Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sursiks hejarklack vid Stafettkarnevalen blev diskvalificerad

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2019 16:34.
Stafettkarnevalen 2019.
Bildtext Sursiks hejarklack vid Stafettkarnevalen 2019.
Bild: Yle / Sebastian Backman

Det har aldrig hänt förut i Stafettkarnevalens historia att en hejarklack har blivit diskvalificerad. Sursiks hejarklack blev den första men det finns en del frågetecken kring det skedda.

Den incident som ledde till diskvalificeringen skedde redan klockan sju på lördagmorgon men det var först vid 17-tiden som arrangörskommittén gav beskedet om diskvalificeringen.

I Sursiklägret var man inte medveten om att nånting var på gång utan körde för fullt med programmet på läktaren hela dagen.

Två protester hade lämnats in till arrangörerna, den ena kom från Borgaregatans skola i Vasa, den andra från Närpes högstadieskola.

Orsaken var den trängsel och det knuffande som skett på morgonen vid portarna och som lett till att en deltagare måste uppsöka förstahjälpen som fanns på plats.

Förstahjälpen måste rycka in

Kampen om en bra läktarplats för den egna hejarklacken vid Stafettkarnevalen är hård. Grupperna samlas vid porten i god tid innan den öppnas och Sursik hejarklack hade funnits på plats redan klockan halv fem på lördagen när porten till stadion i Alberga i Esbo skulle öppnas först klockan sju på morgonen.

En bra läktarplats är enligt hejarklackarna en plats nära målområdet, det ger en bra synlighet.

Stefan Haglund.
Bildtext Stefan Haglund, ordförande i arrangörskommittén för Stafettkarnevalen
Bild: Yle/Sebastian Backman

Stefan Haglund är ordförande för Stafettkarnevalens organisationskommitté och han säger att det också tidigare har förekommit knuffande vid portarna när de öppnas och hejarklackarna vill komma in.

- Det har förekommit men inte så här allvarligt att man gjort en mur så att de övriga inte skall kunna komma förbi den egna hejarklacken. En person måste uppsöka förstahjälpen.

Beskedet om diskvalificeringen kom först sent på eftermiddagen

Sursik hejarklack var inte medveten om protesterna och att nånting var i görningen innan ledarna och den ansvarige läraren för gruppen kallades till ett möte på eftermiddagen.

Beskedet gavs vid 17-tiden på lördagen och då återstod i princip en dryg timme av Stafettkarnevalen och efter det lämnade hejarklacken stadion.

- Vi är förstås jättebesvikna, vi har övat i ett års tid. En gång i veckan först och ett par gånger i veckan under våren, säger Lydia Nordlund i åk 9 som är en av ledarna.

Vad händer i fortsättningen?

Stefan Haglund säger att från arrangörernas sida kommer man att meddela alla hejarklackar om det som skett och vilka orsakerna är till diskvalificeringen.

Ändringar i reglerna kommer säkert också att diskuteras.

- Vi kommer att se över det hela och hoppas på förslag av de involverade. Lottning av platserna på läktaren för hejarklackarna kunde vara en lösning men vi har inte hunnit diskutera det ännu.

Diskussion om artikeln