Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike står inför nyval – förbundskansler Kurz regering avgår efter avslöjanden om vicekanslerns Rysslandskontakter

Från 2019
Uppdaterad 18.05.2019 22:20.
Sebastian Kurtz.
Bildtext Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

I Österrike kommer det till nyval. Förbundskansler Sebastian Kurz meddelade på lördagskvällen att han inte kommer att fortsätta regeringssamarbetet med det österrikiska Frihetspartiet FPÖ. Bakom beslutet ligger en video där vicekanslern och FPÖ-chefen Heinz-Christian Strache visade sig beredd att ta emot pengar och hjälp från Ryssland inför valet 2017.

Förbundskansler Sebastian Kurz tog god tid på sig för att fatta sitt beslut.

Först på lördagskvällen trädde han fram inför tv-kamerorna för att meddela att han har bett president Alexander van der Bellen att sätta igång processen för att ordna förtida val.

Då hade den skandalomsusade vicekanslern och FPÖ-chefen Heinz-Christian Strache redan flera timmar tidigare meddelat om sin avgång.

På slutmetrarna ska Kurz ännu ha utrett möjligheterna att hålla ihop regeringskoalitionen bestående av hans folkparti ÖVP och FPÖ.

Kravet från ÖVP:s sida ska ha varit att FPÖ ger över inrikesministerposten till folkpartiet, något som man ändå vägrade gå med på.

”Politiskt attentat”

Skandalen som nu ledde till slutet för Kurz regering tog fart igår kväll efter att de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung gick ut med en video där FPÖ-chefen Strache diskuterade rysk hjälp inför parlamentsvalet 2017.

Några månader före valet träffade Strache på Ibiza en rysk kvinna som ville investera pengar i Österrike.

Kvinnan utgav sig för att vara släkt med en rik affärsman med kopplingar till Kreml.

Det sex timmar långa mötet filmades i smyg och på videon kan man se och höra Strache tala om möjligheten att ge kvinnan statliga kontrakt i utbyte mot hjälp inför det kommande parlamentsvalet.

Hennes plan är bland annat att köpa upp kvällstidningen Kronen-Zeitung och göra om den till ett språkrör för FPÖ

Mötet visade sig visserligen bara vara en arrangerad fälla, men som det oaktat störtade Österrike i en djup regeringskris.

Strache medgav under lördagen att han har agerat dumt och ansvarslöst, men samtidigt ser han sig själv som offer för ett politiskt attentat utfört av utländska agenter.

Kurz startade valkampanjen

Då förbundskansler Kurz meddelande om att han sätter punkt för samarbetet med FPÖ var det samtidigt en start på hans valkampanj – och han kunde knappast ha gjort det bättre.

Han nämnde inte ens det faktum att regeringen nu avgår utan bara att han bett presidenten om att få till stånd nyval.

Kurz lyfte fram de inrikespolitiska framgångar som regeringen har stått för, samtidigt som han var noggrann med att ta avstånd från FPÖ.

Han sade sig ha stått ut med partiet, eftersom det i samband med regeringsbildningen enligt honom inte fanns några andra alternativ.

Kurz försvarade samtidigt sitt tigande i samband med tidigare övertramp från FPÖ:s sida, det gäller bland annat kontakterna till den så kallade identitära rörelsen samt angreppen på rundradiobolaget ORF.

– Men i och med den här videon är måttet rågat, konstaterade Kurz och han ser det som förkastligt att FPÖ inte verkar se några problem i maktmissbruk, slöseri med skattepengar och att gå åt de fria medierna.

Att i det här skedet försöka ombilda regeringen är inte heller ett alternativ, eftersom de österrikiska socialdemokraterna enligt Kurz inte delar hans visioner.

Därför återstår bara de förtida valen. När de ska hållas är i det här skedet oklart.

Diskussion om artikeln