Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Italien på god väg mot årtiondets pinsammaste VM-insats: 38 insläppta och noll gjorda mål hittills

Från 2019
Uppdaterad 18.05.2019 13:39.
Andreas Bernard.
Bildtext Pucken är i Italiens mål, det har blivit en bekant syn för Andreas Bernard.

Efter fredagens 0-8-förlust mot Tjeckien ligger Italien redan 38 mål på minus i pågående ishockey-VM. Italienarna ser ut att vara på väg mot den allra sämsta insatsen i modern VM-historia.

Italien har gått från brakförlust till brakförlust i VM i Slovakien. Det fulaste nederlaget kom mot Ryssland som slog Italien med 10–0. Mot Lettland förlorade Italien däremot med bara 0–3.

VM-formatet har sedan 2012 handlat om 16 nationer som är indelade i två grupper på åtta lag, och alla möter varandra en gång innan det blir dags för kvartsfinaler för de fyra bästa från bägge grupperna.

Under den här eran är det Sydkorea som (innan årets turnering) stått för den svagaste insatsen då man beaktar resultat och målskillnad. I fjolårets turnering i Danmark förlorade Sydkorea alla sina sju matcher, med totala målskillnaden 4–48, det vill säga –44.

Italien som förlorat sina fem första matcher i Slovakien ligger fortfarande på noll gjorda mål, medan motståndarna lyckats sätta sammanlagt 38 puckar i den italienska kassen. Det betyder nästan åtta insläppta mål per match.

De italienska målvakterna Andreas Bernard (som spelat de fyra senaste säsongerna i Ässät) och Marco De Filippo har fått svettas rejält mellan stolparna. Duon har stått för totalt 234 räddningar, det vill säga 47 per match.

I fredagens match mot Tjeckien sörplade de Filippo in ett mycket billigt mål då Radko Gudas skott från halva plan överraskade den italienska keepern.

Men det finns ändå hopp om bättre resultat för Italien. I sina två sista matcher kommer laget att möta de två övriga bottenlagen i grupp B.

På lördagen väntar Norge och på måndagen Österrike. Österrike har inte heller vunnit en enda match hittills, men har ändå lyckats göra några mål. Lagets målskillnad är 6–28 efter fem matcher.

Hisslaget Italien

Italien har varit ett så kallat hisslag vad gäller ishockey-VM, det vill säga laget har åkt upp och ned mellan VM och division 1.

Under tidigare år som Italien spelat på den högsta nivån har resultaten alltså oftast varit mycket svaga, och laget har slutat antingen sist eller näst sist.

För två år sedan förlorade Italien alla sina matcher men fick en poäng tack vare en förlängningsförlust. Då var lagets målskillnad i turneringen 6–32.

Både 2014 och 2012 lyckades Italien vinna en match och slutade de åren näst sist bakom Kazakstan.

Italiens matcher i årets VM

Schweiz – Italien 9–0
Sverige – Italien 8–0
Lettland – Italien 3–0
Ryssland – Italien 10–0
Tjeckien – Italien 8–0

Norge – Italien x–x
Österrike – Italien x–x