Hoppa till huvudinnehåll

Sport

St. Louis en seger från Stanley Cup-final – Donskoi en av fyra skadade Sharks-stjärnor: ”Lätt att vara klok i efterhand”

Från 2019
Joonas Donskoi och Jaden Schwartz.
Bildtext Joonas Donskoi och Jaden Schwartz.
Bild: AFP / Lehtikuva

Match nummer fem mellan San Jose Sharks och St. Louis Blues blev en ensidig historia. Gästande St. Louis var vassare i ordets alla bemärkelser och knep matchseriens tredje seger med hela 5–0. San Jose tappade i sin tur flera viktiga spelare under matchens gång.

St. Louis Blues kan avgöra matchserien mot San Jose Sharks på hemmais natten till onsdag finsk tid. Det efter en förkrossande överlägsen uppvisning i seriens femte match på bortais.

Slutsiffrorna skrevs 5–0 till gästerna – inte minst tack vare Jaden Schwartz och Jordan Binnington.

Schwartz blev den första spelaren sedan Johan Franzén 2008 att lyckas med två hattrick under ett och samma NHL-slutspel, medan målvakten Binnington motade samtliga skott på mål och noterades för sin första slutspelsnolla i karriären.

– Det här är något vi alla drömt om och jobbat så hårt för. Men vi tar inte ut segern i förtid. Vi vet alla exakt hur svår den där sista segern är att ta. Men det skulle vara en dröm som blir sann, summerar tremålsskytten Schwartz läget enligt nyhetsbyrån AP.

Schwartz, som stod för elva mål i grundserien, har nu satt tolv baljor under det pågående slutspelet. Binnington noterades i sin tur för 21 räddningar i matchen.

"Vill inte bortförklara, men..."

För San Joses del blev kvällens närmast mardrömslik. Inte bara tappade laget hemmafördelen i slutspelsserien men tvingades dessutom se flera stjärnspelare lämna isen med skador.

Tomas Hertl åkte på en huvudtackling i den första perioden och kunde inte återvända till matchen. Erik Karlsson, som tampats med problem med ljumsken, vilade hela tredje perioden.

Joe Pavelski åkte också på en tung tackling som såg ut att träffa huvudet i sitt första byte i den tredje perioden och återvände aldrig till isen.

Några minuter senare träffades Joonas Donskoi av en puck i ansiktet, men kunde till motsats från resten av kvartetten slutföra matchen efter att ha vilat i nästan tolv minuter.

– Jag vill inte bortförklara, men när man tappar så offensivt viktiga stjärnor som vi gjorde i dag så blir det svårt att försöka reducera, säger backen Brenden Dillon på NHL.com efteråt.

Måste upprepa bragden från Las Vegas

Tränaren Peter DeBoer kunde i sin tur inte berätta exakt hur allvarliga skador det handlade om. Han fick svara på frågan varför Erik Karlsson spelade över huvudtaget.

– Det är lätt att vara klok i efterhand. Det vi visste i förhand var att han skulle kunna spela och försöka slutföra matchen. Men visst är det lätt att nu konstatera att jag ångrar mig, säger han.

Pavelski åkte i sin tur på en huvudskada i den sjunde matchen av den första slutspelsomgången mot Vegas Golden Knights. Nu måste San Jose upprepa bragden att vända ett 2-3-underläge på bortais från den serien.

– Vi lyckades utjämna serien mot dem i en väldigt svår bortahall. St. Louis är liknande, ett bra lag med bra stöd från publiken. Vi måste bara skapa lägen att näta, säger Logan Couture.

Resultat:

San Jose – St. Louis 0–5
SJS Donskoi 0+0, -1, 12:18
St. Louis leder matchserien med 3–2.