Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Gäääsp, det var sömnigt – men Finlands poängtåg tuffar tryggt vidare

Från 2019
En tilltrasslad situation vid sargen i matchen Finland-Frankrike.
Bildtext Det var tunnsått med skönspel när Finland slog Frankrike med 3–0 i hockey-VM i Kosice.
Bild: All Over Press

Roligare hockeymatcher har skådats, om vi säger så. Någon spänning fanns aldrig, och Finland bjöd inte på något offensivt fyrverkeri heller. Men 3–0 mot Frankrike kom så stabilt, säkert och tryggt att den här Lejontruppen har all orsak att se fram emot den sista VM-veckan.

Helhetsintrycket: Sätt matchen på burk och du har ett effektivt sömnpiller

20–5 i skott i den första perioden sade allt. Finland var så mycket bättre än Frankrike att det aldrig fanns någon nerv, det var aldrig något tal om vart poängen skulle gå.

Finland spelade en stabil defensiv, och bjöd framför allt i de två första perioderna Frankrike på sällsynt få chanser. Laget maler envist på med sin spelsil, oavsett om det finns lönnlöv, stars and stripes eller mindre respektingivande symboler på motståndartröjorna.

Framåt var ineffektiviteten och bristen på kreativitet ändå slående. 47 skott borde ge mer än tre mål mot en målvakt med klara brister, och väldigt få gånger gjorde Finland något oväntat i anfallszon. Men tre poäng bärgades hur säkert som helst, Lejonen har inte slagit Frankrike lika klart sen 2012 och det är onödigt att vara överkritisk.

Avgörandet: Spelprogrammet sänkte Frankrike

Frankrike spelar sin absoluta ödesmatch i turneringen, nedflyttningsdramat mot Storbritannien, på måndag eftermiddag. Britterna var spellediga på söndag och fransmännen hade helst inte alls gått en holmgång mot tunga Lejon sent på söndag.

För att Frankrike ska ha chans mot Finland krävs stenhård matchning, gränslös satsning och hundra procent över hela linjen. Nu saknades det allra sista och lagets bästa spelare sparades. Fullt förståeligt, men trist.

Underhållningsvärdet: 4/10

Utan spänning behövs artisteri för att skapa en njutbar hockeymatch, och det bjöd Lejonen inte på i några större doser. Det handlade i stället om grovjobb som förvandlade långa delar av matchen till en transportsträcka.

Några tacklingar och tjuvnyp fick det att tända till, men det var ändå en match som kändes mycket längre än två timmar och tio minuter. Och på läktarplats var det lamare än tidigare i Kosice.

Snackisen: Sura miner på många håll

I en match där det inte fanns mycket att orda om resultatmässigt fanns i alla fall några små kontroverser.

Jere Sallinen tyckte att han blivit utsatt för en spearing och var arg värre. Marko Anttila skällde ut Sportspelaren Valentin Claireaux efter noter för en farlig tackling. Och fransmännen var i sin tur ilskna på Petteri Lindbohm som körde över Damien Fleury. Hade matchen haft större nerv hade det kunnat koka över.

Utropstecknet: Skrämmande dåligt powerplay!

De finländska hockeyfans som satt hemma och bara ville ha tre poäng hade en lugn kväll och behövde aldrig svettas. Utom när Finland spelade i numerärt överläge.

Lejonens powerplay var hafsigt, slarvigt, fantasilöst och trist. Mer än en gång fick Frankrike storchanser i numerärt underläge. För Kevin Lankinens nollas skull kändes det tryggare med 5 mot 5.

Frågetecknet: Överspelar Kaapo Kakko sina lägen?

Efter 6+1 mot fyra rätt tuffa lag var poängförväntningarna givetvis höga på Kaapo Kakko när gruppens slagpåsar Storbritannien och Frankrike väntade.

Men 18-åringens saldo i dessa två matcher blev 0+0. Mot Frankrike fanns minsann lägen, men Kakko gjorde det för svårt för sig, försökte för mycket. Det är faktiskt fullt tillåtet att göra helt normalfula mål också.

Lejonkungarna:

Tre stjärnor: Petteri Lindbohm

Finlands bästa back i en försvarsbesättning som bjöd Frankrike på väldigt få chanser. Spelade elegant fram till Joel Kivirantas 1–0-mål, stod för matchens tackling när han smällde på mot sin före detta klubbkompis Damien Fleury.

Två stjärnor: Niko Mikkola

Utsågs på ceremonin efter matchen till Lejonens bästa spelare, och inget dåligt val. Gjorde sitt i defensiven och var skottvillig framåt. Hade inför Frankrikematchen aldrig gjort mål i någon form av landslag men satte snyggt in 2–0-pucken.

En stjärna: Kevin Lankinen

Numera ohotad förstamålvakt. Gjorde det han skulle på ett övertygande sätt och fixade landslagskarriärens första nolla med några snygga räddningar i slutperioden. Utstrålar lugn och trygghet.

Fortsättningen: Väckning, nu börjar allvaret

Matcherna mot gruppens två blåbär gav sex poäng och inget insläppt mål. Nu blir det tuffare. Tyskland på tisdag i en match där Finland kan säkra en gruppseger laget absolut vill ha.

Och på torsdag står sedan allt på spel i ödesmatchen, kvartsfinalen mot en motståndare som ser ut att bli Schweiz men också kan bli Tjeckien eller Sverige.

Svettigt i vilket fall som helst.

Diskussion om artikeln