Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fysiskt starka Cocks pressade fram en andra finalseger – Dickentränaren kritisk: “I dag tilläts de använda grova tag”

Från 2019
Uppdaterad 19.05.2019 19:33.
Cocks Juri Lukjantjuk och Viktor Kovalenko försvarar mot Dickens Filip Söderlund.
Bildtext Cocks Juri Lukjantjuk och Viktor Kovalenko försvarar mot Dickens Filip Söderlund.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Cocks tog en 2–1-ledning i finalserien i handboll efter en 28–25-seger över Dicken i Sjundeå. Dickens Anton Remy misstänks för hjärnskakning efter en incident i början av andra halvleken.

I början av lördagens drabbning verkade Cocks extra taggade efter förlusten i den andra finalmatchen. Halvvägs in i första halvleken såg det ut som att matchen skulle sluta i en klar seger för Riihimäkilaget.

– Första halvleken började jättebra. Vi ledde som bäst med fem mål men sedan kom de upp jämsides med oss igen, konstaterade Cocksspelaren Teemu Tamminen efter matchen.

Tamminen var Cocks näst bästa målskytt med sina sex mål. Nico Rönnberg satte in sju bollar. Han var på hugget genast i början då han gjorde sitt lags tre första mål i matchen.

– Jag tycker att tränaren bytte ut Nico för tidigt. Han var i god form och skottet ven friskt i dag. I de två första finalerna var han inte lika bra, men i dag var det Nicos dag.

Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken.
Bildtext Nico Rönnberg gjorde sin bästa match i finalserien mot Dicken.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Rönnberg krigade med en småskadad axel som har trilskats under våren.

– Jag visste att jag måste börja ta mera ansvar. Det är jag som ska leda laget och stå där när det är svåra stunder.

– Det får bära eller brista. Min axel har varit sliten sedan Champions League. Den är från och till från dag till dag. Alla skotten som jag skjuter i andra halvlek är med våld, säger Rönnberg som gjorde två viktiga mål på slutet.

Dicken fick klara sig utan Benny Broman

Cocks försvarstaktik i början av matchen gick ut på att punktmarkera Benny Broman. Det tvingade Dicken att spela annorlunda.

– Vi skapade målchanser också utan honom och spelet rullade på helt bra. Vårt spel blir annorlunda utan honom och det måste vi vänja oss vid, anser Dickentränaren Björn Monnberg.

– Det var lite utmanande. Vi hade diskuterat det här att de kan ta bort någon på planen. Vi trodde mest att de skulle ta bort Max (Granlund), men att de tog bort mig funderade vi också på ett ögonblick. Det är så här det är, konstaterade Benny Broman.

Remy skadade sig

Cocks försvarade ytterst fysiskt i matchen, vilket orsakade vissa problem för Dickens unga lag.

– Förstås är det utmanande. I dag tilläts de använda grova tag, säger Monnberg.

Dickentränaren Björn Monnberg under finalserien 2018-19 mot Cocks.
Bildtext Dickentränaren Björn Monnberg såg inte med blida ögon på domarnas arbete.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

De fysiska tilltagen ledde till en obehaglig situation i början av andra halvleken när Anton Remy for omkull mitt i Dickens anfall och var tvungen att avbryta matchen med en misstänkt hjärnskakning.

– Anton verkade lite groggig efter matchen. Domarna är bara människor, de kan inte se allt, konstaterar Benny Broman.

Remy fälldes av Davor Basaric, även om många först trodde det var Nico Rönnberg som hade varit framme. Cocks kom undan utan en utvnisning i situationen men Dicken tilldelades en straff som sattes in av tiomålsskytten Max Granlund.

– Jag trodde först det var jag som tog honom på halsen och han blev utan luft eller någonting. Jag måste säga att jag inte ens såg att han fick en smäll mot huvudet, men det var väl så det hade hänt, säger Rönnberg.

– Oberoende hurudan vinnarskalle jag än är på planen så skulle jag aldrig med vilja försöka skada någon. Det är olyckligt att det gick så som det gick. Jag hoppas han är “fit for fight” och kan vara med och fortsätta den här serien.

“Rutinen spelade in mer mot slutet”

Andra halvleken var jämn och ännu fem minuter före slutet var ställningen 24–24. Under de avgörande stunderna klarade Dicken inte av att utnyttja sina chanser och den regerande mästaren for iväg med en 28–25 seger i matchen som för ovanlighetens skull spelades i Sjundeå då hallen i Riihimäki inte var tillgänglig.

– Jag tror att rutinen spelade in mer mot slutet. Båda hade utvisningar och förlorade powerplayen. Det är mycket nerver, vilja, kämpaglöd och vinnarmentalitet på planen. Det är så här finalerna ska vara, säger matchvinnaren Rönnberg.

Den fjärde finalmatchen spelas på onsdag i Britas i Helsingfors på Dickens hemmaplan där Cocks i fjol säkrade sitt FM-guld. Riihimäkilaget har chans att göra likadant även i år.

FM-ligan i handboll, final 3/5

Cocks - Dicken 28–25 (14–12)
Cocks: N. Rönnberg 7, T. Tamminen 6, V. Nenita 4, V. Kovalenko 3, D. Basaric 3, N. Kreicbergs 2, A. Novoselov 2, S. Puljizovic 1
Dicken: M. Granlund 10, F. Söderlund 6, T. Stankevicius 4, J. Broman 2, R. Granlund 2, F. Nilsson 1

Onsdagens fjärde finalmatch sänds i TV2 och Arenan med start klockan 18.00.

Diskussion om artikeln