Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikes högerpopulistiska vicekansler var beredd att ta emot rysk hjälp i valkampen – oppositionen kräver nyval

Från 2019
Uppdaterad 18.05.2019 13:02.
Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache.
Bildtext Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache i blåsväder på grund av möte med rysk kvinna.

I Österrike skakas landets högerregering av en massiv skandal. Tyska tidningar avslöjade under fredagskvällen att vicekansler Heinz-Christian Strache från det österrikiska Frihetspartiet var beredd att ta emot pengar och hjälp från Ryssland i utbyte mot bland annat statliga kontrakt.

Mötet hölls på semesterön Ibiza under sommaren 2017, några månader före det österrikiska parlamentsvalet.

Det österrikiska högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ:s chef Heinz-Christian Strache hade kommit till ön för att träffa en rysk kvinna som presenterade sig som systerdotter till en rysk oligark.

I själva verket ska mötet ändå ha varit en fälla, där den som gillrade fällan var ute efter att se hur långt FPÖ-chefen var beredd att gå i förhandlingarna.

Under det sex timmar långa mötet berättade den unga ryska kvinnan om sina planer att investera i Österrike, flera gånger antyder hon att hennes pengar har ett tvivelaktigt ursprung.

Helt konkret ville hon investera i den österrikiska tidningen Kronen-Zeitung och göra den till ett språkrör för FPÖ inför det kommande valet.

För det här krävde hon ändå gentjänster av FPÖ-chefen.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache på gemensam presskonferens i Ungern i början av maj 2019.
Bildtext Strache och Ungerns premiärminister Viktor Orbán på gemensam presskonferens i Budapest i början av maj.

Statliga kontrakt uppe till diskussion

I den under mötet i hemlighet filmade videon, som de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung presenterade under fredagen, väljer Heinz-Christian Strache och FPÖ:s nuvarande fraktionschef i parlamentet Johann Gudenus att stanna kvar och diskutera möjliga arrangemang.

Strache betonar visserligen att han inte är beredd att göra något illegalt, men samtidigt kastar han fram alternativ för vilka former av gentjänster det kunde handla om.

Strache talar bland annat om att det österrikiska byggföretaget Strabag inte längre skulle få några statliga kontrakt om FPÖ sitter med i den kommande regeringen. Kontrakten kunde i framtiden gå till företag grundade av den ryska kvinnan.

Han nämner också möjligheten att spjälka upp det österrikiska spelmonopolet och att det här är något som privata aktörer kan dra nytta av.

Under mötet talar Strache också om hur kvinnan via omvägar kan finansiera FPÖ.

Mötet avslutas ändå utan några konkreta överenskommelser.

Sebastian Kurtz.
Bildtext Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Oppositionen vill se Strache gå

Vem som står bakom det här mötet är alltså oklart, men de tyska tidningarna har granskat äktheten av videon och det är fullkomligt säkert att det är just FPÖ-chefen Strache kvinnan förhandlar med.

Strache säger själv i ett skriftligt ställningstagande att det handlade om ett privat möte och att han under mötets gång har betonat att österrikiska bestämmelser och österrikisk lag måste följas.

Starche skriver vidare att det dracks en hel del alkohol under kvällen.

För den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz kan mötet på Ibiza ändå komma att bli ett stort problem, även om det som sagt ska ha handlat om en fälla.

Kurz har redan tidigare valt att tona ner det som FPÖ och dess ministrar har sysslat med sedan regeringen tillträdde.

Bland annat har högerpopulisterna fört en öppen kamp mot rundradiobolaget ORF och också i den nu läckta videon talar Strache om att medielandskapet i Österrike borde omvandlas enligt ungersk modell.

Den här gången kan förbundskansler Kurz ändå knappast tiga ihjäl affären. Oppositionen kräver redan vicekansler Straches avgång och nyval.

Koalitionen mellan Kurz österrikiska folkparti ÖVP och det österrikiska Frihetspartiet FPÖ har gjort sitt heter det från socialdemokraterna, de gröna och liberalerna.

Diskussion om artikeln