Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullaelever serveras bara kall sallad med tillbehör i flera veckor: "Jag fick ont i magen eftersom jag blev så hungrig"

Från 2019
Två killar i en skolmatsal.
Bildtext Henrik Huttunen och Daniel Juntunen anser att den kalla salladslunchen inte mättar.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Skoleleverna i Grankulla serveras kall sallad med tillbehör till lunch till slutet av vårterminen. Orsaken är att centralköket renoveras. Första dagen som jag ätit salladen fick jag ont i magen eftersom jag blev så hungrig, säger Daniel Juntunen, som går i årskurs 8.

Det är lunchdags i svenska skolcentret i Grankulla. På fredagens meny står "fiestasallad" och "tonfisksallad". I fiestasalladen ingår nötkött. Någon varm mat serveras inte. Orsaken är att centralköket renoveras och därmed får eleverna äta kall sallad till lunch i tre veckors tid.

Den första veckan är förbi och alla är inte nöjda.

- Jag skulle gärna äta varm mat i skolan så att jag blir mätt. Jag har ätit mest bröd den här veckan för att kunna mätta magen, men har känt mig hungrig efter skoldagen, säger Henrik Huttunen.

Hans kompis håller med.

- Jag har inte blivit mätt av salladen utan varit hungrig då jag går från skolan. Första dagen jag åt av salladen fick jag senare ont i magen av hunger, säger Daniel Juntunen.

Båda två går på åttan i Hagelstamska skolan.

Sallad i metallådor.
Bildtext På fredagen stod "Fiestasallad" på menyn.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Alternativen är att äta skolmaten eller ingenting"

Juntunen tycker att det borde vara tillåtet att köpa sin egen lunch.

- Vi borde få gå till butiken för att köpa ordentlig mat då det här inte är det. Alternativen är nu att äta skolmaten eller ingenting, säger Juntunen.

Det finns utstakade rekommendationer för vad en skolmåltid bör innehålla. Och enligt lagen ska måltiden vara fullvärdig.

Enligt statens näringsdelegations rekommendation för skolbespisningen innebär det en varmrätt, ett grönsakstillbehör och salladsdressing eller olja, en måltidsdryck, bröd och margarin. Skolmåltiden ska täcka cirka en tredjedel av det dagliga energibehovet.

Daniel och Henrik blir inte mätta av salladslunchen

4:33

"Barnet ska orka vara i skolan de timmar som förutsätts"

Enligt undervisningsrådet Marjaana Manninen som varit med och gjort rekommendationerna är det möjligt att tillfälligt servera enbart kall mat.

- Om det handlar om ett undantag där det inte är möjligt att värma maten går det att servera kall mat dagligen.

- Men man bör se till att skolmåltiden innehåller tillräckligt med energi och att proportionerna mellan kolhydrater, fetter och proteiner är den rätta. Barnet ska orka vara i skolan de timmar som förutsätts. Om måltiden är för lätt kan den kompletteras med mellanmål. 

Men om det finns storväxta tonårspojkar som inte tycker att en kall salladsmåltid är tillräcklig?

- Det kan kännas så på riktigt. Då är det viktigt att barnet hemma får en varm måltid. Helheten avgör. Enligt lagen ska måltiden vara fullvärdig, men det uppnås också genom en kall måltid.

Föräldrar har reagerat

Kosthållschefen Anja Hankala i Grankulla säger att man har sett till att näringsrekommendationerna uppfylls.

- Under renoveringen har vi gjort en salladsmeny och uppgifterna har sedan förts in i program som visar om näringsmängderna är tillräckliga. Och det är de, säger Hankala.

Hon har fått en del respons från föräldrarna om hur hon ska garantera att barnen får tillräckligt med mat.

Men vad säger du då till dem som anser att salladsmåltiden inte är tillräcklig och är hungriga på eftermiddagen?

- Jag berättar situationen. Det är inte trevligt för oss att vi redan i maj blev av med centralköket och tvingas ordna det så här. I utdelningsköken finns inte apparater för att värma upp maten. Dit förs mat som redan har värmts upp.

Anja Hankala.
Bildtext Anja Hankala.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Renoveringen pågår till slutet av november

Staden utredde om det vore möjligt att servera varm mat också under renoveringen av centralköket.

- Vi begärde anbud från grannkommunen men priset för maten inklusive transporten blev för högt. Pengarna räckte inte till, säger kosthållschefen.

Under sommaren skaffar staden ugnar och ett containerkök. Det placeras vid centralköket vid Kasavuoren koulu.

I augusti när skolorna börjar igen ska Granhultsskolan, Mäntymäen koulu och Svenska skolcentret kunna värma upp sin egen mat medan containerköket sköter maten i Kasavuoren koulu.

Renoveringen av centralköket beräknas vara färdig i slutet av november.

Diskussion om artikeln