Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maratonvalet i Indien avslutas - premiärminister Modis hindunationalister ser ut att få förnyat förtroende

Från 2019
Uppdaterad 19.05.2019 11:25.
Premiärminister Narendra Modi ser ut att få förnyat förtroende efter fem år vid makten
Bildtext Premiärminister Narendra Modi ser ut att få förnyat förtroende efter fem år vid makten
Bild: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Maratonvalet i Indien som har pågått i sex veckor avslutas i dag. Över 900 miljoner indier var röstberättigade i valet som genomfördes i sju omgångar.

Väljarna kunde rösta i någon av de rekordmånga 1,1 miljoner vallokaler som upprättades inför valet, bland annat med hjälp av elefanter som bar urnor och elektroniska röstningsmaskiner till avlägsna trakter.

Rösträkningen börjar på torsdag, då man också ger ut de första preliminära resultaten från en del delstater.

Den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi ställer upp i dagens omgång i sitt valdistrikt i den heliga staden Varanasi i landets folkrikaste delstat Uttar Pradesh.

I det föregående valet för fem år sedan vann Modi en imponerande seger med 200 000 fler röster än sin närmaste rival.

Funktionärer i Varanasi delade ut vatten och lade ut fläktar i morgonhettan då många redan sökte sig till sin vallokal.

- Jag kom hit från min morgonpromenad och överraskades av hur entusiastiska väljarna var. Det fanns långa köer av folk som tålmodigt väntade på att få rösta, vilket är ett gott tecken för demokratin, sa Ramesh Kumar Singh som var en av de första som lade sin röst i Varanasi.

Narendra Modis anhängare i Varanasi har klätt sig som en lotusblomma som är det hindunationalistiska BJP:s symbol
Bildtext Narendra Modis anhängare i Varanasi har klätt sig som en lotusblomma som är det hindunationalistiska BJP:s symbol
Bild: EPA-EFE/PRABHAT KUMAR VERMA

Parlamentsvalet ses denna gång som en folkomröstning om Modi och hans regering. Opinionsmätningar tyder på att hans styrande parti BJP kommer att behålla sin regeringsställning, trots att det tappar stöd sedan det föregående valet år 2014.

BJP vann då valet i överlägsen stil. Det var det första partiet på 30 år som fick absolut majoritet i parlamentet med löften om en solig framtid. Dessa löften har inte infriats och partiet kommer knappast att få en egen majoritet denna gång.

Modi och BJP måste antagligen samarbeta med hugade regionala partier om det vill fortsätta att styra.

Rahul och Priyanka Gandhi leder det största oppositionspartiet, det anrika Indiska Kongresspartiet som försöker återta makten
Bildtext Rahul och Priyanka Gandhi leder det största oppositionspartiet, det anrika Indiska Kongresspartiet som försöker återta makten
Bild: EPA-EFE/PRABHAT KUMAR VERMA

Utmanas av Nehru-Gandhi dynastin

Det anrika Kongresspartiet har försökt utmana Modi under ledning av Rahul Gandhi. Hans familj, Nehru-Gandhi-dynastin, har producerat tre indiska premiärministrar sedan självständigheten år 1947.

Oppositionen har, med Rahul Gandhi och systern Priyanka i spetsen, angripit Modi framför allt för ekonomin som han lovade reformera.

Arbetslösheten är officiellt drygt sex procent och det är särskilt folk på landsbygden som har lidit av växande inkomstklyftor under BJP:s fem år långa styre, då miljoner jordbrukare bland annat lider av låga spannmålspriser.

Oppositionen är också kritisk mot Modis ekonomiska reformer och det gäller särskilt hans försök att förenkla skattesystemet under devisen "en nation, en skatt" som främst drabbade små- och medelstora företag.

Väljare i Amritsar i delstaten Punjab deltog i den sjunde och sista valomgången i Indien
Bildtext Väljare i Amritsar i delstaten Punjab deltog i den sjunde och sista valomgången i Indien
Bild: EPA-EFE/RAMINDER PAL SINGH

Relativt lugnt val

Spänningen mellan ärkerivalerna Indien och Pakistan trappades upp inför valet, men det är oklart hur mycket Modi drar nytta av sin aggressiva linje gentemot Pakistan i den långvariga konflikten om delstaten Kashmir.

Pakistan sköt bland annat ner ett indiskt stridsplan under en flygattack och tog piloten till fånga, men bägge länder tog flera steg tillbaka innan läget blev alltför upphettat.

Valet har varit betydligt lugnare än väntat även om det har förekommit en del valrelaterat våld, särskilt i den stora delstaten Västbengalen.

Där var valkommissionen tvungen att avbryta kampanjerna på grund av våldsamheter mellan Modis anhängare och aktivister som stöder Västbengalens chefsminister Mamata Banerjee, som hoppas bli den enade oppositionens premiärministerkandidat efter valet.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln