Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikiska vicekanslern Strache avgår efter avslöjanden om Rysslandskontakter

Från 2019
Uppdaterad 18.05.2019 20:05.
Strache står och talar i en talarstol full med mikrofoner.
Bildtext Heinz-Christian Strache från det österrikiska Frihetspartiet FPÖ mötte pressen på lördagsförmiddagen.
Bild: EPA/ Florian Wieser

Högerregeringen i Österrike riskerar att kollapsa efter avslöjanden om att vicekansler Heinz-Christian Strache från det österrikiska Frihetspartiet FPÖ var beredd att ta emot pengar och hjälp från Ryssland i utbyte mot bland annat statliga kontrakt inför valet år 2017.

Inga frågor var tillåtna då Heinz-Christian Strache trädde fram inför pressen under lördagsförmiddagen.

Efter att i flera minuter ha redogjort för hur illa han har blivit behandlad meddelade Strache att han har lämnat in sin avskedsansökan till förbundskansler Sebastian Kurz.

– Det här var inget annat än ett politiskt attentat inför EU-valet, konstaterade Strache om fällan som hittills okända personer hade gillrat.

Strache träffade under sommaren 2017 en rysk kvinna som ville investera pengar i Österrike.

Det sex timmar långa mötet filmades i smyg och på videon kan man se och höra Strache tala om möjligheten att ge kvinnan statliga kontrakt i utbyte mot hjälp inför det kommande parlamentsvalet.

Strache skyllde vidare på att utländska agenter har varit ute för att misskreditera honom och splittra den österrikiska regeringen bestående av folkpartiet ÖVP och Frihetspartiet FPÖ.

Strache betonade visserligen samtidigt att hans agerande var dumt, ansvarslöst och ett allvarligt misstag – som en bidragande orsak ser han de stora mängder alkohol som dracks i samband med mötet med den ryska kvinnan.

Kurz uttalar sig om hur det går vidare

ÖVP:s ledare, förbundskansler Sebastian Kurz ska under kvällen ta ställning till fallet.

Det är tills vidare oklart om det också innebär att regeringen faller, men förbundskanslern väntas ge ett uttalande om regeringens framtid.

Den avgörande frågan är nu om Kurz kan tänka sig att samarbeta med en ny FPÖ-vicekansler eller om han vill ha partiet helt ut ur regeringen. I så fall är Österrike högst sannolikt på väg mot nyval.

Som en möjlig efterträdare till Strache nämns FPÖ:s tidigare presidentvalskandidat Norbert Hofer, som för tillfället är infrastrukturminister.

Hofer blir i vilket fall som helst nu ny FPÖ-chef.

Straches tid som vicekansler och FPÖ-chef var mer eller mindre över efter att tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung avslöjade ett videoband där Strache träffade en rysk kvinna på Ibiza som erbjöd hjälp sommaren år 2017, bara tre månader före valet i Österrike.

Kvinnan som kallade sig Alyona Makarova påstods vara släkt med en rik rysk affärsman med kopplingar till president Vladimir Putin.

Diskussion om artikeln