Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bakslag för kinesiska Huawei - all support för Android stoppas

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2019 14:18.
Teknikmässa.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Den amerikanska internetjätten Google vägrar göra uppdateringar i sitt operativsystem Android för den kinesiska mobiltillverkaren Huaweis apparater.

Enligt vad The Guardian erfar innebär Googles beslut att Huawei inte kommer att ha tillgång till de populära tjänsterna Gmail, YouTube och Google Play i sina kommande modeller.

Beslutet är ett hårt slag mot Huawei, och är en följd av USA:s allt striktare linje i förhållande till Kina.

Huawei skrevs in på "svarta listan" förra veckan, vilket betyder att amerikanska företag inte får göra affärer med det kinesiska bolaget utan specialtillstånd. Begränsningarna gäller även utbyte av teknologi.

‒ Vi följer ordern och utreder som bäst vad det betyder, sade en Google-talesman.

Huaweis logo.
Bild: imago/Future Image/ All Over Press

Huawei har fortfarande tillgång till Androids öppna källkod (AOSP), men Google upphör med all teknisk support.

Bolaget meddelar att det även i framtiden kommer att erbjuda ett tryggt och fungerande programsystem.

Huawei lovar också att man även i fortsättningen erbjuder säkerhetsuppdateringar och andra tjänster till alla sålda telefoner.

Flera av Huaweis modeller finns på listan över de mest sålda smarttelefonerna i Finland.

Oklart för kunderna

Vad beslutet betyder för den som köpt en Huawei-telefon är fortfarande suddigt.

Någon omedelbar verkan på Huaweis befintliga modeller tros beslutet inte ha. De som äger Huawei-telefon kommer fortfarande att få uppdateringar till sina appar.

‒ För de som använder våra tjänster, Google Play och säkerhetsskydd från Google Play kommer att fortsätta att fungera i alla nu existerande Huawei-apparater, uppger Google.

Nya versioner

Men när Google senare i år publicerar sin nya version av Android så är det möjligt att den inte kommer att vara tillgänglig till Huawei-telefoner.

Google-appar som Gmail och Maps borde att fortsätta fungera på Huaweis telefoner, i alla fall till en början, uppger en Google-källa till AFP.

Men så länge som restriktionerna är i kraft kommer Huawei att tvingas att manuellt hämta uppdateringar från Androids Open Source Projekt ‒ det vill säga den kod som är tillgänglig för utomstående programmerare ‒ och sedan själv distribuera uppdateringarna till sina användare.

Tungt bakslag

För Huawei är Googles beslut i alla fall på kort sikt ett tungt bakslag. Den danska analytikern Carsten Nielsen säger till DR att det inte råder tvivel om att det är ett hårt slag mot den kinesiska telekomjätten.

‒ Normalt när Huawei säljer en telefon så säljer de något som är fullständigt på samma nivå som det Samsung, Google och alla andra som säljer telefoner med operativsystemet Android levererar. Det är det de satsat på ‒ att leverera något som är lika bra, men billigare. Och nu är det slut med det, säger Nielsen till DR.

Minskad konkurrens

Nielsen varnar för att beslutet inte är bra för konsumenten eftersom det betyder att konkurrensen på Android-marknaden minskar. Och det kan på sikt betyda sämre och dyrare produkter.

Huawei har tidigare uppgett att man är beredd på att amerikanska myndigheter kommer att stoppa samarbetet mellan Google och Huawei.

Intel väntas följa Google

De stora amerikanska komponenttillverkarna Intel och Qualcomm rapporteras även förbereda att bryta samarbetet med Huawei.

Det skulle betyda att Huawei tvingas att köpa en rad viktiga komponter från andra tillverkare.

Bolaget har köpt upp stora lager av komponenter för att skapa en buffert mot teknologirestriktionerna. Samtidigt arbetar man med att utveckla egna komponenter.

Huawei tillverkar redan egna processorer för sina telefoner, men ett ambargo skulle skapa brist på en rad andra viktiga komponter.

Egna system

Huawei har även utarbetat ett eget operativsystem för att ersätta Android. Men frågan är hur lockande det är för kunder i till exempel Europa.

‒ Frågan är hur snabbt de kan få ut det på marknaden. Hur snabbt de kan övertyga konsumenterna om att det är värt att köpa. All den oro som funnits kring säkerheten minskar inte heller av att hela operativsystemet är utarbetat på hemmaplan i Kina, säger Carsten Nielsen.

Källor: AFP, Guardian, DR, BBC

Diskussion om artikeln