Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA lägger fram sin fredsplan för Mellanöstern - först ekonomi och därefter samtal om en politisk lösning

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2019 07:40.
Benjamin netanyahu och Donald Trump i Vita huset.
Bildtext Palestinierna vägrar att samarbeta med Benjamin Netanyahu och Donald Trump eftersom de anser att det är så uppenbart att USA stöder Israel och inte kan fungera som fredsmäklare
Bild: EPA

USA kommer att lägga fram första delen av sin omtalade fredsplan för Mellanöstern vid en konferens i Bahrain nästa månad.

Avsikten är att först driva igenom en plan för ekonomiska investeringar på Västbanken och i Gaza och därefter ta itu med de svåra politiska tvisterna.

Investerare och representanter för regeringar i regionen skall delta i den "ekonomiska tankesmedjan" i Bahrain i slutet av juni för att köra igång ekonomiska projekt som enligt amerikanerna skulle gagna palestinierna och få dem att tänka om vad gäller förhandlingar med Israel.

Vår inställning är klar, vi kommer varken att delta i den ekonomiska planen eller i den politiska delen av avtalet

― Palestinska befrielseorganisationen PLO

Först därefter skulle man ta itu med de politiska frågor som måste lösas för att uppnå en varaktig fred mellan Israel och palestinierna, något som aldrig har lyckats sedan Israels självständighet år 1948.

- Vi tror att det här mötet erbjuder ett tillfälle att lägga fram den ekonomiska plan som vi länge har arbetat med. Vi vill att invånarna i Gaza kan se att det finns givarländer över hela världen som vill komma in och investera, säger en källa i Vita huset till Reuters.

President Donald Trump har talat om en "vision som skulle leda till århundradets avtal", men både palestinierna och oberoende bedömare ställer sig ytterst skeptiska till planen som har utarbetats av president Donald Trumps svärson Jared Kushner.

President Trumps svärson Jared Kushner har utarbetat planen som fördöms av palestinier som en total kapitulation
Bildtext President Trumps svärson Jared Kushner har utarbetat planen som fördöms av palestinier som en total kapitulation
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Palestinier och omvärlden skeptiska

Palestinierna vägrar att samarbeta med Kushner eftersom de anser att hans plan innebär en total kapitulation och omöjliggör bildandet av en självständig palestinsk stat på lika villkor med Israel.

Palestinierna har vägrat att delta i fredssamtal med Israel och USA sedan december år 2017, då Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad och beslöt att flytta USA:s ambassad till staden.

Jerusalems status är en central fråga för palestinierna i eventuella fredsförhandlingar eftersom palestinierna vill bilda sin huvudstad i östra Jerusalem.

Palestinierna säger att det är uppenbart att USA inte kan fungera som fredsmäklare eftersom amerikanerna helhjärtat stöder Israel i den långvariga konflikten.

- Vår inställning är klar, vi kommer varken att delta i den ekonomiska planen eller i den politiska delen av avtalet, konstaterade den palestinska befrielseorganisationen PLO:s representant Wasel Abu Yousef.

Palestinierna är särskilt bittra över att Israel ständigt utvidgar sina illegala bosättningar på Västbanken, något som FN upprepade gånger har fördömt och något som enligt palestinierna omöjliggör en fungerande palestinsk stat.

Amerikanerna har inte sagt något om när den politiska delen av fredsplanen rullas ut eller hur de ser på en tvåstatslösning med ett självständigt Palestina vid sidan om Israel, men palestinierna hyser inga större förhoppningar om att deras krav skulle beaktas.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln