Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Historikern Dick Harrison: När man läser äldre historieböcker får man ofta intrycket att kvinnor inte existerade

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 18:53.
Vegas sommarprtare 2019 Dick Harrison.
Bildtext Historia skänker oss fördjupade insikter i världen runt omkring oss. Genom kunskap om historia ser vi betydligt mer av kulturlandskapet än annars. Det menar professor Dick Harrison.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas sommarpratare, historikern Dick Harrison säger att det är mycket vanligt att folk vräker ur sig ”trååååkigt” när historia kommer på tal.

Ändå är historisk forskning avgörande om vi vill lära oss om mänskligt beteende och vår potential för såväl ondska som godhet.

- Jag brukar framhålla att historia är en reservoar av mänskliga erfarenheter. Historisk forskning lär oss om människors beteende i andra tider. Genom att ta del av dessa erfarenheter har vi stora möjligheter att finna nygamla lösningar, inse annars oanade samband och, förhoppningsvis, bli bättre människor.

Det säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet i Sverige. Han är också författare till ett sextiotal böcker med historiska teman.

Vegas sommarpratare 2019 Dick Harrison framför lejonstaty.
Bildtext “Det är vi människor som har makten över minnet. Genom att välja vad som ska kvala in i historien bestämmer vi vad som har hänt. I värsta fall kan vi ljuga ihop ett förflutet som fyller ett politiskt syfte”, menar Dick Harrison.
Bild: Privat

Han har kallats för en flitig “Finlandsambassadör” och är sedan flera år krönikör i Vasabladet.

- Det är inte svårt att hitta folk som ifrågasätter varför man lär ut historia i skolorna, eftersom ämnet inte är relevant för vad som händer idag. Jag får ofta den frågan: Har jag inget bättre för mig – som att blicka framåt? Varför blicka bakåt?

- Jag brukar säga att genom historien ser vi mer av verkligheten. Den som tackar nej till historia tackar nej till upplevelser och förståelse. Vi lär oss varför nutiden ser ut som den gör. Kort sagt, vi blir visare.

Historia är farlig när den missbrukas

Dick Harrison säger att om vi människor inte intresserar oss för vår historia så kommer någon annan sannolikt att göra det.

- Om vi inte skapar en bild av det förflutna kan någon annan att göra det. Kanske någon med onda intentioner. Lögner om vår historia kan nyttjas - och har nyttjats - politiskt, med förfärliga resultat, vilket 1900-talet uppvisade många exempel på.

Genom att skaffa oss egna kunskaper om det förflutna kan vi motarbeta lögnerna.

- Kunskap om historia och historisk forskning utvecklar vår känsla för källkritik. Vi lär oss att ifrågasätta politikers, andra opinionsbildares och journalisters påståenden. Vi blir smartare, mindre lättlurade. Människor har en tendens att välja ett förflutet som passar dem, även om vi därmed får en skev och missvisande bild av vårt samhälle.

Kvinnor ofta osynliga när vi blickar bakåt

- Vi människor väljer bort den historia vi inte vill ha, den som är obekväm. Ett av de största offren för denna selektivitet är kvinnorna, säger han.

- När man läser äldre historieböcker får man ofta intrycket att kvinnor inte existerade förr. I flertalet läroböcker om historia är endast drygt 10 procent av alla nämnda individer av kvinnligt kön, berättar Dick.

Fyra vikingakvinnor i vikingaby på vikingafestival i Finland.
Bildtext Kvinnor som haft en enorm betydelse i historien syns nästan inte alls i histerieböckerna beklagar sig Dick Harrison.
Bild: Rob Watkins / Alamy

Även kvinnor som gjort mycket stora bidrag till världshistorien är osynliga.

- Vi förväntar oss att de enda människor som gjort något av vikt har varit män. Då blir det så. Inte ens Gudrid Torbjörnsdotter, vikingakvinnan som under åren kring år 1000 tog initiativ till ett treårigt försök att kolonisera Kanada, brukar kvala in i historieböckerna, säger han.

Dick nämner våra egna karolinska kvinnor på 1700-talet som exempel.

- De hör till de mest bisarra exemplen på bortglömda kvinnor i vår historia. De som levde under 1700-talets första decennier, då 200 000 svenska och finska män dog i stora nordiska kriget.

De motsvarande ungefär hälften av den vuxna manliga befolkningen i riket.

Huvudbyggnaden vid Lunds universitet
Bildtext Dick Harrison föreläser vid universitetet i Lund.“Vi kan använda historien som ett positivt laddat vapen, som något vi tar till oss för att vidga perspektiven, lära oss mer och bli rikare”, säger han.
Bild: Mikael Risedal

- Dessa karoliner är allt annat än bortglömda, men deras kvinnor nämns ytterst sällan i litteraturen. Utan dem hade Sverige och Finland gått under. På mängder av bondgårdar och gods övertog kvinnorna männens roller och lotsade samhället vidare, konstaterar han.

Dick Harrison

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA
Music fragment by Erik XIV
Samuel Barber: Adagio för stråkar
Roll, Jordan, Roll från filmen Twelve Years a Slave.
Bruce Springsteen: The River
Giacomo Puccini: Nessun Dorma - Luciano Pavarotti
John Williams: Ledmotivet ur Schindler’s List
Paul McCartney: Yesterday

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln