Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur ska vi göra slut med en tv-serie? – Psykolog Anders Englund reder ut vad vi känner när en tv-serie avslutas

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2019 09:11.
En ung flicka sitter på en ljus soffa. Hon lutar huvudet i händerna och ser uttråkad ut.

När en tv-serie avslutas kan man känna en enorm tomhet. Plötsligt är allting över. Det kan kännas som att man förlorat en god vän.

Natten mellan söndag och måndag avslutades den åttonde och sista säsongen av tv-serien Game of Thrones. I åtta år har fans kunnat följa med dramatiken och mystiken i den fiktiva världen Westeros. Plötsligt tar det slut.

På internetforum kan man läsa om “post series depression” och folk som inte vet vad de ska göra med sina liv efter att en tv-series sista avsnitt sänts. Psykolog Anders Englund reder ut vad vi egentligen känner när en tv-serie tar slut.

Anders Englund sitter vid ett bord och radar ut kort ur ett kortspel.
Bildtext Psykolog Anders Englund
Bild: Yle/Pia Lagus

Man känner igen sig i karaktärerna

Englund berättar att man identifierar sig med de olika karaktärerna när man ser på serier.

– Man ser delar av sitt idealjag i många olika karaktärer och då blir det en sorgeprocess när man inte har kontakt till den här personens liv längre.

När en karaktär sedan dör eller tv-serien helt och hållet avslutas kommer man att känna en tomhet. Englund menar att det inte behöver vara negativt.

– Det kan vara bra att man släpper taget om de här karaktärerna. I vissa fall kan det betyda att man har gett en för stor roll åt de här eskapistiska fritidsaktiviteterna.

Det hör till vår tidsepok att engagera sig i tv-tittande

Englund säger att det hör till vår tidsepok att vi fäster oss vid t.ex. tv-serier.

– Om vi tänker på hur eskapism såg ut för 40 år sedan och hur det ser ut i dag, så tänker jag att teknik möjliggör eskapism på ett helt annat sätt.

got
Bildtext Efter åtta säsonger avslutas nu tv-serien Game of Thrones
Bild: HBO

Folk reagerar olika på en avslutad tv-serie

Reaktionerna på en avslutad tv-serie är förstås olika från person till person. Människor ser på serier på olika sätt och man kan investera sig själv olika mycket i de olika karaktärerna, förklarar Englund.

Vissa beskriver känslan av en avslutad tv-serie som att man har förlorat en vän. Englund jämför det med någon som ska gå i pension från ett yrke som de verkligen identifierat sig med.

– De har en tendens att inte vilja sluta jobba och har svårt att släppa taget om det. Där ser man en sorts likhet, att man upplever en tomhet och får hög press på sig att hitta nya fritidsaktiviteter.

Kuva Frendit-sarjasta.
Bildtext Situationskomedin Friends höll folk bänkade framför tv:n i tio år.
Bild: WENNWenn Ltd

Hur ska vi bearbeta sorgen av en avslutad tv-serie?

– Ett sorgearbete kan ofta hjälpas av att man går tillbaka och reflekterar över fina stunder som man har haft, ringer upp någon som man har kollat första säsongen med och pratar om hur det var.

– På samma sätt som när folk gör slut i relationer, så tror jag det är väldigt svårt att göra det bra. Jag tror att det är det som författarna tampas med i fråga om Game of Thrones.

Psykolog Anders Englund

Det kan skapa en situation som bäddar för att bygga upp positiva associationer.

– Människans minne är inte uppbyggt på samma sätt som en dators minne, som kan plocka fram en fil och det är samma fil varje gång. Varje gång en människa minns någonting, så kommer minnesspåret att ändras beroende på den situation du minns det i.

Englund menar att det är grunden för terapi - man skapar en situation där man mer eller mindre med säkerhet vet att uppdateringen kommer att göra minnet mera lätthanterligt, mera positivt färgat.

– Då kan du bära med dig t.ex. Game of Thrones under resten av ditt liv med en guldkant, istället för att känna det som ett jobbigt uppbrott.

Avslutet på serien är viktigt

Den sista säsongen av Game of Thrones har väckt stor uppståndelse och även fått en hel del kritik av fansen. Enligt Englund är det viktigt att man får ett ordentligt avslut.

– På samma sätt som när folk gör slut i relationer, så tror jag det är väldigt svårt att göra det bra. Jag tror att det är det som författarna tampas med i fråga om Game of Thrones. Folk behöver förstås ett slut och det väcker mycket känslor och man är benägen att ta den lätta vägen ut.

– Man kan ha äkta kärlek som ändå slutar, det är någonting som man är benägen till, men det är faktiskt så i livet att det mesta slutar i något skede.

Psykolog Anders Englund

Folk har i sin ilska byggt upp olika uppfattningar om hur serien har gått ifrån sin essens.

Englund tror att det skulle vara viktigt för alla att man kan facilitera ett slut i serien som bäddar för att man lämnar den med en så positiv inställning som man tidigare haft.

– Man kan ha äkta kärlek som ändå slutar, det är någonting som man är benägen till, men det är faktiskt så i livet att det mesta slutar i något skede.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln