Analys: Skandalvideon i Österrike – Frihetspartiet tog avsked från regeringsmakten för en lång tid framöver
Partiet har under senare tid varit något av en förebild för de europeiska högerpopulisterna. Sedan valet år 2017 har det österrikiska Frihetspartiet FPÖ suttit med i regeringen och satt sin starka prägel på den förda politiken.
Efter det gångna veckoslutet är det ändå klart att FPÖ inte kommer att sitta med i några österrikiska regeringar – och det för en lång tid framöver.
Den tidigare FPÖ-chefen och österrikiske vicekanslern Heinz-Christian Strache, säger sig ha blivit utsatt för ett politiskt attentat utfört av utländska agenter.
Att han måste avgå och att det nu kommer till nyval, hänger enligt Strache själv mest på att någon hittills okänd part gillrade honom en fälla och att den alkohol det bjöds på smorde munlädret till den grad att han började erbjuda statliga kontrakt i utbyte mot rysk hjälp inför valet 2017.
Den centrala frågan i hela skandalen handlar ändå inte, som Strache försöker påskina, om hur videon kom till utan om det som videon verkligen visar.
Och det är en österrikisk vicekansler som sitter och bjuder ut inflytande och skattepengar, till som det verkar första bästa ryska investerare med tvivelaktig bakgrund. Allt för egen och det egna partiets vinning.
En man som på sätt och vis förräder sitt land och dess invånare, för att nu använda ett ord som partier som FPÖ gärna använder.
Desperat efter kontakter?
För en sak är helt klar. Vicekansler Strache hade alla möjligheter att stiga upp och lämna mötet med den ryska kvinnan, så fort de krävda gentjänsterna kom på tal.
Det här var ett beslut han kunde han ha fattat, fullständigt oberoende av om det handlade om en fälla eller inte.
Strache väljer ändå att sitta kvar i villan på Ibiza i sex timmar och gå åt sina politiska motståndare, berätta om sina visioner att omforma medielandskapet enligt ungersk modell och spy galla över den kommande förbundskanslern Sebastian Kurz.
Allt det här gör han inför personer som han enligt egna ord knappt känner. Man frågar sig därför med rätta hur stort hans och FPÖ:s behov av att knyta kontakter till Ryssland egentligen är.
I samband med sin avgång talade Strache om att han var i semesterstämning och att mötet var av spontan natur.
I samma veva konstaterade han ändå att den ryska kvinnan aktivt hade sökt kontakt och att mötet hade förberetts av FPÖ:s Rysslandskontakt Johann Gudenus, som bland annat fungerade som tolk på Ibiza.
Det är därför lite svårt att tro att det hela skulle ha varit värst spontant och att Strache inte exakt visste vad som kommer att diskuteras under kvällen.
En österrikisk vicekansler träffar nog inte spontant vem som helst utan att veta vad det kommande mötet ska handla om – eller utan att gå in i mötet med vissa mål.
Bröllop med Putin
För det österrikiska Frihetspartiet stundar nu svåra tider, för precis som under Jörg Haiders tid så har partiets hela existens också nu starkt kretsat kring en person – Heinz-Christian Strache.
För den nye partichefen, den tidigare presidentkandidaten Norbert Hofer återstår i det här skedet inte mycket mer än att försöka samla ihop skärvorna av det högerpopulistiska, delvis till och med högerextrema partiet.
Trots att de ihärdigaste anhängarna utan hull och hår kommer att köpa ex-chefens teorier om en konspiration, så ställer sig nog många mindre övertygade FPÖ-väljare frågan om något liknande också kan ha hänt på riktigt.
I videon skryter Strache till exempel med att man redan nu håvar in valfinansiering utan att det på något sätt måste bokföras vem som står bakom donationerna.
Och helt uppenbara Rysslandskontakter fanns det inom FPÖ redan före skandalen.
Så dansade till exempel självaste Vladmir Putin med bruden, då den av FPÖ utnämnde utrikesministern Karin Kneissl firade sitt bröllop i augusti ifjol.
Därför kastar skandalen i Österrike också en skugga över andra populistpartier med kontakter till Ryssland och Kreml.
Kan man överhuvudtaget ta emot ryska pengar utan några som helst gentjänster, eller är redan de här partiernas blotta existens den gentjänst som de ryska aktörerna förväntar sig?
Trovärdighet lika med noll
Hur det nu kommer att gå för FPÖ i det kommande EU-valet, blev efter veckoslutets händelser utan tvekan en av de mest intressanta frågorna i hela Europa.
I det österrikiska nyvalet i början av september har det med tanke på partiets maktanspråk ändå ingen större betydelse hur det går – det blir i vilket fall som helst en plats på oppositionsbänken.
Efter den här skandalen lär det nämligen dröja innan ett enda annat österrikiskt parti är berett att ta med FPÖ i en koalitionsregering, i de övriga partiernas ögon är Frihetspartiets trovärdighet nu lika med noll.
I den österrikiska delstaten Burgenland har de österrikiska socialdemokraterna redan sagt upp regeringssamarbetet med FPÖ. Också i Burgenland, på gränsen mot Ungern kommer det nu till nyval.
För Österrike kan ett FPÖ i ständig opposition ändå bli till ett problem, majoritetsregeringar kan nämligen i så fall endast bildas av folkpartiet ÖVP och de österrikiska socialdemokraterna.
De här för Österrike och under senare år också av interna stridigheter präglade koalitionerna har ändå på sitt sätt samtidigt bidragit till att Heinz-Christian Straches FPÖ kunde växa sig starkt.