, men de tre följande säsongerna måsta laget nöja sig med silver.

– Det finns inte så himla många kvar från den tiden. Men det finns väl ändå kvar lite av det i vår identitet i Alingsås. På det sättet har vi kanske en liten fördel när vi har varit med tidigare.

Sävehofs historia innehåller visserligen också några fina stunder då laget vunnit totalt fem mästerskap under 2000-talet. Det senaste är från 2012 vilket också är klubbens senaste finalframträdande.

Ännu i fjol avgjordes det svenska handbollsguldet med bara en finalmatch, men i år har man gått tillbaka till en finalserie av modellen bäst av fem.

– Vi har inte vunnit något ännu utan det gäller att fokusera. Men det blir roligt! avslutar Helander.

SM-finaler: Alingsås HK – IK Sävehof

Lördag 18 maj: Alingsås HK – IK Sävehof
Tisdag 21 maj: IK Sävehof – Alingsås HK
Fredag 24 maj: Alingsås HK – IK Sävehof
Måndag 27 maj: IK Sävehof – Alingsås HK
Torsdag 30 maj: Alingsås HK – IK Sävehof

Diskussion om artikeln