Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby hotar bagare med 5000 euros böter – måste märka sina bullar bättre

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2019 09:24.
Bageriprodukter från Harjus bageri
Bildtext Bageriprodukter från Harjus bageri
Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist

Mellersta Österbottens miljöhälsovård kan komma att bötfälla ett bageri eftersom företaget inte skriver ut hur mycket fett, socker och salt deras produkter innehåller.

Förslaget till miljöhälsovårdsnämnden som möts på onsdag är att bageriet måste åtgärda bristerna, annars kan de åläggas vite på 5000 euro. Summan ökar med 1000 euro var tredje månad tills bageriet märker sina varor.

- Näringsdeklarationen saknas. Det ska finnas information om energiinnehåll, fett och sådant. Lagstiftningen är ganska tydlig gällande vilken information som ska finnas på förpackningen, säger direktören för hälsoövervakningen, Andréas Smeds.

Hårdnackat bageri

Redan i slutet av 2017 påpekade hälsoinspektören att bageriet inte följer lagen. Men bageriet Harjun Leipomo har i flera repriser vägrat märka sina påsar.

- Det kostar massor och tar förbannat mycket tid att räkna ut näringsvärdet för alla produkter, säger vd Marko Yli-Tokola.

Men lagstiftningen ålägger alla som säljer förpackade livsmedel till detaljhandeln att det ska finnas näringsdeklaration. Yli-Tokola anser att det innebär för mycket jobb för små aktörer.

- Rent allmänt underlättar sådant här inte för små företag. Då man köper nya påsar måste man kanske beställa 100 000 per gång och att göra om texten i trycket kostar mellan 300 och 1000 euro per produkt. Så ska man göra om allt blir det dyrt.

Smeds säger att han har förståelse för att det kan verka jobbigt men lagen är tydlig.

- Kunden har rätt att veta och lagstiftningen förpliktar till vissa saker, säger Smeds.

Ingen vill veta vad gris innehåller

Yli-Tokola anser att det är mycket få som frågar efter näringsinnehåll.

- Jag har jobbat 19 år i bageribranschen och aldrig någonsin har en kund kommit och frågat om näringsvärdet i en gris. Det är klart, jag förstår att till exempel diabetiker räknar, men de vet ungefär vad det finns i en semla, säger Yli-Tokola.

Direktören för hälsoövervakningen Andréas Smeds.
Bildtext Andreas Smeds.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det är mycket möjligt att ingen frågat, men eftersom lagen kräver en viss information och kunden har rätt att veta så ska det ändå finnas, säger Smeds.

I sig är det inte ovanligt att hälsoövervakningen prickar företag för brister. Men då handlar det ofta om brister i hygien eller i egenkontroll.

- Vi gör ett 30-40 förelägganden årligen på vårt område, det är inget märkvärdigt med det. Vi stöter på olika brister beroende på vilken typ av objekt vi inspekterar, säger Smeds.

Unikt fall

Det som är ovanligt i det här fallet är att det handlar om avsaknad av näringsdeklaration. På Livsmedelsverket uppger kommunikationsdirektör Jari Eloranta att experterna där inte har hört om några liknande fall.

Ärendet är också ovanligt eftersom det gått så långt som till hot om böter.

- Att man förknippar föreläggande med hot om vite är inte så jättevanligt hos oss. Vanligen räcker det med en uppmaning, merparten av alla brister som kommer fram sköts på det sättet.

Hur vanligt är det att matproducenter inte har den här näringsdeklarationen?

- Det är första fallet jag stöter på inom vårt område. Men det finns säkert ett mörkertal.

Varför kan det bli fråga om böter i det här fallet?

- Vi har gjort många uppmaningar tidigare och bedömer att det i det här fallet inte finns förutsättningar för ett vanligt föreläggande. Så därför förenar vi det med hot om vite.

Riktigt små aktörer kan slippa

Bageriet har i ett svar till hälsoövervakningen skrivit att det handlar om små mängder förpackade produkter och att de bara levererar till affärer i Karlebynejden.

Harjun Leipomo har 10 anställda i bageriet och driver några caféer så totalt har man mellan 20 och 30 anställda.

För att få undantag från regeln om näringsdeklaration ska det vara betydligt mindre företag.

- Med en småskalig verksamhet menas att det är en enskild person med en årsomsättning under 10 000 euro, säger Smeds.

Fallet kommer upp nästa vecka i miljöhälsovårdsnämnden. Förslaget är att bageriet måste åtgärda bristerna senast i september, annars kan det bli böter.

De är i såfall på 5000 euro och var tredje månad läggs 1000 euro till så länge som bristerna finns kvar.

Men bageriet kommer av allt att döma att ändra sig.

- Vi ska börja märka produkterna, vi måste. Vi har haft olika åsikter om det här men nu måste vi ge med oss, säger Yli-Tokola.

I märkningen ska finnas uppgifter om energi (kalorier), fett, mättade fetter, kolhydrater, socker, protein och salt.

Diskussion om artikeln