Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kapellby skola skrev historia i ny mixedstafett: "Spelar ingen roll om flickor eller pojkar springer så länge vi vinner"

Från 2019
Kapellby skola från Lappträsk vann den första mixedstafetten för lågstadier.
Bildtext Ellen Johansson, Ellen Jordas, Elvis Mickos, Einar Vickholm och Saga Jordas firade efter premiärloppet.
Bild: Yle/Sebastian Backman

"Jess vi vann!" Kapellby skola från Lappträsk blev den första vinnaren i den nya mixedgatustafetten. Eleverna är överens: det spelar ingen roll om pojkar eller flickor springer. Karnevalens arrangörer säger att den nya stafetten borde ha införts tidigare.

Inför årets Stafettkarneval i Esbo slopades 600+600+400 meter för flickor i lågstadier och högstadier, och gatustafetter infördes.

Det betydde att historia skrevs på fredagen. Kapellby skola höll undan i spurtstriden mot Yttermark skola och laget med Ellen Johansson, Ellen Jordas, Elvis Mickos, Einar Vickholm och Saga Jordas kunde börja fira guldet.

Det var glada elever som samlades och diskuterade loppet:

– Jag var så spänd i början! säger Ellen Johansson och diskussionen tar fart.

– Det var ganska tungt i uppförsbacken, fyller en lagkamrat i.

– Men det är kul att vara först till växling!

– Jag ropade bara EINAR helt fullt, han var bäst.

– Men det kändes nog som en vanlig gatustafett.

Den första mixedgatustafetten löps i Alberga.
Bildtext Det var tajt efter det första varvet i stafetten.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Spelar det roll om det är flickor eller pojkar som löper?

– Nej, så länge vi vinner! säger Johansson.

"Vi borde ha gjort det tidigare"

Stefan Haglund, som är styrelseordförande i Svenska Finlands Skolidrottsförbund, säger att den nya stafetten ligger i tiden.

– Mixedstafetter passar in extremt bra och det fanns en klar efterfrågan bland skolorna. Det kan vara lättare för skolor att ställa upp i en stafett om man får blanda flickor och pojkar.

En annan nyhet är att flickstafetterna 600+600+400 meter stryks ur programmet och ersätts med gatustafetter. Det är första gången någonsin som hög- och lågstadieflickor får löpa gatustafett.

Stefan Haglund.
Bildtext Stefan Haglund: Bättre sent än aldrig.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Har ni börjat tänka mer progressivt?

– Absolut, det tycker jag. Det här är en bra början och det kan bli fler stafettförnyelser i framtiden. Vi måste ändå lyssna på våra "kunder", alltså skolorna, säger Haglund.

Varför gjordes inte förändringen tidigare?

– Jag vet ärligt sagt inte. Vi borde ha gjort det tidigare – men bättre sent än aldrig, säger Haglund och påpekar att 600+600+400 meter också var väldigt tuffa sträckor.

Kapellby vann stafetten för små grundskolor. Tävlingen för stora grundskolor – med åtta etapper i stället för sex – löps senare på fredag.