Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Granlund och Söderlund ledde Dickens dominans i andra finalen: ”Vi är absolut med i guldkampen”

Från 2019
Uppdaterad 17.05.2019 22:40.
Dickens Max Granlund firar ett mål under den första finalen mot Cocks våren 2019.
Bildtext Max Granlunds fina skytte bidrog till Dickens hemmaseger.
Bild: Tomi Hänninen

Dicken stod för en stabil insats i 52 minuter och utjämnade finalserien efter en 30–27-seger över de regerande mästarna Cocks. Enligt Riihimäkilagets storstjärna Nico Rönnberg var de gulrödas insats under all kritik.

I den första finalen utmanade Dicken Cocks i 55 minuter men fick ge sig med ett par bollars marginal. I final nummer två kopplade Helsingforslaget ett grepp om segern i slutet av första halvlek som de aldrig släppte.

Tadas Stankevicius, Filp Söderlund och Max Granlund var på ypperligt spelhumör och trion stod för 20 av lagets 30 fullträffar.

– En helt sjukt bra känsla. Redan förra matchen var tajt och vi hade alla möjligheter att vinna i Riihimäki, därför känns det jättebra att slå dem hemma. Det var otroligt viktigt för den här matchserien, säger Max Granlund till Yle Sporten.

Dickentränaren Björn Monnberg valde att starta med Patrik Roslander i målet medan hans kollega i Cocks satsade på Vitalii Shitsko. Det var ändå utespelarna som var i fokus under stora delar av matchen och båda lagen bytte målvakt under drabbningens gång.

– Vi hade ändrat på små saker, men inte var det någon perfekt insats från oss. Stämningen inom laget var på topp vilket bidrog till segern, fortsätter den äldre av bröderna Granlund.

Du såg inte ut att ha några problem med din axel som stört dig under säsongen?

– Axeln är i riktigt bra skick. Små krämpor har man alltid, men det håller nog, säger Granlund med en ispåse kring vristen.

Bitter förlust för Cocks

Cocks hängde med i en kvart, mycket tack vare ett något överraskande namn, mittbacken Sasa Puljizovic. Då varken Teemu Tamminen eller Nico Rönnberg hade sin bästa dag kunde Dicken ta sin andra finalseger över Cocks på sina 15 senaste försök.

– Bollen studsar Dickens väg och vi missar åtta lägen i första halvlek där vi helt enkelt ska göra mål. Sen drar de upp en lucka på sex mål vilket avgör matchen. Det är bittert, men vi är inte med från början som vi borde, konstaterar Nico Rönnberg.

Flera av Riihimäkispelarna anlände till hallen senare än normalt, men det påverkade inte slutresultatet enligt Rönnberg.

– Det var trafikstockning på vägen, men vi förlorar nog mer på att vi inte sätter våra chanser. Vårt målvakts- och försvarsspel fungerar inte som det ska.

– Max (Granlund) har sitt skott och sitt genombrott och han kommer åt att använda sina främsta styrkor. Han får flera mål i första halvlek på saker som vi gått igenom före matchen. Det är under all kritik och det måste vi gå igenom på nytt före följande match.

Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen.

Själv tog du endast sex skott i hela matchen. Du gjorde fyra mål men det såg inte lätt ut?

– Inte går det att göra mål med våld. Jag är kanske inte mera i toppform om man jämför med tidigare av säsongen. Jag får bita ihop och tror nog att det ska gå vägen i nästa match och vi måste visa vad vi går för.

Efter att ha analyserat själva matchen passade Nico Rönnberg på att kritisera FM-ligans matchprogram under den senaste månaden.

– Visst är min kropp sliten men det här är ju matcherna man väntat på. Upplägget från finska handbollsförbundets sida är riktigt idiotiskt då finalerna börjar den 15 maj. Jag förstår inte vem som fått igenom det här. Vi har pauser på två veckor här och där.

Rönnberg, som sköt väldigt försiktigt i dagens match, fortsätter:

– Det är inte bra för någon och jag har hört endast klagomål från alla lag. Jag förstår inte varför det har ändrat på programmet då säsongen i fjol var slut den 7 maj och alla hade sommarlov.

Nico Rönnberg räknade ändå med att kunna spela på söndag då finalserien fortsätter i Sjundeå, då Cocks hemmahall är upptagen på grund av ett gymnastikevenemang.

Kyliga straffskytten Söderlund på hugget

Filip Söderlund var matchens främsta målskytt (tillsammans med Max Granlund) med sju fullträffar och belönades som matchens lirare. Söderlund står sällan för en dålig insats och i den andra finalen bidrog han starkt till att finalserien står 1–1 i matcher.

– Nog är jag lite överraskad, men samtidigt så har vi ett lag där vem som helst kan stiga fram och ta den avgörande rollen. Vi har ingen enskild storstjärna som kan avgöra utan hos oss är det laget, säger Söderlund som satte fem av Dickens sex straffkast.

Med åtta minuter kvar att spela överlistade han Vitalii Shitsko från sjumeterslinjen och Dicken ledde med 30–23. Mot slutet kom Cocks allt närmare men någon större kalabalik uppstod aldrig.

– De ändrade på sin taktik och vi var inte helt beredda på den situationen, de fick oss ur balans. Vi lyckades ändå visa upp ett tålamod som inte ledde till alltför många dumma misstag.

Fokuserade miner

Filip Söderlund var alltså säkerheten själv från strafflinjen även om Giedrius Morkunas lyckades rädda ”Filles” sjätte försök.

– Han var iskall, helt super från honom. Jag kan inte göra annat än lyfta på hatten, berömmer Max Granlund sin lagkompis.

Efter matchen såg publiken ingen vild segeryra bland Dickenspelarna trots att de just besegrat Cocks för första gången sedan den 23 september 2018.

– Vi vill ju nog vinna den här finalserien och då krävs det tre vinster. Visst får vi fira en stund men sedan nollar vi och fokuserar på söndagens match, konstaterar Söderlund.

Filip Söderlund i farten mot Cocks.
Bildtext Filip Söderlund i farten mot Cocks.
Bild: Tomi Hänninen

Granlund är inne på samma linje.

– Det här var bara en deletapp. Nu först börjar jobbet och här är ännu många matcher kvar. Det gäller att hålla humöret uppe och att vara i lika bra form i följande matcher.

Tycker du att Dicken är med i guldkampen på allvar?

– Det är vi absolut, säger en kolugn Max Granlund.

Finalserien fortsätter på söndag i Sjundeå. En spelort som verkar passa Dicken.

– Planen är fullstor vilket är roligt för oss. Överlag är det en ny och fin hall där det är skoj att spela, avslutar Filip Söderlund.

Söndagens tredje final börjar klockan 16.15 och sänds i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat.

FM-ligan i handboll, final 2/5

Dicken–Cocks 30– 27(16–10)
Dicken: M. Granlund 7, Söderlund 7 (5), Stankevicius 6, Rémy 4, Monnberg 3, B. Broman 2, J. Broman 1
Cocks: Puljizovic 6, Rönnberg 4, Tamminen 4 (1), Nenita 4, Kreicbergs 2, Basaric 2, Zupanjac 2, Lukyanchuk 2 Novoselov 1

Diskussion om artikeln