Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sibbolyftaren Susanna Törrönen slaktade världsrekord i juniorklassen, men fick nöja sig med VM-brons i seniortävlingen: ”En besvikelse”

Från 2019
Susanna Törrönen.
Bildtext Susanna Törrönen.
Bild: Vesa Marttinen / Yle

VM-tävlingarna i klassisk bänkpress blev en framgångshistoria för Sibbolyftaren Susanna Törrönen. Men det borde ha blivit bättre resultat också i seniortävlingen, manar Törrönen själv efteråt för Yle.

Det var inget snack om saken – Susanna Törrönen var i en klass för sig i 72-kilosklassen för juniorer i VM i bänkpress i Japan på söndagen.

Det första lyftet? 116,5 kg – nytt juniorvärldsrekord.

Men Törrönen var inte klar.

Det andra lyftet? 120 kg. Det tredje lyftet? 122,5 kg.

Sibbolyftaren var minst sagt överlägsen i sin klass.

– Det betyder oerhört mycket för mig. Det är sällan man får uppleva känslan att sätta nytt världsrekord varje lyft i en tävling. Jag har fått så mycket stöd som sporrar inför kommande EM, säger Törrönen till Yle.

Silvret gick till Sverige och Vilma Olsson, som lyfte 110 kg. Norges Marthine Myhr knep brons med 102,5 kg.

Dessutom fick Törrönen bäst poäng av alla juniorlyftare i farten på söndagen och premierades därmed som främsta junior i VM-tävlingarna. Sammanlagt samlade Törrönen in 905,58 poäng.

Inget nytt världsrekord på måndagen

På måndagen fortsatte VM med den så kallade ”öppna klassen”, vilket i praktiken innebär tävling på seniornivå. För ett år sedan tog Törrönen VM-guld i tävlingen i 84-kilosklassen.

Den här gången fick Törrönen dessvärre nöja sig med ett brons, då 122 blev det bästa resultatet för dagen. Törrönen försökte förbättra sitt världsrekord till 125 kg, men misslyckades med försöket.

– Ett brons är definitivt en besvikelse. Dessutom hade jag velat förbättra på världsrekordet också i dag, men det kändes nog i kroppen att jag hade gett allt i går, summerar Törrönen.

Inte ens ett lyckat lyft på 125 kg skulle ha förbättrat placeringen på måndagen. Guldet gick till Kazakstan och Khan Xeniya (127,5 kg), medan Sveriges Annika Zelander tog silver (125,5 kg).

Europamästerskapstävlingarna går av stapeln i Luxemburg i augusti.

– Målet där är att förbättra världsrekordet igen, slår Törrönen, som nu också börjar förbereda sig på kulstötningssäsongen, fast.