Stafettkarnevalens stora solskenshistoria: Sebastian Sjödahl är tillbaka fyra år efter den svåra olyckan
Sebastian Sjödahl löpte tidigare i Stafettkarnevalen – men en allvarlig olycka för fyra år sedan förändrade livet. Nu är han tillbaka mitt i karnevalyran, tack vare en ny stafett och vänner som ställer upp då det behövs.
Lotten Sjödahl står framför huvudläktaren i Alberga i Esbo. Det är lätt att se att hon är berörd.
– Det här är jättestort för oss, det är fint att den här stafetten ordnas.
Historiens första tillsammans-stafett har precis avslutats. Den går ut på att elever med och utan funktionsnedsättningar tar sig fram på banan tillsammans, i rullstol och med ögonbindel.
Det har gått nästan exakt fyra år sedan olyckan som förändrade Sebastian Sjödahls liv och samtidigt hindrade honom från att delta i Stafettkarnevalen. Nu är han tillbaka.
Kirjala skola från Pargas ställde upp med två lag i den nya stafetten. Vissa tog på sig ögonbindel för att löpa. Andra hoppade ner i rullstolen för en dag. En av dem var Linn Eriksson, som höll hög fart och hade tungan rätt i mun.
– Jag hade övat en gång på förhand, men det var lätt – och spännande!
Lotten Sjödahl är tacksam.
– I den här skolan ställer eleverna upp för varandra. De ställer upp för Sebastian. Då det finns problem hittar vi på lösningar, säger hon.
Få tävlingar för personer med funktionsnedsättning
Tillsammans-stafetten är ett led i Stafettkarnevalens mål att bli mer välkomnande för elever med funktionsvariationer och ordnas i samarbete med Soveltava Liikunta/Anpassad motion samt Finlands handikappidrott och –motion VAU rf.
– Det finns hemskt få tävlingar för personer med funktionsvariation. Nu får de tävla framför en rätt fanatisk publik och en trevlig miljö, säger Stefan Haglund, som är styrelseordförande i Svenska Finlands Skolidrottsförbund.
Målet är att stafetten ska bli en permanent del av karnevalen repertoar.
I mars hoppades arrangörerna på tre lag från lågstadieskolor och tre lag från högstadieskolor. Målsättningen nåddes inte – det var bara två lag som ställde sig på startstrecket i Albergas solsken, de båda lagen från Kirjala skola.
Varför inte fler?
– Vi tror att informationen inte riktigt gått hem hos skolorna och så var vi också sent ute. Vi informerade först om stafetten i mars–april, säger Haglund.