Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern ser skeptiskt på regeringsförhandlingarna - Sipilä: Det blir svårt att få ihop en regering

Från 2019
Uppdaterad 17.05.2019 16:32.
Juha Sipilä i närbild.
Bildtext Juha Sipilä under regeringsförhandlingarna den 17 maj.
Bild: Lehtikuva

Centerns ordförande Juha Sipilä signalerar att partiet kan lämna regeringsförhandlingarna. Om Centern lämnar förhandlingarna förlorar de partier som nu förhandlar om en ny regering sin majoritet i riksdagen.

Centern har varit mer förteget om regeringsförhandlingarna än de övriga partierna, men i dag tog Juha Sipilä bladet från munnen i riksdagen.

- Det är svårt att få ihop en regering med den här basen. Vi försöker vårt bästa men skillnaden i värderingar syns nog i diskussionerna.

Veckoslutet avgör

Efter valnederlaget har Centern varit mindre motiverat att delta i nästa regering än de övriga partierna.

Enligt Juha Sipilä avgör Centern om partiet lämnar regeringsförhandlingarna efter veckoslutet.

- Vi har inte fattat ett enda beslut när det gäller ekonomin och sysselsättningen. Om vi ska klara av tidtabellen måste vi nog ta ett enormt steg framåt under veckoslutet. Regeringsförhandlaren får ta ställning till tidtabellen, men det blir nog bråttom.

Juha Sipilä förnekar ändå att Centern redan nu skulle vara på väg ut ur regeringen.

- Centern arbetar för fullt för att komma i mål. Men vi har ett klart mandat och vår insats måste synas tydligt i förhandlingsresultatet. Om den inte syns är vi inte med. Jag har ju sagt redan från början att vi inte är med om ett dåligt regeringsprogram.

Frågor som Centern nu vill ha klarhet i är bland annat hur regeringen kommer att främja sysselsättningen och bevara företagarnas verksamhetsförutsättningar.

- De måste hållas på samma nivå som under den nuvarande perioden. Det har varit en grundläggande förutsättning då sysselsättningen har förbättrats och ekonomin vuxit, säger Sipilä.

Om Centern lämnar regeringsförhandlingarna minskar regeringspartiernas platser i riksdagen från 117 till 86. Då förlorar regeringen sin majoritet och SDP-ordföranden Antti Rinne tvingas försöka hitta en ny regeringsbas .

Antti Rinne: Vi fortsätter förhandla

Antti Rinne ser Sipiläs uttalanden som en del av förhandlingarna.

- Det finns alltid olika skeden i förhandlingar. Jag har varit med i olika förhandlingar i 20 år, och jag ser inget överraskande i den här situationen.

Antti Rinne utgår fortfarande från att regeringsprogrammet kan bli färdigt på fredagen om en vecka.

- I alla förhandlingar finns det lättare och svårare frågor. Nu måste vi bara förhandla och hitta lösningar.

Antti Rinne i en trappa under regeringsförhandlingarna den 17 maj.
Bildtext Antti Rinne anländer till dagens regeringsförhandlingar.
Bild: Lehtikuva

Vänsterförbundet: Värdegrunden borde inte vara en överraskning

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson förstår inte Juha Sipiläs utspel.

- Jag vet inte vilka skillnader i värdegrund han hänvisar till. Jag tycker det hela tiden har varit tydligt att vi vill satsa på välfärden; på service, utbildning och grundtryggheten. De här frågorna har ju Centern velat övertyga folk om att också hör till deras värdegrund. De borde inte komma som en överraskning för Centern.

Li Andersson går upp för en trappa på Ständerhuset.
Bildtext Li Andersson anlände till regeringsförhandlingarna på Ständerhuset den 17 maj.
Bild: Lehtikuva

Li Anderssons uppfattning är att förhandlingarna hela tiden framskrider.

- Vi förhandlar om ett paket. Det är en helhet som man till slut godkänner eller inte godkänner. Jag har inte uppfattat förhandlingarna som lika problematiska som Juha Sipilä.

Anna-Maja Henriksson: Utspelet är trist

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är överraskad av Sipiläs utspel.

- Jag tycker det är trist att Centern går ut och säger att det är det enda partiet som har försvarat jord- och skogsbruksfrågor. Jag känner inte alls igen den typen av resonemang. Jag vet ju att SFP:s förhandlare är mycket måna om att hålla ställningarna i dessa frågor.

Hon säger att ordförandena för de tilltänkta regeringspartierna måste diskutera Sipiläs utspel när de träffas på eftermiddagen.

- Överhuvudtaget är det nu viktigt att vi diskuterar den lägesbild som var och en av ordförandena har. Det tycks vara så att vi har lite olika lägesbild för tillfället.

Anna-Maja Henriksson under regeringsförhandlingarna den 17 maj 2019.
Bildtext Anna-Maja Henriksson under dagens regeringsförhandlingar.
Bild: Lehtikuva

Artikeln är kompletterad med Li Anderssons kommentarer klockan 15.17.

Artikeln är kompletterad med Anna-Maja Henrikssons kommentarer klockan 15.41.

Artikeln är kompletterad med Antti Rinnes kommentarer klockan 16.18.

Artikelns rubrik ändrades kl 16.10 från Centern hotar att lämna regeringsförhandlingarna - Sipilä: Det blir svårt att få ihop en regering till Centern ser skeptiskt på regeringsförhandlingarna - Sipilä: Det blir svårt att få ihop en regering.