Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superb VM-start av Finland men verkligheten kan komma i kapp i kvartsfinalen – ”Rädd att Lejonen väger lätt”

Från 2019
Uppdaterad 27.05.2019 07:44.
Lejonen i fokus i Yle Sportens podd.
Bildtext Yle Sportens podd tar pulsen på ishockey-VM.
Bild: AOP

Så långt allt väl. Finland har trotsat oddsen i VM i ishockey. Men de frågetecken som fanns före turneringen återstår fortfarande. Yle Sportens podd analyserar både hotbilder och möjligheter inför Lejonens kvartsfinal på torsdag.

Avsnitt 59: When the going gets tough, vad händer med Lejonen?

30:59

Finland slutar endera etta eller tvåa i sin grupp och får spela sin kvartsfinal på ”hemmaplan” i Kosice. Ett utmärkt resultat för det orutinerade och ifrågasatta laget.

Trots att poängskörden i gruppspelet imponerar, så är Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi inte ännu heller övertygade om att Lejonen är bra nog att ta medalj.

Koivukangas påpekar att att Finland har tappat en viktigt konkurrensfördel sen VM-starten.

– Då var Finland det mest samspelta laget. Nu har de stora nationerna, som samlat sig sent, kommit samman och spelat ihop sig. Då vi kommer till kvartsfinal så har vi väl förberedda lag på alla fronter och då jag är rädd att Lejonen väger väldigt lätt.

Defensiven i nyckelroll

Mycket står och faller på Finlands försvarsspel. Utöver Kaapo Kakko har Lejonen inga etablerade matchvinnare.

– Spelsättet går ut på att Finland åker på maximalt 1–2 baklängesmål per match. Man räknar med att man gör själv tre och minst ett av dessa i powerplay, säger Vuojärvi.

Angående spelet i numerärt överläge så oroar han sig för att det fungerat allt sämre ju längre turneringen pågått. Trots att han på ort och ställe sett hur mycket tid laget använder på att fila på just den detaljen.

Ingen målvaktskontrovers i år

Avsevärt positivare är att målvakten Kevin Lankinen varit en stabil sista utpost som ger Lejonen en chans att vinna varje match.

– Jag vet inte vem det var i tränarteamet som ville ha Kevin Lankinen från AHL till landslaget. Vem än det är så ska han hyllas, säger Vuojärvi.

– Om någon hade bett mig lista 10–12 potentiella VM-målvakter för en dryg månad sedan skulle jag knappast haft honom där. Jag skulle inte ens ha tänkt i de banorna, medger Koivukangas.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln