Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lejonens mardröm upprepas knappast mot ett franskt lag med tankarna på morgondagen

Från 2019
Uppdaterad 19.05.2019 15:00.
Finlands firar.
Bildtext Kevin Lankinen är tillbaka mellan Lejonstolparna.

Att Finland i VM för två år sedan förlorade med 1–5 (!) mot Frankrike har ni säkert påmints om redan. Men risken för en repris är minimal då avslappnade och slutspelsklara Lejon ställs mot ett franskt lag som vill spara krafter inför sin ödesmatch på måndag.

Frankrike–Finland

Kosice, klockan 21.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Sebastian Backman och Christoffer Herberts i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 20.45.

Finlands läge: Skadedrabbat, men helt utan press

Med två matcher kvar att spela i gruppen är Finland redan hundraprocentigt klart för kvartsfinal. Allt är upplagt för gruppseger, men skulle det inte gå så är det inte hela världen, helt oavsett slutplacering blir motståndet i kvartsfinal stenhårt.

Lejonen möter Frankrike och Tyskland i ett behagligt läge. Trycket har sjunkit men spelet flyter. Det enda som oroar är skadeläget. Det är märkbart tunt på centerpositionen.

VM är över för en knäskadad Eetu Luostarinen och Juho Lammikko missar i kväll tredje raka matchen efter smällen han fick mot huvudet i USA-mötet. Fler skador i anfallet har Finland inte råd med.

Juho Lammikko.
Bildtext Juho Lammikko har inte återhämtat sig ännu.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Frankrikes utgångsläge: Tankarna redan på ödesmatchen

Frankrike har ett tunt spelarmaterial sedan tidigare och då skadade stjärnor som Yohann Auvitu, Antoine Roussel och Stephane da Costa nu dessutom saknas är enda målet att hållas kvar i A-VM.

Fransmännen har som väntat inlett med fem raka förluster och har redan allt fokus på ödesmatchen i sista omgången mot Storbritannien, en duell som avgör vem som åker ur.

Den matchen spelas på måndag eftermiddag, och då britterna vilar i dag är kvällens sena match mot Finland långt ifrån någon perfekt uppladdning för fransmännen. Frankrike kan i och för sig säkra kontraktet med en trepoängare mot Finland i kväll, men speciellt om Lejonen tar ledningen finns risken att Frankrike lägger av och sparar på krafterna inför den sista potentiella panikmatchen.

Håll koll på: Nollklubbens medlemsantal minskar

Mot Storbritannien gjorde Juhani Tyrväinen, Henri Jokiharju, Joel Kiviranta och Kristian Kuusela sina första poäng i årets VM-turnering, vilket betydde att en majoritet av spelarna som stod på 0+0 lyckades mot britterna.

Fascinerande nog fick också målvakten Jussi Olkinuora en passningspoäng vilket betyder att den finländska tredjemålvakten finns högre i poängligan än tre av kvällens finländska utespelare, två av dem dessutom anfallare.

Marko Anttila, Jere Sallinen och Jani Hakanpää antecknar sig extra gärna i poängprotokollet i kväll, annars finns det risk för fortsatta pikar från spjuvern Olkinuora.

Marko Anttila och Derek Ryan.
Bildtext "Mörkö-Marko" jagar fortfarande sina första VM-poäng.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Tidigare möten: Räkna med (befogat) mycket tjat om 1–5

Platt fall i World Cup, två medaljlösa VM och slut på medaljsviten i OS. Lauri Marjamäkis tid som förbundskapten vill finländska hockeyvänner helst glömma.

Men det finns stunder som för alltid kommer att sitter kvar på hockeynäthinnan, som en irriterande suddig fläck. Inte minst förlusten med 1–5 mot Frankrike i VM i Paris för två år sedan, det enskilt sämsta resultatet under Marjamäkis magra era.

Det var Finlands första förlust mot Frankrike i en hockeylandskamp, och sedan dess har lagen inte mötts. Bara tre av årets finländska spelare (Mikko Lehtonen, Atte Ohtamaa och Veli-Matti Savinainen) var med då också, men också de övriga spelarna lär ha påmints så mycket om 1–5 att risken för underskattning torde vara eliminerad.

Frågetecknet: Vad hände med Charles Bertrand?

För exakt ett år sedan var Charles Bertrand glödhet. Nio år i Finland hade utvecklat fransmannen till en storspelare. Med 32 mål för Kärpät var han hela ligans bästa målskytt, och han följde upp med fem fullträffar i slutspelet. Karriärskurvan tycktes peka spikrakt uppåt.

Men sedan tog det stopp.

Efter futtiga två mål på 23 matcher fick han gå från nya KHL-klubben Sibir Novosibirsk. Ny adress hittades i Schweiz där det inte heller blev någon succé när Fribourg missade slutspel.

Charles Bertrand.
Bildtext Charles Bertrand försöker stoppa Kanadas Mathieu Joseph.

Någon VM-framgång har det heller inte blivit, Bertrand har gjort ett av Frankrikes elva mål i Kosice. Lossnar det mot Finland, när han ställs mot en hel hög med gamla klubbkompisar från den gamla godare tiden, som Jani Hakanpää, Miika Koivisto, Niko Ojamäki, Joel Kiviranta och Arttu Ilomäki?

Utropstecknet: Enda Stanley Cup-spelaren finns i Frankrike

Spelare för spelare är Finland klasser bättre än Frankrike. Den klara majoriteten av motståndarna håller till i den svaga franska ligan, med några tillskott från serierna i Schweiz, Tjeckien, Tyskland och Finland (Sports center Valentin Claireaux).

Men den enda spelaren på isen i kväll som har medverkat i vårens Stanley Cup-slutspel är fransman.

19-åringen Alexandre Texier spelade två säsonger i KalPa och flyttade efter att Kuopiolaget i mars missade slutspelet i Finland över till Nordamerika och Cleveland i AHL. Men överraskande nog tog Texier snabbt plats i Columbus Blue Jackets NHL-trupp. Den franska hockeyns största talang fick spela två grundseriematcher och åtta playoffmatcher och gjorde totalt tre mål, bland annat två i matchen som säkerställde att Columbus knockade ut Tampa Bay i den första omgången.

Finlands uppställning: Ny center och Lankinen tillbaka som etta

Med två av fem centrar ur spel tvingas Jukka Jalonen hitta alternativa lösningar. HIFK:s nyförvärv Jere Sallinen spelar center i kväll, något han också gjort tidigare i karriären. Sallinen som vilade senast går rakt in på skadade Eetu Luostarinens plats, så ändringarna bland utespelarna är så få som möjligt.

Kevin Lankinen är tillbaka i mål, mycket möjligt för gott, Veini Vehviläinen och Jussi Olkinuora har gjort varsin start men i fortsättningen är det troligen Lankinen för hela slanten.

Jere Sallinen.
Bildtext Jere Sallinen kliver in som center.

Målvakter:
30 Kevin Lankinen (35 Veini Vehviläinen)

Försvar:
4 Mikko Lehtonen–55 Atte Ohtamaa
40 Petteri Lindbohm–28 Henri Jokiharju
70 Niko Mikkola–7 Oliwer Kaski
50 Miika Koivisto–58 Jani Hakanpää

Anfall:
25 Toni Rajala–15 Arttu Ilomäki–20 Niko Ojamäki
82 Harri Pesonen–65 Sakari Manninen–24 Kaapo Kakko
19 Veli-Matti Savinainen–76 Jere Sallinen–71 Kristian Kuusela
41 Joel Kiviranta–21 Juhani Tyrväinen–12 Marko Anttila

Tipset: Stabil Lejonseger utan glans

Finns risk för ännu en odramatisk afton. Ett lag med 17 spelare från franska ligan förlorar inte dessa Lejon mot, en sån stabilitet finns i den finländska truppen.

Efter en strafförlust mot Danmark och en risbastu med 1–7 mot USA har Frankrike specialiserat sig på tremålsförluster och har nu tre raka sådana i Kosice: 1–4 mot Tyskland, 2–5 mot Kanada och 3–6 mot Slovakien. Vad sägs om att hålla den sviten vid liv? 4–1 till Lejonen.

Diskussion om artikeln