Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya segerrecept för Lejonen: Säsongens första nolla för Lankinen, landslagskarriärens första mål för Mikkola

Från 2019
Kevin Lankinen klappas om av Oliver Kaski.
Bildtext Kevin Lankinen klappas om av Oliwer Kaski efter att ha hållit nollan i karriärens sjunde A-landskamp.
Bild: All Over Press

Kevin Lankinen höll nollan för första gången den här säsongen. Och Niko Mikkola gjorde sitt första mål i landslaget, junioråren medräknade. Då resten av laget också gjorde sitt tog Finland en bekväm seger över Frankrike.

Det har varit nära tidigare också, men nu kom den. Landslagskarriärens första nolla för Finlands färska succémålvakt Kevin Lankinen.

Till slut krävdes 21 räddningar när Lejonen nollade Frankrike och vann med 3–0.

– Inte kom nollan lätt. Frankrike kämpade bra och gjorde det svårt för oss. Speciellt i tredje perioden fick jag svettas lite, säger Kevin Lankinen i intervjuzonen i Kosice efter trepoängaren.

Och målvakten som haft en minst sagt varierande säsong som gått från ECHL-ligan till platsen som förstakeeper i VM erkände att det där med en nolla är något han funderat på.

– Jag försöker att inte tänka på det, men förstås finns det i huvudet nu och då att jag skulle vilja ha en. Nu känner jag en lättnad när jag fick säsongens första nolla. Den kom i ett bra läge, säger Lankinen.

"Kalla mig målskytt om ni vill"

Framåt fick Finland hjälp på traven av Niko Mikkola. AHL-backen har gjort ett 20-tal juniorlandskamper och spelat för A-landslaget under tre säsonger men hade aldrig gjort mål i Lejontröjan.

Den torkan tog slut i den andra perioden av Frankrikematchen då Mikkola gled högt upp i anfallszon, tog hand om Harri Pesonens passning och smällde in Finlands andra mål, som om han vore en van målskytt.

– Jo, skottet for dit jag ville ha det. Men nån målskytt kallar jag mig inte. Fast ni får ju skriva det om ni vill, säger Mikkola och skrattar.

– Det smakar bra. Jag har haft chanser förr också utan att lyckas. Skönt att få sätta dit den, konstaterar Mikkola som också fick pris av sekreteriatet som Finlands bästa spelare.

"Fick vad vi ville ha"

Och att det blev ett finländskt backmål också i Frankrikematchen är ingen tillfällighet. I Jukka Jalonens lag har försvararna tillstånd att kliva upp om utrymme finns.

– När man ser att det finns chans får vi anfalla. Visst blir det farligare om man får ännu en spelare med i anfallet, konstaterar Mikkola.

De övriga målen sattes in av anfallarna Joel Kiviranta och Jere Sallinen. Segern betyder att Finland säkrade en plats bland de två bästa i gruppen och får stanna i Kosice i kvartsfinalskedet på torsdag. Minst två poäng mot Tyskland på tisdag säkrar första platsen i gruppen.

VM-tåget går som på räls. Segern över Frankrike togs stabilt, utan glans. Precis som det ska vara i det här skedet av turneringen.

– Laget gjorde vad som krävdes. Motståndaren spelade uppoffrande och deras målvakt gjorde en bra match. Men vi fick vad vi ville ha, sammanfattar Kevin Lankinen.

Diskussion om artikeln