Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

MTV: Tvååring kom bort i köpcenter i Vanda - hoppade på tåget och åkte ensam in till Helsingfors

Från 2019
Uppdaterad 19.05.2019 14:45.
Polisbil vid järnvägsstationen
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Ett tvåårigt barn kom bort från sin mamma i ett köpcenter i Mårtensdal i Vanda i dag. Barnet hade ensamt tagit sig till tågperrongen och hoppat på I-tåget mot Helsingfors, uppger MTV Uutiset.

Allt slutade väl - men Polisinrättningen i Östra Nyland hade hunnit gå ut med en efterlysning innan en polispatrull hittade barnet på Helsingfors centralstation.

Mamman hade förutom tvååringen med sig ett mindre barn i vagn då hon besökte köpcentret. Medan hon betalat sina uppköp och stuvat in dem i vagnen lyckades tvååringen obemärkt slinka iväg.

En storoperation satte omedelbart igång vid köpcentret, men barnet stod inte att finna någonstans. En stund senare larmades nödcentralen.

Den företagsamma tvååringen hade under tiden tagit sig till tågstationen i Mårtensdal och klivit ombord på ett lokaltåg med destination Helsingfors.

Medpassagerarna reagerade på den ensamma småttingen på vift

Samtidigt som spaningarna efter barnet pågick i Vanda fick Helsingforspolisen en anmälan om ett uppskattningsvis 4–5-årigt barn som såg ut att röra sig mol allena.

En del medpassagerare hade nämligen reagerat på det lilla barnet som åkte tåg ensamt och de anmälde saken till såväl nödcentralen som tågets konduktör.

Polisen jämförde uppgifterna om det borttappade med det barn som fanns ombord på tåget. Mamman hade också uppgett att barnet är fascinerat av tåg och kan ha hoppat på ett.

Övervakningsfilmer visade mycket riktigt att barnet gått upp för trapporna från köpcentret till tågperrongen tillsammans med andra människor.

Allt slutade väl

En polispatrull fick uppgifter om barnet via nödcentralen, plockade med sig barnet och överlämnade det till social- och barnskyddsmyndigheterna.

När det blev klart att det handlade om det borttappade barnet fick den överlyckliga mamman information om saken och hämtade hem tvååringen.

Enligt polisen föreligger det inga brottsmisstankar i fallet.