Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nyhetsskolan: Färdigbyggd eller självbyggd PC

Från 2019
En dator inuti.
Bildtext En bild av en dator inuti.
Bild: Max Grönvall

Vi jämför för- och nackdelar med att köpa en färdigbyggd dator och att köpa komponenterna till en dator och bygga PC:n själv. Vi berättar också hur man bygger en PC för 1000€ och vi visar en färdigbyggd PC för samma pris och ser varför de kostar mer än självbyggda datorer.

Fördelar med att köpa en färdigbyggd PC

Fördelar med att köpa en färdigbyggda PC:n är att om man inte kan bygga datorer och man har inte tid att lära sig lönar det sig att köpa en färdigt byggd PC.

PC:n kan vara lätta och billiga att köpa speciellt när man är nybörjare med datorer. Man kan få en färdigbyggd dator snabbt för att man behöver inte vänta på att delarna kommer i posten. Färdigbyggda PC:n kommer också ofta med garanti som är bra om datorn går sönder eller en av datorns delar går sönder.

Nackdelarna med färdigbyggda datorer är att man aldrig hittar de exakta delarna man behöver eller vill ha.

Färdigbyggda PC:n är ofta svårare att köpa nya delar till om man inte har tidigare erfarenheter. Det är lätt att ändra eller tillägga mera RAM eller en HDD/SSD utrymme, men att byta ett grafikkort är lite svårare.

Då måste man skruva ut luckor bak i datorchassin, koppla ur kablarna, sätta in kortet in i moderkortet, ansluta alla kablar igen och ladda ner de drivers som kortet behöver.

Fördelar och nackdelar med att bygga en egen PC

Fördelar till att bygga din egen PC är att det är billigare för att oftast tar dom som bygger datorerna till butikerna extra betalt.

Man får själv bestämma vilka delar man vill ha. Om man bygger sin egen PC är det lättare att köpa nya delar till den för att man vet hur den är byggd och alla delarnas uppgifter, det är också lättare att byta delar när man vet redan lite om hur man bygger datorer.

Du kan bygga ett bra kylsystem, kylsystemet är en viktig del av datorn och om det är inte tillräckligt bra kan dina komponenter gå sönder av överhettning.

Om du bygger din PC kan du köpa delar av bättre kvalitet, någon gång kan de som bygger datorer köpa billigare delar som man inte märker så lätt t.ex. ett nätaggregat som just och just räcker till dina färdiga komponenter men sedan när du vill uppgradera måste du också köpa en ny nätaggregat.

Nackdelar med att bygga din egen PC är att du måste göra allt själv, du måste undersöka vilka delar du tänker köpa, köpa dem och installera dem och om några delar fungerar inte måste du returnera komponenterna och byta dem till nya.

Det tar en lång tid att bygga en PC det tar kanske några timmar att hitta alla delar som du vill ha, det tar kanske 1 vecka om du beställer dina delar från amazon, sen tar det några timmar att bygga datorn och ladda ner operativsystemet och drivers. Enligt techguided.com är det bättre att bygga en egen PC själv.

Fördelar med att köpa en färdigbyggd PC

Winellska skolans IT ansvarig Christian Lupander delade sina åsikter med oss om detta område.

Han säger att om han skulle själv behöva en dator skulle han hellre bygga själva, men om han skulle behöva en dator för jobb eller för många människor föredrar han färdigbyggda datorer.

Hur man bygger en PC

Först sätter man processorn fast i moderkortet (motherboard), under processorn ska du sätta på ett slags klister (thermal paste) som har termiska egenskaper. På processorn skruvar du på en processorkylare (CPU cooler). Sedan sätter man minneskorten (RAM) fast i moderkortet, Efter det sätter du nätaggregatet (power supply) i chassin (case) sedan sätter man moderkortet fast i datorchassit. Efter det sätter du grafikkortet (Graphics card) fast moderkortets PCI port. Sedan installerar du lagring(storage) med SATA kablar och till sist installerar du operativsystemet (Operating system, OS). Minns också sätta strömkablarna fast i de olika komponenterna och sätta kablarna från moderkortet till komponenterna.

Mer invecklad information om hur man bygger en dator hittar du på nätet.

Vilka delar man behöver till en dator

Färdigbyggda datorer kostar ofta ungefär 200€ mera än självbyggda för att det kostar att bygga datorer.

En färdigt byggd dator kostar ofta 1200€ - 1300€.

Vi kollade datorläget hos elever i Winellska skolan:

graf
graf
Bildtext De flesta köpte sin dator färdig i butik, men en del köpte delar och byggde antingen själva ihop sin dator eller fick hjälp av någon annan.
graf
Bildtext De flesta som svarade vet ingenting om hur man bygger en dator.

William Tuominiemi och Maximilian Hagelstam från åk åtta i Winellska skolan har skrivit artikeln i samarbete med Svenska Yles projekt i mediekunskap, Nyhetsskolan.