Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I metropolen Milano slår många dövörat till åt Matteo Salvinis lockrop: ”Populisterna tror att de har enkla svar på extremt svåra problem”

Från 2019
Demonstrationen mot Lega i Milano den 18 maj 2019.
Bildtext Karnevalstämning råder bland milanobor som gått man ur huse för att demonstrera mot Salvini och Lega.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Italienska Lega har gått från klarhet till klarhet i opinionsmätningarna. Partiledaren Matteo Salvini vädjar till väljarna med löften om att stärka nationalstaten på bekostnad av det europeiska samarbetet. Men många vänder dövörat till åt de populistiska lockropen.

Milano

Det är EU som är tjuven, det är EU som är tjuven skanderar Lega-anhängarna som långsamt söker sig från centralstationen i Milano mot domkyrkotorget Piazza del Duomo.

Melodin går inte att ta miste på: Den kubanska folksången Guantanamera får denna lördagseftermiddag utgöra en fond för ett budskap som riktar sig mot Europeiska unionen.

Då partiet fortfarande hette Lega Nord var nidvisorna riktade mot huvudstaden Rom och Italiens fattigare sydliga delar.

Nu är det ett annat ljud i skällan: Dagens Lega försöker nå ut till hela Italien med ett budskap som bland annat riktar sig mot invandrare och det europeiska samarbetet.

Målet att stärka nationalstaterna på bekostnad av EU tilltalar många.

- Jag är för ett Europa av nationer i enlighet med Matteo Salvinis vision, säger Lega-sympatisören Peter Guidi som deltar i manifestationen.

Peter Guidi vandrar i centrum av Milano tillsammans med andra Lega-sympatisatörer.
Bildtext För Peter Guidi är Lega inget protestval. Att vara för Lega är inte att vara mot någon annan, hävdar han.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle
Salvinianhängare från olika delar av Italien samlades i Milano på lördag.
Bildtext Anhängare av Lega från olika håll i landet deltog i lördagens manifestation i Milano.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle
En bit ifrån pågår en manifestation mot Lega.
Bildtext En bit ifrån pågår en manifestation mot ytterhögern.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

"Lätta svar på extrem svåra problem"

"Lega, nej dem avskyr jag", utbrister Tommasi, en Milanobo i 30-årsåldern då han får frågan om vad han anser om ytterhögerpartiet Legas manifestation som ordnades i Milano i helgen.

Enligt Tommasi är Legas framfart ett resultat av åratal av dålig politik i Italien. Då varken vänstern eller högern förmår bära upp politiska värderingar blir väljarna vilsna.

- Människorna vet inte hur de ska rösta. Då politikerna inte kan ge dem besked så röstar man på politiker som har enkla svar på extremt svåra problem.

"De traditionella partierna är tandlösa"

Varken den traditionella vänstern eller högern förmår utmana populisterna i Italien, säger Tommasi.

- Vänstern har förlorat all sin socialistiska ideologi. Högern har i sin tur blivit uppäten av Berlusconi. Men nu har Berlusconi blivit gammal och förlorat sin makt och därför har vi nya partier som träder fram.

Giovanna Confalonieri som deltog i en manifestation mot ytterhögern på lördag håller med. Enligt henne har speciellt Italiens demokratiska parti - en allians på vänsterkanten - gjort stora misstag.

- Det demokratiska partiet har tappat sin själ och i stället börjat fokusera på att vinna över väljare från Lega. Men i stället har man tappat fler röster, säger Confalonieri.

Populisterna fick jordskredsseger i det senaste parlamentsvalet

I parlamentsvalet i mars för ett år sedan sopade de populistiska partierna i Italien golvet med det övriga partifältet.

Efter utdragna regeringsförhandlingar bildade protestpartiet Femstjärnerörelsen och ytterhögerpartiet Lega en regeringskoalition.

Även om det var Femstjärnerörelsen som gick segrande ur valrörelsen så är det Lega och Salvini som styrt och ställt i den populistiska regeringskoalitionen.

Lega har också gått om Femstjärnerörelsen i opinionen. I de senaste mätningarna har stödet för Lega legat på drygt 30 procent.

Professor Vittoria Emanuele Parsi
Bildtext Det har varit lätt för Lega att sko sig på den oerfarna Femstjärnerörelsens bekostnad, säger professor Vittorio Parsi.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Erfarna Salvini skor sig på Femstjärnerörelsens bekostnad

Enligt statsvetarprofessorn Vittorio Emanuele Parsi har den politiskt oerfarne Luigi di Maio från Femstjärnerörelsen inte förmått stå emot den garvade Legaledaren Salvini i regeringen.

- Femstjärnerörelsen var ensam i natten mot alla andra, mot de gamla partierna. Det var en riktigt populistisk rörelse som kom utanför systemet.

- För tio månader sedan var Di Maio en av de möjliga ledarna för Femstjärnerörelsen. De är mer naiva. Salvini har 20 års erfarenhet inom politiken, Di Maio har kanske varit aktiv i rörelsen i fem år.

Vittorio Emanuele Parsi fotograferad i sitt arbetsrum i Milano.
Bildtext EU-valet är endast en mellanetapp för Salvini, säger professor Parsi. Det egentliga målet är att stärka positionerna på hemmaplan.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Nu är siktet inställt på Europa

Härnäst är siktet inställt på EU-parlamentet där man vill öka sitt inflytande tillsammans med nationalistiska partier från bland annat Frankrike, Tyskland – och Finland.

Enligt professor Parsi bottnar Matteo Salvinis vilja att starta en ny europeisk grupp i hans inrikespolitiska ambitioner.

- Jag tror att han använder EU-valet som en språngbräda. Målet är att komma åt att bilda regering och blir premiärminister.

Att hålla brandtal är ändå en sak, säger professor Parsi. Det stora testet för högerpopulistiska partierna är att enas om frågor där de nationella intressena går isär.

- Föreställ er när man kommer åt att besluta om vanliga politiska frågor som till exempel migration. Ska Italien ta ansvar för alla som kommer till landet? Eller ska ansvaret fördelas mellan flera länder. Föreställ er: budgetfrågor, underskott, utgifter och skulder.

- Det är inte så enkelt att ha en internationell grupp där alla säger: mitt land ska komma först.