Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅU: Pargas får ingen restaurangbåt

Från 2019
Restaurangbåten Italia i Östra Hamnen i Mariehamn.
Bildtext Italia då hon var restaurangbåt i Östra Hamnen i Mariehamn.
Bild: Totte Westerlund/Ålands Radio och TV

Företagaren Giuseppe Greco har ändrat sina planer och säger till Åbo Underrättelser att han inte längre är intresserad av att ta sin restaurangbåt från Mariehamn till Pargas.

Bygg- och miljönämnden i Pargas godkände i onsdags företaget Italian Foods ansökan om att få arrendera en del av piren bredvid Pargas gästhamn.

Men samtidigt ställdes ett antal krav på företaget innan verksamheten i restaurangbåten får påbörjas. Båten måste besiktas både utvändigt och invändigt och ägaren måste uppvisa en bankgaranti på 50 000 euro. Bryggan vid piren måste också vara reparerad senast i juni 2020. Därtill måste ägaren bevisa att alla skatter och andra avgifter gentemot samhället är betalda.

Orsaken till alla krav var att nämnden inte ville skjuta ner ett sådant här initiativ direkt men att båtens nuvarande skick och företagarens affärsidéer har väckt frågor.

Har ändå inte gett upp planerna på att etablera sig i Pargas

Men på måndagen berättar företagaren Giuseppe Greco att han har ändrat sina planer. Greco säger till Åbo Underrättelser att folk har pratat så negativt om båten och att osanna rykten om dess dåliga skick spridit sig. Han säger att han jobbat med båtar i 40 år och nog vet att båten skulle gå att fixa i bra skick. Men efter allt prat har han nu gett upp tanken om att öppna sin restaurangbåt.

Greco har ändå inte gett upp planerna på att etablera sig i Pargas. Om förhandlingarna med staden lyckas skulle han gärna öppna någon slags restaurang på bryggan ändå.