Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

16 skadade i bombattack mot turistbuss vid pyramiderna utanför Kairo

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2019 05:45.
Stora egyptiska muséet i Giza i Egypten.
Bildtext Det nya stora egyptiska museet byggs som bäst i Giza
Bild: DPA Picture Alliance / Alamy Stock Photo

16 personer har skadats i en bombattack mot en turistbuss vid pyramiderna i Giza utanför Kairo.

Terrordådet utfördes vid det nya Egyptiska museet nära pyramiderna och sfinxen i Giza, men ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för attacken.

De flesta av offren var utländska turister, bland annat från Sydafrika, men det fanns också egyptier bland offren.

Ögonvittnet Mohamed el-Mandouh säger att han hörde en mycket kraftig explosion då han satt i en trafikstockning nära museet som byggs som bäst.

Bilder på sociala medier visade hur bussens fönster hade splittrats eller tryckts in av explosionen. Den kraftiga bomben hade också sprängt upp ett stort hål i en mur nära bussen.

Terrordåd är inte ovanliga vid de världsberömda pyramiderna i Giza som hör till Egyptens främsta sevärdheter.

Säkerheten i området har skärpts, men det har ändå regelbundet förekommit terrordåd mot turister som besöker området.

I december dödades tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide medan tio personer skadades då en bomb vid vägkanten exploderade vid deras buss, fyra kilometer från pyramiderna.

Pyramiderna i Giza nära Kairo hör till de mest populära turistmålen i Egypten. Säkerheten har skärpts i området för att locka tillbaka fler turister
Bildtext Pyramiderna och sfinxen i Giza nära Kairo hör till de mest populära turistmålen i Egypten. Säkerheten har skärpts i området för att locka tillbaka fler turister
Bild: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Läget förvärrades år 2014 då den nuvarande presidenten, Abdel Fattah al-Sisi avsatte den folkvalde presidenten Muhammad Mursi i en militärkupp.

Tusentals medlemmar av Mursis muslimska brödraskap dödades eller fängslades och många av hans anhängare radikaliserades.

Egyptiska jihadister som har anslutit sig till terrorgruppen IS, för en blodig kamp mot armén på Sinai-halvön och konflikten syns allt mer även i storstäder som Kairo där jihadister utför allt fler terrordåd

Den egyptiska turistnäringen drabbades svårt av det folkliga upproret år 2011 och oroligheterna efter det, men näringen har sedan dess sakta men säkert återhämtat sig.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln