Nyhetsskolan: Över en tredjedel har haft kontakt med självskadebeteende
Ångest är vanligt bland dagens ungdomar. En del ungdomar försöker få bort sin ångest genom att skada sig själva. Enligt en undersökning vi gjorde i Winellska skolan med ett frågeformulär, har de flesta inte skadat sig själva.
Så här tänker några elever i årskurs 7, 8 och 9 om självskadebeteende:
När vi frågar vad man börjar tänka på när man hör ordet självskadebeteende börjar de flesta tänka på att någon mår dåligt och skadar sig själv och vissa tycker att man är en “pelle” om man skadar sig själv.
De flesta tror att människor skadar sig för att de inte gillar sig själva och för att de mår dåligt och några tror att människor gör det för att de vill få uppmärksamhet.
När vi frågar vad skolpersonalen borde göra för att minska på mängden elever som skadar sig själv så behöver de flesta tänka en stund och vissa vet inte riktigt vad de borde svara. Till svar får vi slutligen att man borde hjälpa genom att tala med personen eller att ta bort knivar.
Av eleverna som vi intervjuade tror cirka hälften att det förekommer självskadebeteende i vår skola och cirka hälften tror att det inte förekommer självskadebeteende.
Vi intervjuade Winellska skolans rektor Kristiina Koli och hälsovårdare Antonina Carlberg.
Anser du att självskadebeteende är ett problem i vår skola?
Kristiina Koli: Ett problem för hela skolan är det kanske inte, men för enskilda elever är det sannolikt nog ett problem.
Antonina Carlberg: Det är inte riktigt ett problem men det finns nog självskadebeteende.
Enligt en undersökning vi gjort i årskurserna 6-9, har 27 procent svarat att de har skadat sig själva eller inte vill tala om saken och 36 procent känner någon som skadar sig själv. Överraskar dessa siffror dig?
Kristiina Koli: Det låter nog som ganska mycket, som ett stort antal.
Antonina Carlberg: Jo, det är ganska stora siffror. Har personerna svarat hur de skadar sig? (“På formuläret kunde man inte svara hur man skadar sig.”) Ofta beyder sjävskadebeteende att man skär sig, det går ofta lite i vågor.
Att det kan vara så att någon börjar och så “smittar” det av sig lite så att någon annan också börjar. Det är nog ett symtom att någon inte riktigt mår bra eller att det är någonting som gör att hen vill skada sig.
Vad tycker du att skolan borde göra för att ändra på saken?
Kristiina Koli: Det görs mycket, men hela skolpersonalen är mycket medveten om att det är mycket som bekymrar elever och som gör dem oroliga med tanke på sociala medier och allt som pågår.
Vi planerar också åtgärder för att hjälpa eleverna med hjälp av elevkåren. Vi ser inte allt som händer så vi behöver all hjälp vi kan få för att kunna hjälpa elever.
Antonina Carlberg: Jag skulle hoppas att alla som mår dåligt skulle våga ta kontakt till exempel med mig, kuratorn eller psykologen eller säga till någon hemma.
Vad tror du att är största orsaken till att ungdomar skadar sig själva?
Kristiina Koli: Det finns säkert många sakkunniga som kan svara bättre på den här frågan men ofta handlar det om att man mår illa och att man därför börjar skada sig själv för att få bort allt illamående.
Antonina Carlberg: Det kan vara stress så att man får lite ångest så att man inte riktigt vet vad man gör om man mår dåligt och att man inte riktigt vågar tala med någon.
Självskadebeteende är sällan det att man inte skulle vilja finnas mera, det är mera att man vill få bort ångesten på något sätt och då borde man på något annat sätt att få bort ångesten som t.ex. genom att lyssna på musik eller prata med någon.
I Winellska skolan förekommer det självskadebeteende och i andra skolor säkert också.
Det finns flera som känner någon som skadar sig själv. Det är något som vi måste ändra på.
Vi måste ta hand om varandra och behandla alla rätt för att det kan undvika människor från att må dåligt och skada sig själv. Man borde hitta ett annat sätt att få bort sin ångest med.
Här är ännu ett tips från vår skolhälsovårdare Antonina Carlberg på hur man kan få bort sin ångest utan att skada sig själv:
“Det viktigaste är att man har någon som man kan tala med om det, att man inte bara sitter ensam och tänker på det hela tiden. Det kan vara till exempel en kompis. Hälsogranskningar är därför också viktiga att om man mår dåligt så har man där en chans att prata om det och få bra hjälp.”
Allt är lättare när man ler!”
― Robson Lindberg
Fanny Jern, Lina Wikstedt, Leo Andersson och Alice Forsberg från åk åtta i Winellska skolan har skrivit artikeln i samarbete med Svenska Yles projekt i mediekunskap, Nyhetsskolan.